Científics poca-soltes

La ciència ficció m’agrada força, i com sempre passa amb les coses que t’agraden, soc una mica maniàtic amb els detalls. No soc l’únic i, a la xarxa, hi ha grapats de webs analitzant i explicant els detalls científics de pel·lícules com “Gravity”, “Lucy”, “2001 una odissea de l’espai” i, aquests dies, “Interstellar”. De manera que al final no passes per alt que el cabell de la Sandra Bullock a Gravity no es movia de manera correcte tot i que les flames si que es comportaven com cal, o que la força que s’emporta al George Clonney és completament desconeguda (l’error més greu de la pel·lícula).

En el cas de Interstellar passa una cosa semblant. Hi ha molts elogis a la representació que han fet del forat negre. Probablement la millor que s’ha fet fins ara, amb diferència. El forat de cuc també està molt ben trobat. I les alteracions en el pas del temps en funció del camp gravitatori semblen prou encertades i donen molt sentit a la pel·lícula. També hi ha errors que els físics més puristes no deixen passar. On es guarda el combustible de les naus? Que genera les onades? Com coi s’aguanta al cel un núvol congelat?

Però he de dir que, encara que em diverteix buscar errors d’aquests, no són el que més m’atabala. La pel·lícula em va agradar, em va entretenir i vaig sortir content del cinema… excepte per un detall. Un detall que és el que sempre, sempre m’empipa d’aquesta mena de pel·lícules.

És necessari que els científics sempre siguin tontos del cul? (Atenció, a partir d’aquí hi ha algun spoiler)

Posem el cas d’Interstellar. Michael Caine és el cap de la NASA i el gran geni que està treballant en la equació que permetrà fabricar un motor amb prou potència per portar la humanitat a les estrelles. Mentrestant els de la NASA van fabricant la immensa nau. És normal primer fabricar la nau i després ja trobarem la manera de fer el motor? I això sempre que en Michael Caine se’n surti amb les equacions. A més, ha de treballar tot solet amb una pissarra? Una pissarra! Tenint en compte que està envoltat dels millors científics de la NASA, no hi ha ningú que li doni un cop de mà? I que de pas li suggereixi fer servir un ordinador?

A Gravity també passaven coses estranyes. La Sandra Bullock es queda sola penjada al mig de l’espai. Com que es metge, no té massa experiència però per sort hi ha en George Clonney per allà. La qüestió és, que coi fa una metge reparant el telescopi espacial Hubble? A la NASA ningú va pensar que potser hauria sigut millor enviar un enginyer?

A Guerra Mundial Z, en Brad Pitt ha d’anar a buscar un antídot per lluitar contra la epidèmia que transforma les persones en zombis accelerats i pseudo-castellers. L’acompanya un científic que el primer que fa és ensopegar i fotre’s un tret amb la pistola. Llàstima. L’únic viròleg que tenien i es mor de seguida. No li va passar pel cap posar el seguro a l’arma? Guardar-la a la funda? Mirar on posava els peus?

A Armageddon, la NASA envia un equip d’experts en perforacions per posar una bomba nuclear a destruir un asteroide que amenaça la Terra. No seria millor ensenyar uns astronautes a fer servir una perforadora que no pas ensenyar a uns perforadors amb complex de cowboy a fer servir naus espacials? En que pensen els de la NASA?

De totes maneres, si voleu un reguitzell de ximpleries, la millor és Prometheus , la precuela de Alien. Allà tothom és idiota perdut. El biòleg que troba les primeres restes d’aliens en un planeta llunyà i decideix que allò li fa por i que se’n va. I diu que allà no hi ha res per ell perquè ja estan morts! Per Déu, que algú li retiri el títol de biòleg immediatament! Es clar que després troba una serp alienígena amenaçadora i no li passa res més pel cap que allargar la ma per fer-li carícies. Que es va saltar les classes de bioseguretat? O les del simple sentit comú? Després el geòleg especialista en mapes que va i es perd. I segueix perdut tot i que a la nau tenen un mapa en tres D que indica on són. Només calia preguntar. Un geòleg pot anar tatuat, amb cresta i udolant pels edificis alienígenes, però si et perds i tens un comunicador, coi! Fes-lo servir! D’altra banda, la capitana de la nau te un quiròfan automàtic, hipertecnológic i super-sofisticat, però per algun motiu ha triat el model que només pot operar homes i no dones. Considerant que ella es una dona resulta, si més no sorprenent. No hi havia models de quiròfans unisex?

