De quin color és el vestit?

Primer punt a tenir en compte: els colors tal com els percebem no existeixen. Són una creació de la nostra ment. Assumim que la resta del món ho veu tot com nosaltres, però no és així. Això ha esclatat al twitter on tothom discutia de quin color era aquest vestit. Era evident que hi ha dues opcions molt majoritàries. Uns ho veuen blanc i daurat mentre que els altres blau i negre. Unes opcions defensades amb entusiasme pels partidaris d’una o altra i repartides gairebé al 50%.

L’error és, insisteixo, en pensar que el color és una cosa objectiva. En realitat només existeix una radiació electromagnètica de determinada longitud d’ona. El color, tal com l’entenem és una construcció del nostre cervell. I el cervell, com sempre, fa la feina de manera més subtil del que pensem. Malgrat el que podem pensar, el color que veiem està condicionat pels colors que l’envolten. I no és un efecte subtil sinó que pot ser escandalosament marcat.

Mireu aquesta figura.

Segurament veureu una espiral verda i una de blava sobre un fons rosa. Però en realitat, la verda i la blava són el mateix color! Si no em creieu, intenteu editar-la i desplaçar la meitat de la figura per poder seguir les línies verdes/blaves en el canvi de color del costat. Segons si al costat hi ha taronja o rosa es veu blau o verd.

De manera que, per començar, cada color l’interpretem diferent segons els colors que l’envoltin. Però a més, el cervell corregeix els colors en funció de la quantitat de llum que els arriba. Una cosa blanca la seguim veient blanca quan la llum es va apagant. Objectivament esdevindria grisa, però el cervell interpreta que hi ha poca il·luminació, i fa que ho veiem blanc.

En el vestit del principi hi ha un altre factor que complica la vida al processat mental. Els colors principals són oposats. Amb això vull dir que si agafem la imatge i amb el photoshop invertim els colors, veiem que tornen a sortir els mateixos però amb les franges canviades. Amb altres combinacions de colors segurament el cervell tindria menys problemes per decidir la interpretació

Si analitzem l’histograma de cada franja de la imatge inicial s’observa que el color d’unes de les franges està en la fracció del blanc, però amb un petit percentatge de blau. És interessant notar que aïllats del context els colors es veuen molt diferents!

El cervell ha de decidir quina correcció fa i segons unes persones o altres tria per interpretar que està mirant unes franges blanques poc il·luminades o unes de blaves molt il·luminades. El mateix passa amb el daurat/negre. En aquest cas el cervell ha de triar si el veu com un gris o bé com un daurat i després de fer la tria, potencia un i minimitza l’altre.

Tot plegat és curiós, ha sigut divertit i ha permès discutir amb els companys sobre colors mentre especulàvem quin era el motiu. Però sobretot serveix per recordar-nos que tot el que veiem no deixa de ser una construcció de la nostra ment. Al voltant només tenim radiacions electromagnètiques, canvis en la pressió de l’aire, diferents graus de vibracions moleculars i interaccions electrostàtiques d’intensitats variables. Amb això el nostre cervell construeix imatges, colors, músiques, temperatures, pressions i sensacions de tota mena. Unes construccions que no han de ser exactament iguals per tots.

El món, tal com el percebem, és una cosa molt més personal del que ens pensem.

(Per cert, una cosa és la foto que mostraven, però el vestit original el podeu veure aquí tot i que, per molta explicació neurocientífica, em costa creure que sigui el mateix)

6 comentaris

 • Daniel

  19/03/2015 8:35

  Corregit! Gràcies

 • Claudi

  19/03/2015 1:43

  El femení de GRIS és GRISA (és un adjectiu de dues terminacions).

 • Pons

  28/02/2015 10:37

  I segons la interpretació que fa el nostre cervell vol dir que som d’una determinada manera? Per exemple si el veiem blanc i daurat vol dir que som més tontos? Vol dir que som més de ciències? Ha de voler dir alguna cosa, no? no?

 • Rosa Casas Llauradó – jaka

  27/02/2015 21:25

  es negre i blau !!!

 • Pepe

  27/02/2015 17:16

  Es blanc i daurat no ho ha dubte

 • Joan Codina

  27/02/2015 16:41

  Avui no has estat l’únic pel que he vist. A XKCD els han posat de costat.