Ecologia política

eleccions2014.jpg Després de qualsevol tipus d’eleccions, tothom surt a dir que els seus han guanyat. De vegades és evident i de vegades cal posar-hi molta (però molta) imaginació. En tot cas, sempre es pot fer la interpretació que més convingui. Encara que de vegades fa gràcia i altres vegades posa dels nervis, no deixa de ser part del joc electoral. Però aquest any el panorama polític s’ha mogut tant que permet moltes més aproximacions. I, potser per deformació professional, a mi m’han vingut al cap un grapat de similituds amb els ecosistemes. Només són metafòriques i tampoc es poden estirar massa, però algunes semblen molt evidents.

Bàsicament el que està passant és que l’ecosistema on viuen i creixen els partits polítics (és a dir l’ambient social) s’ha modificat radicalment en poc temps. El que aquí va representar la sentència del constitucional és força similar al que va representar la caiguda del meteorit que va generar el cràter de Chicxulub fa uns seixanta cinc milions d’anys. Un esdeveniment que va canviar les condicions del medi ambient de manera sobtada i radical.

Fins aleshores els dinosaures eren els amos del planeta pel que fa al regne animal. Ocupaven tots els nínxols ecològics i havien tingut molts milions d’anys per adaptar-se als diferents terrenys, de manera que ningú podia competir amb ells. Hi havia altres organismes, però vivien a l’ombra dels dinos. En el mapa polític serien els grans partits que dominaven el panorama. PP i PSOE a Espanya i aquí PSC i CiU. La resta serien l’equivalent als rèptils, insectes i els petits mamífers. Existien, però pintaven poc en l’esquema general de les coses.

Ah! Però després de l’impacte del meteorit, l’ambient es va alterar i aleshores va caldre establir noves estratègies per sobreviure. La majoria dels dinosaures no van tenir la capacitat d’adaptar-se a les noves condicions. Havien de viure amb menys menjar, amb més fred, amb massa calor o amb el que fos. Però no ho van aconseguir probablement perquè van seguir fent el que havia funcionat durant milions d’anys i van ser incapaços d’adaptar-se. Una incapacitat que els va portar a l’extinció. És el preu de ser l’amo del tinglado massa temps. Es perd inevitablement la capacitat de canviar i segueixes fent allò que abans funcionava però que ja no serveix. Un dinosaure té excusa, però en un polític és bastant penós. Per això, la majoria dels dinosaures (PP i PSOE/PSC) estan ben fumuts. Cal dir que això d’evolucionar quan estàs ben adaptat no és gens fàcil i costa molt temps i esforços. A més, de dinosaures n’hi havia molts i, encara que fos només per inèrcia, encara van sobreviure molts milions d’anys després del cataclisme. Als partits els passa una cosa semblant. Les inèrcies socials existeixen i costen de modificar.

Altres dinosaures van tenir la sort de poder-se adaptar. Van haver de modificar la seva manera de ser i deixar part del seu passat enrere, però això els va permetre sobreviure amb un èxit raonable. Ja no són els grans dominadors, però al menys avui encara estan entre nosaltres i els diem ocells. Quan veig als nois de CiU, penso en els canvis de alguns dinosaures fins a ocells.

Altres animals que estaven en la perifèria de l’ecosistema van trobar que, sobtadament, les noves condicions els eren ideals per funcionar de manera més eficient. Els mamífers havien evolucionat a partir d’alguns rèptils i, tal com passava amb ERC, amb prou feina sobrevivien. Els dinos ocupaven tot el terreny i fins i tot sense els dinos, no acabaven de trobar la manera de prosperar en l’antic ecosistema. Però a partir del meteorit, les característiques que tenien els mamífers, junt amb la decadència dels dinos va representar una oportunitat que no van desaprofitar.

Ara el planeta està dominat per mamífers i ocells. Mentre que dels orgullosos dinosaures només en queda el record. Altres animals que ja hi eren van seguir existint, però sense acabar d’explotar al màxim les seves capacitats. Partits com ICV tenen una provada capacitat de supervivència, similar a la dels rèptils. Poden resistir en quasi qualsevol condició, però per algun motiu mai acaben de fer-se els amos del lloc.

