Els IgNobel 2014

Els premis Nobel s’anunciaran a partir del dia 6 d’octubre, però de moment ja tenim el preludi habitual amb els IgNobel, els premis a investigacions que primer fan riure i després permeten pensar. Com cada any, n’hi ha per triar i remenar, sempre amb el sentit de l’humor com a guia.

El de física fa referència a tot un clàssic. Des de sempre sabem que trepitjar un pell de plàtan és perillós perquè rellisquen molt. Uns investigadors del Japó n’han estudiat la física subjacent. El coeficient de fricció i les característiques de la capa de polisacàrids fol·liculars que fan que sigui tan relliscós. Per cert, el coeficient de fricció de la pell del plàtan és de 0.07, similar al de superfícies ben lubricades.

El de salut pública generarà discussions entre els amants dels animals, especialment la subpoblació amant dels gats, i els que no ho son tant. Son treballs que ressalten que el fet de tenir gats implica un risc per la salut mental. Certament hi ha qui està boig pels gats, però el que estudien són els efectes de malalties transmeses pels gats, com la toxoplasmosi, i quin efectes tenen sobre la salut mental. Poca broma perquè parlen de depressió, canvis de personalitat i reducció de la intel·ligència. Amants dels gats: vigileu! (Potser això ajuda a entendre perquè facebook està tan irritantment ple de imatges de gats fent ximpleries)

Els que van guanyar el IgNobel de biologia es van entretenir a analitzar com cagaven i pixaven un grapat de gossos durant tres anys. I amb això han descobert que per fer-ho, trien orientar-se en direcció a l’eix nord-sud de la Terra seguint algun sistema de detecció del camp magnètic. Ho saben perquè en períodes de alteracions del camp, els animalons ja no s’orienten de cap manera a l’hora d’alleugerir-se. Jo havia llegit alguna cosa similar en vaques, però és la primera que relaciona els gossos, la excreció i el camp magnètic. Confesso que, per moltes voltes que li dono, no li veig cap sentit evolutiu.

N’hi ha més, com el de economia, a l’institut Nacional d’Estadística d’Itàlia, que han sigut els primers en calcular l’autèntic valor del PIB i l’economia del país incloent en els càlculs els calers moguts per la prostitució, el tràfic de drogues, el frau fiscal i tot allò que els bons costums feien que no en parlessin ni els economistes. O el de Ciències àrtiques per uns que van investigar que fan els rens quan veuen un investigador disfressat d’ós polar. Òbviament aquest no era l’objectiu, però sí que era part de l’estudi.

Però el que ens ha d’omplir d’orgull són un grup d’investigadores de Monells, a Girona, que han guanyat el de nutrició pel treball “Caracterització de bacteris àcid làctics aïllats d’excrements infantils com cultius potencials iniciadors probiòtics per embotits fermentats”. En realitat els bacteris que es fan servir en l’industria alimentaria tenen orígens d’allò més diversos i no és gens estrany que a la femta dels nens es trobin Lactobacillus, que no deixen de ser components de la flora intestinal. Però un títol que en la mateixa frase fa referència a caca de nen i a preparació d’embotits era perfecte pels IgNobel. Sigui com sigui, des d’aquí la meva més sincera enhorabona a les autores!!

8 comentaris

 • Daniel Closa

  24/09/2014 11:53

  Keep calm. Els deures estan fets. Ara cal paciència i una mica de sort.

 • Mirabilis

  24/09/2014 10:31

  I les nostres investigacions sobre el creuament de braços? – Era això, no? – ahir quan vaig sentir la notícia a la ràdio vaig caure que no haviem fet els deures…

 • Daniel

  22/09/2014 14:59

  Pons: Sis gats!? Buf. Zona de alt risc :-)

  Júlia: És veritat. Realment és absurd comptar només la part econòmica del que és políticament correcte.

  Joan. A mi també m’ha despistat. Mels esperava més tard.

 • Joan Codina

  22/09/2014 14:49

  Booons!!! Que m’ho facin a finals de setembre em despista… Jo sempre els espero la primera setmana d’octubre.

  Com sempre, genials!!

 • Júlia

  22/09/2014 12:22

  Però l’estudi dels italians es mereix una reverència, no un IgNobel!!! L’Ig se’l mereixen els que no tenen en compte tot això. Són aquests els que fan riure!

 • Pons

  22/09/2014 9:49

  Tinc un amic que conviu amb 6 gats. Bé, son de la seva parella, però crec que també ha quedat tocat ell. Ja li passaré l’enllaç de l’estudi a veure si així evito com a mínim que adoptin un setè gat.

 • Daniel

  22/09/2014 9:27

  Amb els gats no se que passa,però hi ha un grau de fanatismes que em fa pensar que sí que fan servir tècniques de manipulació mental. :-)
  Els gossos… doncs si no tens brúixola, ja ho saps: per trobar el nord posa el gos a cagar!

 • Carquinyol

  22/09/2014 8:08

  Això dels gats és una cosa que molts sospitem, són les seves armes secretes per fer-se amb el control del planeta !!

  I els amants dels gossos ja saben, a partir d’ara a fer pipi amb una brúixola no fos el cas que…