I el més irritant de tots. Si un coet t’està caient a sobre, és absurd córrer en sentit longitudinal al coet. Els coets són molt llargs, de manera que mai escaparàs de morir esclafat. És molt millor córrer cap a un costat. Algú que pot portar una nau a l’altre punta de la galàxia hauria de saber-ho.

Al final no m’importen tant els detalls científics. Puc assumir que ens saltem les lleis de la física per tal de mantenir l’interès de la història. Però, si us plau, que els personatges siguin una mica creïbles. Que actuïn de manera normal. Ja sé que el científic al final acostuma a salvar el món però la noia sempre tria l’altre i que els científics només aconsegueixen lligar quan la noia de la pel·lícula és la científica. Però podrien intentar que no siguin tan absurdament estúpids en tot el que no sigui estrictament la seva feina?

Que som gent molt normal!

6 comentaris

 • Daniel

  25/11/2014 11:45

  Gargotaire. No els diuen que van a fer i no es coneixen entre ells. Allò de formar un equip, mirar compatibilitats i tota la pesca s’ho passen pel forro. Un joc de disbarats.

  Joan. Ep! les fórmules, el forat negre, el forat de cuc i tot això està força ben aconseguit. Però el sistema de treball del científic no correspon a realitat sinó a la idea que tenen els guionistes de com és un científic. Una idea que no varia des del segle XIX.
  Un núvol de cristalls no té cap problema. Molts ho són. Però un núvol completament cristal·litzat (quan passa la nau, el trenca) tindria una densitat massa gran per sustentar-se. És clar que tot depèn de la densitat de l’atmosfera del planeta…

 • Joan Codina

  25/11/2014 11:24

  És una altra versió de la segona llei de la termo. Un guionista mai podrà crear un personatge que sigui més llest que ell.

  En el cas d’Interstellar hi ha una l’aplicació de treball extern i, per tant, les pissarres són coherents (Relativitat General) i el forat negre superxulo. (Kip Thorne). No entenc per què no és possible un núvol de cristalls :D

 • Gargotaire

  25/11/2014 10:32

  A mi Prometheus em va matar només començar. Hivernen, viatgen fins a la quinta forca, amb totes les molèsties que això comporta, i un cop hi arriben els expliquen per què hi han anat. Qualsevol s’hi prestaria!

 • Daniel

  25/11/2014 10:10

  Carquinyol. Ep! Que cada feina té les seves manies. Però en la resta som prou normals. Hackejar una pissarra? Amb un borrador no es difícil. :-)

  Pons. Interestelar està bé. Potser no tant com volen fer creure, però està be.

  Guerra Mundial Z. Sí, si. Però es que dura un minut el paio. I li acaben de dir que vigili amb la pistola!

  Armaggedon: Cert.

  Prometheus: Res. El biòleg i el geòleg son tontos fins extrems increïbles. Qui fica en una nau a un parell de carallots com aquells? En realitat qui es tonto perdut és el guionista. Per fer quadrar la historia cal que tothom sigui ximple en aquella nau!

 • Pons

  25/11/2014 9:53

  Interestellar: No l’he vist, per tan m’he saltat aquesta part

  Guerra Mundial Z: en situacions de pressió, com per exemple un apocalipsi zombie, es normal fer errors estúpids, podria passar-li a qualsevol. Per cert, et recomano el llibre que no té res a veure amb la pel·lícula, per començar el llibre es bo.

  Armageddon: Ja se sap que el lobby que controla Hollywood son els perforadors, es de calaix

  Prometheus: El biòleg es per exigències de guió l’alleujament còmic de la peli, els productors posen la pasta i exigien posar algú que fes gràcia, van fer un sorteig i li va tocar al biòleg. Amb el geòleg passa el mateix, exigències dels productors que calia posar algú molt imbècil. Espoliler: Lo del quiròfan es perquè no es per la capitana, sinó per qui paga la expedició que resulta que també va a bord. Tothom sap que els models de quiròfan automàtics unisex surten molt millor de preu. Lo de corre en el sentit llarg del coet doncs…. es Prometheus no te la pots prendre en serio!

 • Carquinyol

  25/11/2014 9:13

  Home, normal normal…. normal… nomé cal rellegir els teus apunts per veure en les coses que us fixeu i en què penseu !!!

  Però això del científic de la pissarra en Interestellar està clar: tenia por que li hackegessin l’ordinador i li robessin les dades. Has provat mai de hackejar una pissarra remotament ? :P