Altres partits ja em costa més de buscar metàfores. En el cas de C’s, no puc deixar de pensar en espècies invasores que s’esforcen en extingir als habitants originals d’un ecosistema. Com els conills que van portar a Australià els colons. Els qui volien convertir Austràlia en una extensió de la llunyana Anglaterra ho veien amb bons ulls, mentre que pels que valoraven la fauna autòctona marsupial, els conills són una plaga.

Per descomptat, tot és metafòric i només un joc i com a tal s’ha de prendre. Segur que tothom pot trobar les similituds que més li plagui i en cada cas seran diferents i totes igualment vàlides. En tot cas, sembla clar que la autèntica jornada de reflexió hauria de ser la posterior a les eleccions.

10 comentaris

 • Laia

  27/05/2014 22:41

  La conclusió és clara… Que guanyi la biologia i s’estableixi la seleccio natural, no? :P

 • Vicent Bosch i Paús

  27/05/2014 18:42

  No sé si el símil és bo. Les votacions que jo conec, sols conec les d’ací i les del Brasil, m’ho fan dubtar. Al Brasil, a un poble dit Russas del Ceará, d’uns 70.000 habitants, per ser regidor alguns gasten uns 100.000’00 euros i per a batlle sobre 1.000.000’00. Ningú que no siga ric pot arribar a res. I a tots els llocs, el que governa no mana i el que mana no és votat.
  Curiós em sembla que quan un partit trau mals resultats, sols tracten de canviar la cara visible i el partit no muda res, i a vegades la imatge, sols ella, dóna sorpreses positives.
  Podemos i UPyD, sense fer res de res, sols projecció d’imatge han tret un molt bon resultat…

 • Pons

  27/05/2014 13:58

  molt bones comparacions, però la millor, la de Ciutadans amb els conills, plaga total xD
  La de PP/PSOE que son dinosaures ja porto anys sentint-ho, però per això no de deixar de ser menys cert… De fet, tot i que han baixat molt encara continuen dominant el cotarro espanyol, un bon meteorit es el que faria falta, meteorit polític es clar

 • tramuntaire

  27/05/2014 10:43

  M’ha agradat molt, el post! Les similituds estan molt ben trobades.

  Em quedo amb una frase: “Un dinosaure té excusa, però en un polític és bastant penós.” Cert, perquè un dino potser no pot canviar, però és que als del PP no els dona la gana o són completament cecs, perquè dir que els resultats a Catalunya no indiquen un augment de l’independentisme és de babaus o suïcides. Com si els dinosaures en el seu moment haguessin dit que l’impacte del meteorit només era un sorollet comparat amb la majoria silenciosa a la resta del planeta.

  També és cert que els d’ICV-EUiA els podem comparar amb els rèptils, perquè a part de ser verds hi ha algunes relíquies comunistes que van tenir el seu moment de glòria i ara no saben en quin món viuen.

 • Joana

  27/05/2014 10:05

  total, que ens governen uns animals

 • Sinera

  27/05/2014 9:35

  Per no dir-ne una gran farça!

 • Sinera

  27/05/2014 9:34

  “Quan veig als nois de CiU, penso en els canvis de alguns dinosaures fins a ocells”… No ho tinc pas massa clar! Hi veig encara molt dino i molt poc ocell!

  Jo encara els veig com dinos mig-amagats a l’espera de ser devorats pels dinos-ocells supervivents d’ERC. Tot, però, és ficció.

 • kika

  27/05/2014 9:16

  un conte boníssim :-)

 • XeXu

  27/05/2014 8:48

  El millor símil, el dels dinosaures. Mai he estat tant content del triomf dels mamífers. I per cert, en tot això hi falten els més importants, els artròpodes, que vindríem a ser nosaltres, oi?

 • Carquinyol

  27/05/2014 8:17

  “Quan veig als nois de CiU, penso en els canvis de alguns dinosaures fins a ocells” PiU, PiU…

  Molt interessant això d’avui. Jo els de C’s els veig més com una espècia que neix a un indret determinat i que després acaba trobant-se més agust a un altre, posem pel cas a 600km o així del lloc on va néixer, perquè el lloc d’origen ja no els pots oferir més… vaja, com les llagostesde terra…