Com et treus el jersei? L’article.

Fa uns mesos vaig escriure aquí mateix sobre la manera de treure’s el jersei i les diferencies que intuïa entre homes (que l’agafen pel coll i estiren) i dones (que creuen els braços i l’estiren des de sota). Un d’aquells apunts més en clau d’humor que altra cosa, però que va generar un grapat de comentaris que semblaven confirmar les diferències . Entre una cosa i altra es va proposar augmentar la estadística i fins i tot presentar-ho al número de Nadal del British Medical Journal (BMJ), una revista mèdica que per Nadal fa un número amb articles en clau d’humor.

Doncs bé, vàrem acceptar el repte i ho vàrem intentar. Per començar tocava augmentar el nombre de dades per fer una estadística més sòlida. Entre el que s’havia escrit als comentaris i el que vàrem esbrinar entre amics i familiars teníem unes xifres mínimament dignes. Això ho vàrem ampliar fent una mini-enquesta entre els membres del nostre Institut d’Investigacions Biomèdiques de Barcelona i també l’Institut de Ciències del Mar fins arribar a les 39 respostes.

Direu, que tenen a veure la recerca biomèdica i la recerca en ciències marines? Doncs moltes coses, però en aquest cas era coincidència de blogaires i amistat entre investigadors amb sentit del humor.

Amb les dades ja es va poder confirmar. Queda per la posteritat que la hipòtesi de partida es confirma: El 86,4 % de les dones es treuen el jersei creuant els braços, mentre que només el 5,9 % dels homes ho fan així. En canvi, estirant per sobre el coll ho prefereix el 76,5 % dels homes però cap dona va triar aquest moviment. La resta fins al 100 % són coses més treballades. Primer treure un braç i després el coll o coses així. Ho hem ficat en un tercer grup que hem batejat com “altres” i que és aproximadament d’un 15 % en els dos sexes. En tot cas, les diferències entre homes i dones son estadísticament significatives!

Després tocava escriure un article “pseudocientífic” (o “pseudoclínic”) amb això. Calia relacionar-lo amb alguna cosa de la medicina i posar-hi humor. I ho hem intentat. Ens vàrem adonar que a la literatura científica es descriu que hi ha una marcada diferència entre homes i dones pel que fa a les lesions en les espatlles. Els homes se les disloquen més sovint. De manera que vam especular sobre si la manera de treure’s el jersei podria ser una explicació.

Tot plegat no té gaire sentit ja que no teníem cap dada que relaciones una cosa amb l’altra. Però només es tractava de riure una mica. Vam escriure l’article, el vam enviar i vam esperar la resposta.

Però, com passa tant sovint (ai!), l’article finalment no va ser acceptat. Ens van informar que l’havien enviat a revisar per un parell de metges que van considerar que el nombre d’enquestats era petit i que no relacionàvem jerseis amb dislocacions. Tenen tota la raó del món, per descomptat, i ja n’érem conscients. En realitat l’únic objectiu era riure una mica amb una bona mostra d’humor friki, però sembla que no va ser prou divertit. Si més no, nosaltres sí que vàrem passar una bona estona preparant-lo, de manera que tot plegat ja va valdre la pena.

Però no ho deixarem aquí! Potser no es publicarà mai en una revista científica, però no caurà en l’oblit tan fàcilment. Aquí us deixo l’article (Sweater off) per si teniu ganes de riure una mica confirmant les diferències lligades al sexe en la manera de treure’s el jersei i també comprovant com de frikis podem arribar a ser els científics. A més, alguns de vosaltres formeu part dels grups experimentals ja que el que vàreu deixar als comentaris es va fer servir per fer els càlculs.

I, naturalment, moltes gràcies a tots el qui heu participat en aquest remarcable avenç científic! Ja podeu dir que heu format part d’un grup experimental.

9 comentaris

 • Daniel

  15/10/2014 15:48

  Pons: Uix. Treure la roba a algú altre és una història completament diferent. Un estudi molt més interessant, sens dubte!

  Vicent: Mira. Formes part del grup de menys incidència. :-)

 • Vicent Bosch i Paús

  15/10/2014 14:06

  Doncs jo sempre m’ho he tret com les “dones”. Mai no havia pensat que les altres maneres eren més pràctiques i per a mi no ho són.

 • Pons

  15/10/2014 11:24

  Oh! He format part d’un grup experimental! Crec que es la tercera vegada que participo en un experiment científic que jo sàpiga.
  Jo vaig dir que anava alternant entre un mètode i l’altre, i de fet actualment continuo alternant, de fet, en els últims dies estic fent servir la opció femenina. No em preguntis perquè.
  Un altre detall a tenir en compte es com treus el jersei a un altre persona. Oi que no fas servir la tècnica pel coll? Seria molt violenta, no? Es més sensual fer-ho per la cintura, això si, quan li treus a l’altre està clar que no creues les mans.

 • Daniel Closa

  15/10/2014 10:07

  Sinera: We could do it! And the number of cases included in the work will be increased significantly.
  But I could imagine the cover of “la Razón” next day… :-)

  Joan: No saps com hem rigut! I en bona part va ser culpa teva!! Instigador!

  Tramuntaire: Ja ho saps. Formes part de la cohort “others”.

 • tramuntaire

  15/10/2014 9:57

  Haha, boníssim! Jo sóc un dels que vaig comentar dient que em treia la samarreta d’una manera estranya, però me n’he adonat que també ho faig de la manera típica dels nois: en general depèn de si vull que quedi del dret o del revés, per posar-la a la rentadora amb el dibuix cap a l’interior.

 • Joan Codina

  15/10/2014 9:48

  Ohhhhhh!!!!!

  Genial!! Ara me’l llegiré. La veritat és que recordo haver llegit què dèieu que seguiríeu i en algun moment m’he preguntat que en què havia quedat. Ara ja ho sé :P

  “Thus, a differential relationship between
  nerds and their sweaters cannot be excluded.”

  Sobretot les d’Star Wars i coses frikis semblants.

 • Sinera

  15/10/2014 9:43

  I recommend to take profit of the 9N polls to widen the number of participants in the study. Just make everybody put on a T-shirt with the Estelada as a condition sine qua non to vote. Of course, after the Yes-Yes, Yes-No or No, the T-shirt ought to be left on the mesa to be used by the next citizen.

  In the case of women, a photo of a side view ought to be taken just to be able to take into account their breast volume to measure possible increase of friction.

 • Daniel

  15/10/2014 9:42

  A lot of explannations are required when you ask “How do you take off the sweater?. If I also ask for the size of the boobs, they probably hits me…, and quite rightly! :-)

 • Sinera

  15/10/2014 9:07

  Maybe the crossing way used by women has something to do with their breasts which would increase friction largely if done grabbinb the sweters up. Did you take into account the breast volume in women? If not, I understand nobody wanted to publish the study!

  Very funny! Go on testing more individuals…