Dia mundial de la homeopatia?

Homeopathic332.JPG Ahir va ser un dia interessant. A les xarxes socials hi havia qui parlava del dia mundial de la homeopatia. Hi havia qui ho celebrava amb actes diversos i altres que es posaven les mans al cap. Realment era una mica paradoxal que fos pocs dies després que es publiqués un informe a Austràlia intentant clarificar si realment hi ha evidència que serveixi per alguna cosa. Per descomptat, la conclusió era que no tenim evidència que serveixi per tractar cap malaltia.

En realitat és la mateixa conclusió a la que ja s’havia arribat l’any 2005 en un estudi a The Lancet. Allà avaluaven els estudis fets per comparar homeopatia amb placebos i amb altres tractaments i trobaven que només funcionava quan l’estudi estava mal fet. Si el grup estudiat era massa petit, o no seleccionaven correctament els participants, o coses així. Cap sorpresa. L’efecte placebo en plena acció. Genial per qui li va bé el placebo. Només que una mica car i que moltes vegades hi ha tractaments millors.

Però no deixa de ser sorprenent que li dediquin un dia internacional. És cert que, a part dels que semblen raonables, hi ha dies internacionals per coses que d’entrada semblen sorprenents: Dia Europeu de la solidaritat i la cooperació entre generacions (29 d’Abril); Dia internacional per la preservació de la capa d’ozó (16 de Setembre); Dia mundial de les aus migratòries (11-12 de Maig)… Però dia internacional d’una pseudociència que la ciència diu que no es real? Com s’ho han fet? Tan poderós és el lobby homeopàtic? Que potser aviat tindrem un “dia internacional de la màgia, la bruixeria i altres de coses que la ciència descarta”?

Doncs de fet no. El que passa és que aquesta també és una diada que podem considerar homeopàtica en el sentit que, de fet, no hi és. Se l’han inventat per la cara. Està anunciat a la web de la multinacional de productes homeopàtics Boiron, però no surt a les llistes de dies oficials. Al menys, les que he mirat. La de la ONU i coses aixi. De fet, el dia 10 d’Abril no és el dia mundial de res, cosa que ben pensada ja és escaient si parlem d’homeopatia. Una diada imaginada per una teràpia imaginaria.

Sí. Ja ho se. Hi ha qui li funciona. No cal insistir-hi. Només es tracta de dir les coses pel seu nom, i tot sembla indicar que es pronuncia placebo. Ningú nega que el placebo funcioni.

Per una altra casualitat, fa poc vaig anar a la presentació del llibre “Homeopatia sense embuts”. Un llibre curiós en el sentit que poques editorials publiquen coses que van contra la moda. La pela és la pela. El normal és trobar articles als diaris promovent la homeopatia i amb un nivell crític proper a zero pel que fa als redactors. Però sempre es divertit descobrir que ara podem trobar raigs X homeopàtics aconseguits fent passar raigs X per l’aigua i després diluint aquesta aigua molt i molt. També serveix amb llum solar homeopàtica, per tractar, es clar les cremades per excés d’exposició al sol. No he mirat perquè serveix la merda de gos homeopàtica, però no penseu que m’ho invento. En tot cas, si algú vol pagar per prendre un preparat d’aigua amb memòria d’“Excrementum caninun”, allà ell.

En tot cas, la propera vegada que vulgueu muntar un xou ben gran no hi ha cap problema. Declareu el dia mundial que us faci més il·lusió, i a celebrar-ho. Res ho impedeix i si caieu en gràcia, molts diaris se’n faran ressò i al finals semblarà que és un dia oficial com la resta.

7 comentaris

 • Pau Bosch

  16/04/2014 13:44

  Doncs es veu que amb la nova reglamentació de l’agricultura ecològica s’hi recomana fer servir homeopatia. Sembla ser que només és en els humans que no té efecte secundaris, però que els insectes els mata. Deuen creuen que l’aigua és antropocèntrica o alguna cosa així.

 • Richard Buck

  11/04/2014 22:50

  Crec que t’agradarà aquest enllaç: http://www.homeopathyawarenessweek.org/

 • Pons

  11/04/2014 12:31

  Ostres! dia mundial (inventat) de la homeopatia i jo no vaig fer cap post fent-ne burla! Quin fallo!
  Et passo un vídeo que ja s’ha convertit en clàssic sobre un hospital homeopàtic xD
  http://www.youtube.com/watch?v=ulrHZFnOnnY

 • Óscar Arranz

  11/04/2014 12:05

  Doncs jo aquí veig una oportunitat de negoci. Ja que no es pot acabar amb el pensament màgic, intentar treure’n partit. Estic per crear una empresa per vendre productes homeopàtics catalanys, HomeoCat li podria posar. Només es tracta de vendre a un preu abusiu dilucions de mongetes amb butifarra, molt eficaç per evitar els gassos, o de calçots, pel mal de panxa, de cava o ratafia per la ressaca, etc. No em negareu que es una bona forma de fer país.

 • Daniel Closa

  11/04/2014 9:18

  Carquinyol. A Boiron li va força bé. En pots estar segur. A les altres farmacéutiques (aquelles tan dolentes que critiquen els seguidors de la homeopatia) també, perquè vaig sentir que van invertir en accions de Boiron i així cobren per tot arreu.

  Sinera. Estrictament hauria de ser el dia mundial del Placebo. Però ja se sap que canvia molt la visió que es té d’un mateix producte amb noms diferents…

 • Sinera

  11/04/2014 9:14

  Doncs jo pensava que era el dia mundial del taratsmentalsopàtics… que tots en som prou!

  Proposo canviar-lo pel Dia Mundial del Cobaies… que prou que s’ho mereixen els/les pobres… Val. Ho decreto així… Que en prenguin nota tots els mitjans… Demà apareixerà al BODCM (Butlletí Oficial de Casa Meva)… Juà!

 • Carquinyol

  11/04/2014 8:10

  Estic de ben segur que la homeopatia li va molt bé a molta gent de tal manera que es pot fer una verificació continuada que no deixi cap tipus de dubte. Sense anar més lluny, a la Boiron aquesta que comentes segur que li va de perles.

  I si fan un estudi en cert col·lectiu de mamicole que conec, els resultats seran i-na-pa-la-bles: homeopatia, 1034%, vacunes 0%