Una suposada llavor extraterrestre

Científics asseguren que han trobat una llavor extraterrestre! Una notícia impactant que, com és natural, va generar molts comentaris. Es tracta d’una esfera microscòpica feta de titani i vanadi, amb un material filamentós per la superfície i un material llefiscós que surt de l’interior. No se sap que és, però els experts asseguren que podria contenir material genètic.

Que fort! Una càpsula de la mida del gruix d’un cabell humà que potser conté DNA extraterrestre dins seu. Quin motiu tindria una civilització extraterrestre per enviar això? Potser estan començant a preparar el terreny per colonitzar la Terra? Les perspectives són inquietants!

Molt bé. Les fantasies són divertides i t’hi pots entretenir una mica, però quasi sempre és bona idea tenir clar que només són fantasies. I quan aquestes són molt exagerades, és important no oblidar-ho. Perquè, en realitat que és el que sabem? Doncs que han trobat una boleta. Res més. Ah sí! Que qui l’ha trobat es un defensor de la teoria de la panspèrmia, segons la qual la vida es va originar fora de la Terra.

Aquesta teoria a mi no em fa el pes. Jo soc dels que crec que la vida es va originar a la Terra. Però això són gustos. Que a mi no m’agradi la panspèrmia, o que els agradi a altres no vol dir res. Simplement és la constatació que ignorem com es va originar la vida. Quan ho esbrinem, sortirem de dubtes i una de les dos opcions es descartarà.

Ara analitzem el que sabem. A la Universitat de Buckingham envien globus per recollir material de les capes altes de l’estratosfera. Entre aquest material han trobat aquesta esfera que, si ho he entès bé, ha resultat ser de titani i vanadi, tot i que no tinc clar com ho han analitzat. En tot cas, és un aliatge freqüent en materials de la industria aeroespacial i en biomaterials, de manera que la seva composició no fa pensar en un origen extraterrestre.

Diu que hi ha un material filamentós a la superfície. La fotografia sembla feta amb un microscopi electrònic de rastreig on sempre es veuen les imperfeccions de qualsevol material. Filaments, clapes i esquerdes es troben a tot arreu per tant, tampoc em sembla gaire sorprenent.

Diu que hi ha un material llefiscós que surt de l’interior. Interessant però fins que no esbrinem quina mena de material és, hi ha poca cosa a dir. El món és ple de coses llefiscoses i no cal pensar en baves de alien cada vegada que en veiem.

I això de que els experts diuen que pot contenir material genètic… El cas és que no se quins experts són ni en que es basen. Per descomptat podria contenir material genètic. També podria contenir les instruccions d’un videojoc, pols de fades, cagarrutes de gripau o restes del maquillatge de la Uma Thurman. Per poder, pot tenir qualsevol cosa. Per això, en ciència acostumem a esperar a tenir dades que permetin treure conclusions i en tota aquesta història sembla que només hi ha especulacions… i una boleta.

En realitat m’agrada la gent que defensa les seves idees amb passió. Els que creuen en la panspèrmia fan bé de buscar proves activament. Enviar globus per recollir material que pugui demostrar la seva teoria, analitzar qualsevol material que sembli sospitós i reunir totes les dades que puguin. Però afirmar que com que no sabem d’on ha sortit aquella boleta això demostra que hi ha extraterrestres sembrant llavors per la Terra, no és la manera. És més aviat recrear-se en fantasies, que poden ser divertides però que no has de confondre amb la realitat. De fet, fa anys ja havien fet afirmacions similars recollides amb igual entusiasme acrític per la premsa, de manera que haurien d’anar amb més compte

I per cert. No crec en la panspèrmia, però estaria encantat de menjar-me les meves idees i repetir mil vegades “jo estava equivocat” a canvi de trobar unes llavors o qualsevol material extraterrestres.

6 comentaris

 • Daniel

  17/02/2015 18:44

  Carquinyol. :-D

  David BC. Això del material genètic es controvertit. Si el que trobem és DNA jo pensaré que és el de la terra que ha sortit fora. M’estranyaria moltíssim que en un planeta diferent, amb una evolució diferent, anéssim a petar de nou al DNA.
  Si podrem respondre? Jo crec que sí, però no serà un gran salt entre l’inanimat i els organismes sinó un grapat de petits salts. I això complica molt la resposta!

  Màrius. Que passin per aquí a mi també em sembl apoc probable. Molt poc probable. però tant de bo m’equivoqui.

 • Màrius Domingo

  17/02/2015 17:16

  Amb les dimensions que té l’univers -o els universos- no dubto que hi hagi vida a altres planetes, el que sí que dubto és que mai entrin o hagin entrat en contacte les formes de vida d’altres planetes amb les del nostre.
  Potser ho sabrem algun dia, en tot cas abans no se separin convergència d’unió ;-)

 • David BC

  17/02/2015 14:43

  Vols dir que seria gaire concluent trobar-nos material genètic fora de la Terra? Això no significaria pas que la vida a la Terra s’hagés iniciat a fora. Podria ser a la inversa: que s’hagués iniciat a la Terra i hagués anat a petar fora… (tot i que a mi també em sembla molt rebuscat, això que la vida vagi d’un planeta a un altre). O el que seria més lógic: pensar que la vida pot obrir-se pas sota diferents condicions i en diferents indrets.
  Sigui com sigui, el gran misteri seguirà sent el mateix: hi ha un salt extraordinari entre materia inert i organisme capaç de replicar-se gràcies a un codi genètic. Podrem mai respondre a aquesta pregunta?

 • Carquinyol

  17/02/2015 11:06

  Com les llavors siguin d’extraterrestres que es preparin perquè els de Mosanto els demandaran per totes bandes.

 • Daniel

  16/02/2015 19:34

  Ah! És que una cosa és que arribi matèria orgànica (no ho dubto) i una de diferent és que arribin llavors preparades per germinar al nostre bonic planeta. Que podria ser, però no veig motius per pensar que sigui més probable que un simple origen terrestre. I si especulen en que les llavors les envien els extraterrestres,…
  :-)

 • Núria

  16/02/2015 17:59

  Bé, ja saps que en això de la panspèrmia diferim… Però no en el sentit de vida extraterrestre, eh? Hi ha gent que distorsiona força la teoria de la panspèrmia defensada per Joan Oró.
  A mi també m’agradaria molt que arribés el dia en que un dels dos hagués d’admetre que anava equivocat!!