Titulars de ciència i nens.

Niña+crea+nave.jpg Hi ha un subgènere del periodisme científic consistent en anunciar que un nen ha fet un gran descobriment, un gran invent o un fantàstic disseny. És un tema amb l’èxit assegurat perquè els nens sempre fan gràcia, però també perquè fa una certa gràcia passar la ma per la cara als científics, tècnics i altres especialistes. Si ets científic, són notícies que generen emocions barrejades: una certa gràcia amb una mica de ràbia. Més que res perquè habitualment la criatura no ha inventat res de nou. No; tampoc sistemes per detectar el càncer. Tot estava ja inventat.

Però és entretingut analitzar com es planteja la notícia i comparar titulars. Avui n’he vist un que d’entrada m’ha fet saltar: “Una niña rusa inventa una nave para llegar a otras galáxias”.

Brutal. Encara no hem enviat ningú a Mart i una nena inventa una nau per anar a altres… galàxies! Llegeixo una mica més i encara és millor: “…ha presentado un proyecto de nave espacial capaz de llegar a otras galaxias en 42 años, cuando los aparatos existentes en la actualidad tardarían unos 50.000.

Amb això ja veig que qui ha escrit la notícia no té ni idea del que parla i no s’ha pres la molèstia d’informar-se. Quaranta dos anys per anar a una altra galàxia? Andròmeda és la veïna i està a dos milions i mig d’anys llum. La nena ha trobat la manera de superar la velocitat de la llum?  I no per poc, sinó 60.000 vegades més de pressa que la llum. No només ha inventat una nau sinó tota una nova ciència física. Això, o potser tot és una ficada de pota. Perquè el periodista diu que les naus actuals trigarien 50.000 anys. I per cert que cap nau pot arribar en 50.000 anys a cap galàxia. Ni en broma.

En un error típic i molt habitual en els que parlen d’astronomia sense saber-ne un borrall, algú ha confós estrelles amb galàxies. Un petit error ja que una galàxia té uns dos-cents mil milions d’estrelles. I si parlem de distàncies, doncs l’estrella més propera, Alfa de Centaure, està a uns quatre anys llum (que no és el mateix que dos milions i mig d’anys llum).

Altres diaris ho milloren una mica. Ja parlen d’estrelles i no de galàxies. Una precisió que és d’agrair. Però mantenen la idea que la nena ha inventat un tipus de nau. Concretament diuen que “…no le haría falta incluir ninguna ninguna fuente de energía, ya que captaría mediante un embudo magnético el hidrógeno que se encuentra en el ambiente interestelar… El hidrógeno sería comprimido y calentado por reacción termonuclear. Un propulsor de uniflujo termonuclear y un propulsor de uniflujo fotónico completarían la nave.”

El detall que no costa tant d’esbrinar és que aquest tipus de nau que van captant hidrogen per fer-lo servir com a combustible ja el va proposar en Robert W. Bussard als anys 60. Amb el temps s’han anat fent variacions sobre el tema, però els problemes tècnics encara són fantàstics.

No es tracta de cap manera de treure mèrit a la proposta de la noia. Al contrari! Imagino que ha buscat sistemes de propulsió de naus espacials i sistemes d’habitatge per la tripulació dels molts que s’han proposat. Ha calculat distàncies i ha fet els deures. Per tant, mereix tot el reconeixement i admiració, igual que molts nanos que han fet projectes de astronomia, meteorologia, biologia i qualsevol altra ciència. Però no ha inventat res, i molt menys, un viatge a les galàxies. Les coses com són.

7 comentaris

 • Joan Codina

  01/04/2014 23:45

  Si és ben clar!! “Star Wars” = “Guerra de las galáxias”.

  Per cert, tot i que lo del CERN és innocentada s’ha de recordar que el bosó de Higgs sí que l’hi van presentar en Comis Sans xD

  PS: Jo avui ja m’he realitzat capturant pokemons pel CERN i altres llocs que he tingut la sort de trepitjar :D

 • Sinera

  01/04/2014 22:15

  Pura enveja patatera, Dani! Molt divertit l’invent de la nena i penós el tractament periodístic… Com quasi sempre.

 • Mirabilis

 • Daniel

  01/04/2014 12:20

  Carquinyol. Però s’hauria de fer servir en sentit invers, per dil·luir encara més!

  Pons. Els nens sempre queden cridaners en un titular.

  Joana. Durant uns segons m’he esgarrifat! Sort que de seguida he recordat quin dia es avui pels anglosaxons!! Buf! :-D

 • Joana

  01/04/2014 12:16

  Aquests titulars són per despistar! Sens dubte la notícia bomba d’avui és aquesta: http://home.web.cern.ch/about/updates/2014/04/cern-switch-comic-sans
  :)

 • Pons

  01/04/2014 8:41

  “Nens que fan coses” es el titular agradable de llegir per excel·lència! Ara bé, si fos cert ja seria la hòstia!

  PD: També podria ser que la nena russa hagi inventat la nau del Planet Express de futurama i el seu sistema de propulsió especial.

 • Carquinyol

  01/04/2014 8:28

  M’ha agradat el ‘embudo magnético’… potser el podem utilitzar en homeopàtia per afegir més propietas a la substància.

  Al llegir això de viatjar a altres galàxies ja m’ha aparegut la vena friki i m’he recordat del pont d’Stargates entre Pegasus i la Via Làctia…