Dia de Darwin. Lliçons dels creacionistes

Avui, 12 de Febrer, és l’aniversari del naixement de Charles Darwin. Per aquest motiu, en determinats àmbits es considera el “Dia de Darwin” i s’aprofita per “…destacar la contribució de Darwin a la ciència i promoure la ciència en general”. No cal dir que em sembla una idea excel·lent. Mai no està de més recordar l’obra dels grans genis i promoure una mica la manera de pensar segons una aproximació científica.

Per descomptat, una de les coses que m’ha fet gràcia és veure com els ha sentat aquest dia als que s’oposen a la idea de la evolució. Als creacionistes, negacionistes, integristes i personal similar. Per esbrinar-ho, el lloc ideal és una web anomenada “answersingenesis” que afirmen que volen: “…ajudar els cristians a defensar la seva fe i proclamar l’Evangeli de Jesucrist de manera efectiva. Ens enfoquem en proveir respostes a les preguntes sobre la Bíblia, especialment el llibre del Gènesi, en relació amb temes clau com la creació, evolució, ciència, i l’edat de la terra”.

No m’han decebut. Consideren que el dia de Darwin és el dia equivocat i dedica una pàgina a explicar tres punts importants que segons ells indiquen que la Teoria de la evolució és errònia i que les respostes cal buscar-les en la Bíblia. Fa gràcia perquè tot el que diuen és erroni. I sempre se n’aprèn dels errors dels altres. (Dels propis també, és clar).

El primer que diuen és que “la vida no pot sorgir de la no-vida”. Ja és un començament ridícul, perquè la teoria de la evolució no diu res sobre l’origen de la vida. Només parla de com evoluciona, canvia i s’adapta. Però de l’origen? El mateix Darwin va especificar que era un tema pel que no hi havia prou dades i, com que tampoc era rellevant per la seva teoria, s’abstenia d’opinar (al menys en públic). Potser si es llegissin l’Origen de les espècies abans de criticar-lo no ficarien tan la pota.

D’altra banda, no sé perquè tenen tan clar que la vida no pot sorgir per reaccions químiques espontànies en condicions determinades i prou temps per davant. Tenen poca imaginació! Certament encara ignorem com va passar, però no passa res. Precisament això és la ciència: explorar el desconegut, investigar i no buscar aquestes respostes en llibres antics.

El segon argument que esgrimeixen és que “no hi ha un mecanisme per l’evolució”. Coi! Segur que ni s’han llegit l’Origen de les espècies ni res de tota la recerca científica que s’ha fet en evolució en l’últim segle. Més o menys diuen que perquè una espècie evolucioni cal afegir nova informació al DNA cosa que és impossible. Una mica creguts aquests nois, perquè de nou confonen “a mi no se m’acut com” amb “és impossible”. No han sentit parlar de duplicacions dels gens? De deriva gènica? De transferència horitzontal? De reproducció sexual? De neutralisme? Sembla que no i tornen a criticar frases de Darwin, com si la ciència encara estigués ancorada a l’any en que es va publicar l’Origen de les espècies i no haguéssim aprés res de nou. Bé, ells estan ancorats en un llibre de fa uns dos mil cinc cents anys, de manera que ja encaixa en la seva manera de pensar.

I el tercer argument és que “ la evolució és mala ciència”. És un grapat d’arguments absurds com ara el DNA escombraries, que inicialment es pensava que no tenia funció però que ara estem descobrint que sí que en té. Semblaria que és simplement un avenç del coneixement científic, però segons ells això és la prova que Déu ens va fer, ja que ell ens ha dissenyat de manera intel·ligent i per tant no deixaria DNA inservible. Acaben concloent que “La ciència de la bioquímica i la genètica confirma la versió dels orígens de la Bíblia” i es queden tan amples.

De vegades cal aprendre a pensar i raonar entenent la diferència entre causa i conseqüència, identificant raonaments correctes i tramposos i esbrinant si un argument té lògica o no té sentit. Per això la filosofia i la lògica van molt bé. Però de vegades és útil fer-ho al revés: analitzar arguments erronis, tramposos, esbiaixats i incomplerts per adonar-se del que cal evitar. Aquests nois del creacionisme són un excel·lent exemple del que cal fer per deixar de pensar, deixar d’aprendre, ignorar el que tens davant dels nassos i esdevenir un mestre en enganyar-se un mateix.

