Tabac, càncer i cromosoma Y

Fumar causa càncer. És increïble que aquesta afirmació encara sigui ignorada o minimitzada per la immensa majoria de fumadors, però cadascú és lliure de triar la forma de morir que prefereixi. En tot cas, els epidemiòlegs havien notat que la freqüència de càncer de pulmó era superior en homes que en dones. Podria semblar que era perquè els homes fumen més i històricament és cert, però les dades indicaven que, fins i tot en igualtat de tabac consumit, el càncer apareixia amb més freqüència en homes.

A més, no actua únicament sobre el pulmó. El tabac és la principal causa del càncer de pulmó, però ell no es limita a danyar aquest òrgan sinó que augmenta les probabilitats de patir càncer en qualsevol altre indret. Però, curiosament, sempre més en mascles que en femelles.

El motiu sembla estar en un indret ben inesperat. En el cromosoma Y de les cèl·lules de la sang. Resulta que fumar fa que es perdi el cromosoma Y en els glòbuls blancs, els limfòcits i els leucòcits encarregats de la defensa de l’organisme. No és una desaparició definitiva i si es deixa de fumar es recupera passat un temps. En realitat el que passa és que les cèl·lules mare del moll de l’os mantenen el cromosoma, però alguns tòxics derivats del tabac fan que en el procés de maduració s’acumulin mutacions en aquest cromosoma i en algunes cèl·lules (no en totes) desaparegui.

Però resulta que cada vegada està més clara la relació que hi ha entre el sistema immunitari i el càncer. Al nostre cos es formen moltes cèl·lules tumorals, però la immensa majoria són eliminades per el sistema immunitari, de manera que no arriben a generar un càncer. Ara bé, si els limfòcits, els executors del sistema de defensa, estan danyats o han perdut capacitat funcional perquè els falta el cromosoma Y, les cèl·lules tumorals ho tenen més fàcil per escapar a la vigilància i per generar un tumor.

En realitat deu danyar la resta de cromosomes, però el Y és tan petit que té poca capacitat d’entomar molt dany sense quedar inservible. Sigui com sigui, aquest és un nou motiu per deixar el tabac. I no, no és una excusa perquè les noies s’amoïnin menys si fumen.

També és divertit com s’ha presentat la notícia. En molts indrets esmenten que el fumar danya el cromosoma Y en els homes (no serà en les dones, es clar!), que fumar acaba amb el cromosoma masculí o que quan l’home fuma va perdent els seus cromosomes Y. Però un de divertit és el que ho ha venut dient que “Fumar elimina el ADN viril”. Tècnicament deu ser correcte ja que viril vol dir “Que pertany al sexe masculí, a l’home fet, capaç de procrear”, però tal com està escrit el titular sembla una amenaça: No només tindràs càncer sinó que et tornaràs una nena! Si fos cert, sospito que per alguns això seria el que més els espantaria.

4 comentaris

 • Màrius Domingo

  15/12/2014 20:34

  Que funar és dolent és ben clar, però per a mi parnticularment, el motiu de no fumar és:
  I té alguna cosa de positiu?
  Jo no li veig enlloc!

 • Daniel

  12/12/2014 15:21

  Sinera- El que sí que hi ha son maneres dolentes de morir. Però contra gustos… Això sí, de palmar, ningú se n’escapa a la llarga. Però tampoc hi ha pressa.

  Pons. Si que ho tenen millor. I sembla ser que la gracia és que tenen dos cromosomes X i els homes només un. Quan hi ha una mutació, les dones sempre en tenen un de reserva per seguir funcionant, mentre que els homes no tenen segones possibilitats en les mutacions del X. A la llarga això va malmetent les cèl·lules

 • Pons

  12/12/2014 10:39

  Algú ha fet mai una llista comparativa de les malalties que més afecten a homes i més a dones? Amb la proporcionalitat del percentatge de patir cada malaltia i tot vull dir. Sortirien guanyant les dones, no? Per alguna cosa deuen viure més anys de mitjana. Si, tinc enveja!

 • Sinera

  12/12/2014 10:13

  Quan dius que “… cadascú és lliure de triar la forma de morir que prefereixi…”, vols dir que n’hi ha cap de bona? Amb “Ys” o sense “Ys”, fumant o no fumant, sempre és una collonada això de palmar-la. Jo no he fumat mai i a cada cèl·lula i dec tenir la “Y” de “Yes, la palmaràs”. I esclar, com la dona no la té… doncs té més marge de vida. Ufff!