Mitges veritats i falsos titulars

En Josep Pamies segueix incansable afirmant que ell disposa de sistemes per curar l’ebola i que hi ha una mena de conspiració per ocultar el que ens ofereix. És una mica pesat haver d’anar aclarint els erros en els seus arguments i per descomptat, mai podrem igualar la seva popularitat a les xarxes. Però quan algú afirma coses inexactes, sobretot si es tracta de salut i vides humanes, s’ha d’alçar un dit per aclarir els temes.

I sobretot, serveix com un exemple excel·lent de tergiversació de les coses.

Aquesta vegada m’encanta el titular del seu apunt: “EL MINISTERIO DE SANIDAD CONFIRMA LA EFECTIVIDAD DEL DIOXIDO DE CLORO (MMS) PARA EBOLA”. M’encanta perquè és bàsicament fals. De fet, en el text escriu: ”Lean sinó en este protocolo de actuación frente a casos sospechosos de enfermedad por virus ÉBOLA, elaborado por el Ministerio de Salud, como aseguran en el segundo parágrafo que este virus es susceptible al hipoclorito de sodio (la lejía).

Molt bé. Miro l’enllaç i de seguida es comencem a veure les trampes. Dues de molt concretes. En primer lloc, una cosa es que el virus sigui susceptible al lleixiu i una de molt diferent és que el lleixiu serveixi per curar l’ebola. El protocol del ministeri també diu que el virus és susceptible a les radiacions gamma i ultraviolades. Potser hauríem d’irradiar amb això als pacients? Ja he dit alguna vegada que no és difícil matar el virus. El difícil es fer-ho quan està dins les cèl·lules d’una organisme i fer-ho sense matar l’organisme. Un detall que sembla que consideren irrellevant.

En realitat el que ministeri diu és que s’ha de fer servir el lleixiu per la “LIMPIEZA Y DESINFECCIÓN DE LOS ESPACIOS EN LOS QUE HAYAN PERMANECIDO LOS POSIBLES CASOS” (annexo 6). Diu que s’ha de fer servir per netejar els vàters, el mobiliari, els equips i els aparells que s’hagin fet servir. Però ni en broma parla de fer-ho servir de tractament. Molt bé. Al titular no diu explícitament que serveixi per curar tot i que tots sabem que parlar d’efectivitat per l’ebola podria donar-ho a entendre.

Però l’altre detall important el trobem si llegim una mica més el seu text quan diu:

ADVERTENCIA !!!!

1º) No confundir lejia con Dióxido de Cloro , la Lejia es tóxica ingerirla.

En això té raó. No s’ha de confondre el lleixiu hipoclorit de sodi amb el diòxid de clor. Són coses diferents. Però aleshores em pregunto per quin motiu ell les confon en el títol del seu article? Perquè el ministeri de sanitat el que confirma és la eficàcia de l’hipoclorit de sodi però no la del diòxid de clor com afirma Pamies.

En realitat això li han preguntat als comentaris i la seva resposta és aclaridora: “Quizas me haya equivocado en el título, pero pretendia que mucha gente lo leyera para incitarles a investigar el tema del Dióxido de cloro, producto que estoy convencido funciona en el caso de Ebola. Es demasiado efectivo para muchas enfermedades graves tropicales, como para no creer que también funcione con EBOLA.”

Ras i curt. Ell creu, està convençut, que hauria de funcionar per curar l’ebola, però en realitat no ho sap. I ho creu perquè funciona (ho diu, però tampoc està gens clar) per altres malalties tropicals. Un argument d’una feblesa evident molt similar als que es feien servir en èpoques medievals però que ara tenim una mica superats.

Perquè es publiquen aquestes coses? Perquè hi ha qui juga amb la informació? Si el ministeri de sanitat parla de lleixiu, no haurien de dir que parla del MMS. Si sospiten que un producte químic o un extracte de plantes curen l’ebola, haurien de demostrar-ho abans d’afirmar-ho. No està bé enganyar. I, sabeu una cosa? Deixar anar mitges veritats és enganyar.

 

 

7 comentaris

 • Santi Cosmos

  22/10/2014 19:42

  i la “cura” sobre la malària que explica la Teresa Forcades, què n’opines? és possible o no? perquè no ho estudien això?

  http://youtu.be/mKELMsTdMoY

 • daniel

  21/10/2014 14:04

  Pons: Jo tampoc ho entenc. Potser és que hi ha qui es addicte a portar la contrària a tot.

  JordiC: Buf. Facebook és la principal font de noticies falses, preses de pel, enganys variats i ximpleries diverses. Tot barrejat amb fotos de gatets fent monades i frases d’autoajuda.

  Sinera. Sempre hi ha qui hi surt guanyant :-)

 • Sinera

  21/10/2014 12:45

  Val a dir que “Llexius i derivats S.A.” estan pujant molt a l’Ibex 35…

 • JordiC

  21/10/2014 11:37

  És sorprenent la facilitat amb que gent té tendència en creure en teories conspiratòries i grans complots i s’empassa com si res argumentacions d’allò més inversemblants.
  Per Facebook (no paro d’avisar als meus alumnes que és un dels llocs on es fa córrer més informació falsa i/o errònia de tot tipus), m’han enviat l’article d’aquest senyor acompanyat d’un altre escrit, suposadament fet per un africà, on exposa que tot el tema de l’ebola és una maniobra de les multinacionals per ocupar els països afectats i obtenir el control dels rics recursos naturals. Detalla com s’ha escampat el virus a través de les campanyes de vacunació fetes per la Creu Roja que estaria en conxorxa amb les grans corporacions.
  L’increïble no és el text, és que un argumentari tan cutre com aquest vagi acumulant “m’agrada” per part de persones que se suposa que tenen un cert nivell d’educació i que haurien de ser capaces de detectar que els arguments (?) no s’aguanten per enlloc.

 • Pons

  21/10/2014 9:50

  El que no acabo d’entendre es què hi guanyen enganyant a la gent? En aquest cas per exemple es farà ric venent lleixiu o diòxid de clor? Només volen tenir fama i repercussió? Si hi ha un delicte que es difamació, o injuries o calumnies contra a algú, no hi ha alguna cosa semblant quan les afirmacions atempten contra la salut?

 • daniel

  21/10/2014 9:09

  Home! Al seu blog publica el que li dona la gana. Però la precisió sempre és important.

 • Carquinyol

  21/10/2014 8:46

  Perquè publiquen aquestes coses i perquè juguen amb la informació? Hi ha tants de motius, de fet, hi ha mitjans de comunicació que és l’únic que fan.