Ells ho fan amb la ciència que no els sembla prou cristiana, però el fonament es pot aplicar a moltíssimes coses en la vida.

10 comentaris

 • JordiC

  15/02/2015 12:54

  Sinera, si tenim present que, si la vida es va originar a la Terra (que ja és molt suposar), van passar centenars de milions d’anys amb un oceà immens ple de tota mena de compostos inorgànics i orgànics (la famosa “sopa primitiva”) en que es van donar incalculables interaccions i reaccions fins que, en un moment precís i difícilment repetible tot va quadrar i es fa formar la vida, no és gens estrany que no sapiguem quina és la “fórmula” per crear vida.
  Pensa que no sabem ni què hi havia exactament en aquest oceà primitiu (probablement els compostos variaven en funció de les condicions -temperatura, corrents, profunditat, presència de volcans, caiguda de meteorits, tempestes elèctriques, etc.-) ni quines condicions (que, com deia, havien de variar molt al llarg de l’extens oceà primitiu).
  Si, a sobre, és possible (o probable?) que la vida s’iniciés en algun altre punt de l’Univers, llavors la cosa encara es complica més.

 • Màrius Domingo

  14/02/2015 0:19

  Completament d’acord. Ara, una mica també dia de Wallace, no?

 • Sinera

  13/02/2015 14:00

  El que sí que em costa d’entendre és que, amb la tecnologia actual i amb els grans ordinadors, encara no siguem capaços d’esbrinar com es va produir l’orígen de la vida. Com no hi entenc, sembla que no hauria de ser tan difícil trobar les mol·lècules exactes i la seva combinació amb les eines actuals… o potser a base de tecnologia inversa a partir d’algun ésser viu molt senzill.

  Però és evident que no és pas fàcil! M’encantaria viure el moment en que en treguéssim l’entrellat! Molt més que poder arribar a Mart… Seria genial!

 • Daniel

  12/02/2015 21:27

  Ignasi. Feliç dia!

  Núria: I tant que és mala fe! Ells no volen ampliar els coneixements o buscar la veritat. Només pretenen implantar les seves creences. I no tenen escrúpols a tergiversar les coses.
  Als alumnes els heu d’ensenyar evolució però sobretot a detectar els enganys i les fal·làcies!

 • Núria

  12/02/2015 20:18

  Avui dia de Darwin, examen d’evolució amb els del 4t d’ESO!!! No hi vaig caure, sincerament… Sempre els passo alguns texos o vídeos on es reafirma el creacionisme, normalment de predicadors i gent que diuen formar part d’alguna societat científica catòlica. En un dels vídeos un deia que hi havia dues teories sobre l’origen de la vida: la generació espontània i la creació de Déu. La primera està descartada per la comunitat científica, per tant la certa era la segona. Evidentment, obviava expressament la teoria de la síntesi abiòtica de la vida, acceptada àmpliament per tots els científics. Aquí ja no parlem d’ignorància sinó de mala fe.

 • ignasi oliveras

  12/02/2015 11:02

  Bona discurs de celebració. Feliç dia de Darwin!

 • Daniel

  12/02/2015 10:52

  Carquinyol. No els donis males idees. Per ells qualsevol cosa és més acceptable que la ciència

  Pons: És difícil debatre-hi. Si un argument del’s enfonsa, n’inventen un altre immediatament. La realitat i les dades són irrellevants per ells. Això els dona una gran avantage argumental.

  Esther: Gran “Orbita laika”

 • Esther Garces

  12/02/2015 9:51

  per seguir amb el team,no us perdeu el monòleg i la cançó sobre la evolució al programa Orbita Laika.

  https://www.youtube.com/watch?v=Aes1qS_35w4

  I ja posats, busqueu més vídeos, que n’hi ha un altre sobre l’origen de l’univers, i la cançó després del monòleg està dedicada als que no estan d’acord amb el Big bang.

 • Pons

  12/02/2015 9:44

  Gràcies Dani! Ara si em trobo un creacionista ja sabré com debatre’l com cal :D

  PD: Vigila Dani on aparques el cotxe que els creacionistes encara et ratllaran el cotxe

 • Carquinyol

  12/02/2015 9:14

  I no s’han parat a pensar que potser Déu els va canviar abans d’ahir els Evangelis i va fabricar ‘proves’ per a que ells pensin que l’evolució no existeix perquè és una eina divina que no vol que coneguin els mortals?