Els nabius i la vista

Va bé per la vista els nabius (Vaccinium) Tenen molta antocianina i altres polifenols, molècules que participen en els mecanismes bioquímics de la visió nocturna. I fa uns anys es van publicar alguns treballs que indicaven que sí. De fet, els han trobat un grapat de funcions beneficioses. Antioxidants, anti-al·lèrgics, anti-inflamatoris, anti-virals, anti-mutagènics, anti-microbians, anti-cancerígens, protectors contra el dany cardiovascular, prevenció de la diabetis i, naturalment, millora en la visió.

En conseqüència, hi ha grapats de tractaments que inclouen els nabius per millorar la visió, especialment la nocturna. Però el cas és que acaben de publicar un treball on han analitzat l’efecte que tenen aquests fruits en la millora de la visió nocturna i en el temps de adaptació dels ulls i els resultats són curiosos. Han trobat que no tenen cap efecte sobre la visió nocturna i només els han associat a una certa millora en la capacitat per adaptar la vista a canvis en la lluminositat… durant el dia.

Bé. Moltes vegades es fan treballs que no coincideixen amb conclusions de recerques prèvies. No és estrany i, de fet, passa sovint. Simplement caldrà fer més treballs per aclarir-ho.

El que passa és que m’ha picat la curiositat hi he anat a buscar a veure si trobava els primers estudis. Aquells fets als anys 60 en que van dir que anaven bé per la visió nocturna, però no els he trobat. No és que no hi siguin, simplement m’he cansat de trobar treballs antics que ja deien que no, que els nabius no servien per millorar la visió. He topat amb treballs de l’any 2004, de l’any 2000 i del 1998. Tots diuen que no, que contra el que sempre s’ha dit, ells no troben cap evidència de cap efecte. De fet, a una base de dades sobre l’eficàcia de medicaments naturals es classifiquen els nabius com “possiblement ineficaços per millorar la visió nocturna”.

De manera que tot i que fa quasi vint anys que hem vist que no funcionen, seguim passant per alt aquest fet. Potser és que ens fa massa gràcia que funcionin? Potser és que hi ha negoci al voltant dels suplements “naturals, i bons per la vista”? Potser és simplement que costa trencar els costums?

En realitat és curiós la manera com acaben els investigadors aquests treballs. Acostumen a dir que no han trobat cap efecte però que no descarten que en altres patologies sí que serveixin. Els científics són humans i fa cosa posar-te a portar la contrària a tothom. Si tothom diu que allò serveix i les teves dades indiquen el contrari, sempre penses que potser tu ets el que estàs equivocat. De manera que afegir una frase al final cobrint-te les espatlles no està de més.

En ciència es tracta d’anar repassant constantment allò que creiem saber. Moltes coses que donem per certes segur que són errònies o incomplertes, per tant, cal anar rectificant i millorant el que coneixem del món. En realitat aquesta és una de les grans diferències amb les pseudociències i les religions, que mai rectifiquen el que consideren cert i no admeten crítiques.

Potser amb els nabius ja va sent hora de posar-se a estudiar altres propietats. Amb els principis actius que contenen no dubto que tindran moltes aplicacions, simplement passa que concretament la de millorar la visió nocturna no és una d’elles. Sembla que és fàcil afegir propietats terapèutiques a determinades plantes, però que costa molt treure-les de la llista quan es demostra que en realitat no servien.

Tinc la sensació que tot plegat ens dóna una mica de llum sobre les propietats dels nabius, però sobretot ens diu moltíssim de com som els humans i de com posem per davant les esperances, els desitjos i els costums a les dades pures i dures.

6 comentaris

 • Daniel

  09/12/2014 19:40

  Jordi C. El millor de tot és que la explicació dels pilots anglesos durant la segona guerra mundial també és la que es fa servir per justificar els efectes dels nabius!
  http://undergroundhealthreporter.com/blueberries-health-benefits/

 • JordiC

  09/12/2014 16:55

  Això m’ha recordat el tema de les pastanagues i la bona vista. Tu ja havies fet una entrada en que comentaves la (llunyana) relació entre els carotens d’aquesta hortalissa, la vitamina A i el retinal (ciencia.ara.cat/centpeus/2011/10/28/visio-vitamines-i-pastanagues/). Però sembla que el mite de la relació entre pastanagues i bona vista vindria d’una falsa explicació creada durant la segona guerra mundial en que relacionava els èxits de l’aviació anglesa en la detecció nocturna de bombarders alemanys i una dieta rica en pastanagues. Pels curiosos ho teniu explicat a http://nonsei2gm.blogspot.com.es/2013/05/virtudes-de-la-zanahoria.html

 • Daniel

  09/12/2014 12:57

  tramuntaire: De fet, són bons i això és el més important. La mania de convertir el menjar en medicaments ja passa de taca d’oli.

  Sinera: Segurament ningú. Però si contribuïm a crear un ambient una mica (només una mica) més desconfiat amb les promeses de totes les propietats beneficioses dels aliments, ja servirà d’alguna cosa.
  I si més no. Em permet esbravar-me una mica :-)

  Pons. Per cert que sí. El gran FSM i els seus seguidors no caiem en aquests errors!

 • Pons

  09/12/2014 12:09

  Suposo que sap greu trencar els mites que tenim tan arrelats. No diuen que una mentida repetida 100 vegades es converteix en veritat? O era que no es converteix?

  PD: Ei! No generalitzis quan dius que les religions no rectifiquen! Una de les premisses del pastafarisme es:
  “Los creyentes en el MEV rechazamos el dogma. Lo que no quiere decir que no creamos que tenemos la razón. Obviamente la tenemos. Sencillamente nos reservamos el derecho a cambiar nuestras creencias según aparezcan nuevas pruebas, o se produzca una mayor comprensión de las que ya hay”

 • Sinera

  09/12/2014 11:33

  Hi ha mems que semblen gravats a foc i dels que ens costa molt deslliurar-nos. Sobretot els que em mamat dels pares i de l’entorn, o de les persones que considerem que són superiors a nosaltres.

  Els científics i el desig de saber ens poden alliberar en molts casos… però a molta gent els avorreixen les dues coses.

  Dels teus esforços, benvolgut Daniel, quanta gent, apart dels que et llegim, sabran que els nabius no serveixen per millorar la visió nocturna?

  A més cal afegir el seguit de despropòsits que sentim, llegim o veiem als mitjans, tan sovint amb el “podrien dels collons, poden, sembla, diuen, és possible que…”, sovint fins i tot fent referència a universitats i a investigadors dubtosos…

  Un dels diaris on més bestieses seudocièntifiques publiquen és La Vanguardia. Fa uns dies es deia quecom semblant a “els científics creuen que els gossos i d’altres animals també tenen orgasmes quan s’ho munten”, i això en unes quantes llargues parrafades… Doncs que bé, oi?

  I no parlem ja de les revistes. O de la mateixa tele, on “alguna” afirma (i curiosament també té quelcom a veure amb La Vanguardia, ara que ho penso) que la primera mitja hora que camines no serveix per res… i tantes animalades dia rere dia… Ja només li faltava dir que millor no fer-la i començar a caminar passats els primers 30 minuts de descans…

  Ai la mare!

 • tramuntaire

  09/12/2014 11:24

  Jo el que havia sentit és que els nabius van bé per a les infeccions urinàries. I les pastanagues per a la vista. Potser no és ni una cosa ni una altra, però confesso que no em posaré a buscar estudis que ho confirmini o ho desmenteixin.