La gran taca solar

S’identifica amb les sigles AR2192 i podria ser una font de maldecaps en els propers dies. Es tracta de la taca solar més gran que hi ha ara mateix al Sol i una de les més grans que es recorden. És important perquè les taques solars són regions de molta activitat i acostumen a generar flamarades solars i altres fenòmens espectaculars que poden afectar als sistemes de la Terra.

Resulta que AR2192 és força activa. Aquests dies és curiós seguir la pàgina de seguiment del temps solar. Una mena de servei “meteorològic” de l’espai. Allà es mesuren en temps quasi real les emissions de raigs X provinents del Sol. Normalment els gràfics pugen i baixen però no excessivament, però aquests dies no paren de mostrar pics de molta activitat.

Les flamarades estan classificades en diferents nivells, però al final simplement és una escala logarítmica on cada nivell és deu vegades més intens que l’anterior. Les més intenses són les de nivell X, que s’assoleixen poques vegades. Per sota hi ha el nivell M i més avall hi ha els nivells C, B i A. Si detectem una activitat de nivell X vol dir que és deu vegades superior a la M i deu mil vegades superior a la A.

Doncs des que es va detectar, a mitjans de mes ja hem tingut cinc esdeveniments de nivell X i dotzenes de nivell M. De manera que podem dir que el Sol està mogudet. Ja era d’esperar, perquè estem a la zona alta del cicle d’activitat solar. Però fins ara les taques que s’havien format eren normaletes. No com la gran AR2192. Per fer-nos una idea, la seva mida és similar a la que tindria el planeta Júpiter, aproximadament setze vegades la del planeta Terra. I segueix creixent.

Fa un parell de dies va estar apuntant directament a la Terra, però ara, amb la rotació del Sol ja està més de costat. De totes maneres, una bona flamarada o una ejecció de massa coronal poden causar encara molts problemes. Especialment als sistemes de comunicació. L’any 1859 la Terra va rebre l’impacte d’una de les grans tempestes solars i l’incipient sistema de telègrafs es va veure interromput per culpa de la flamarada de partícules solars que va rebre. Avui en dia, en que tot depèn dels sistemes de comunicació, els efectes serien molt més greus.

El que sí que deuen haver aquests dies són aurores boreals espectaculars. És la part bonica de la interacció entre les emissions del Sol i la magnetosfera de la Terra. I veurem si segueix igual d’activa quan torni a treure el nas en un parell de setmanes, després de la rotació completa del Sol.

6 comentaris

 • daniel

  30/10/2014 9:41

  I tant! Sense filtres és molt perillós el Sol

 • Vicent Bosch i Paús

  30/10/2014 5:57

  Supose que aquestes fotografies les fan amb telescopis i amb filtres adequats, cert?

 • Daniel

  29/10/2014 11:51

  Aquesta taca és de les importants. El més curiós es que es veuen fosques només per contrast amb la llum de les zones del voltant. Si les veiéssim aïllades i de nit brillarien molt!

 • Pons

  29/10/2014 10:18

  Justament el primer diumenge d’aquest mes vaig anar a observar el sol al telescopi astronòmic de sabadell i vaig veure en viu per primera vegada això de les taques solars, realment cap era tan grossa com la de la foto.
  Es cosa meva o amb aquestes taques sembla que el sol estigui brut? xD

 • Daniel

  29/10/2014 9:40

  Aquests es guien pel camp magnètic de la Terra, de manera que igual també en pateixen les conseqüències :-)

 • Carquinyol

  29/10/2014 9:33

  O sigui, que d’aquí un parell de setmanes igual ens hem de comunicar amb coloms missatgers… o aquests també es veuran afectats ?