Astrologia al sistema nacional de salud?

David Tredinnick, un parlamentari conservador britànic, ha proposat incloure l’astrologia al servei nacional de salut del Regne Unit. Diu que “l’astrologia és una eina de diagnòstic molt útil per veure les fortaleses i febleses a través de la carta astral”. Aparentment no caldria fer tantes anàlisis ni proves cares ja que amb la posició dels astres al moment de néixer els metges ja poden esbrinar les malalties que afecten als pacients.

Naturalment hi ha qui ha posat el crit al cel i molts altres s’ho han pres a conya. És evident que això és un disbarat, oi?

Però, per quin motiu?

Insisteixo. Per quin motiu considerem que fer servir l’astrologia com eina terapèutica és un disbarat? Molts periodistes considerarien la pregunta gairebé insultant, i amb raó. L’astrologia és una creença que no es basa en dades contrastables. De fet, quan intentes contrastar el que afirma, les seves prediccions i els seus fonaments, és molt fàcil veure que no resisteix una anàlisi seriosa. L’únic argument en favor és que hi ha molta gent que es mira els horòscops i de vegades encerten. En realitat això no és un argument, i que ocasionalment encertin ja és previsible encara que sigui només per atzar. Per tant, cap persona assenyada s’ho plantejaria seriosament.

Però aleshores es fa difícil entendre per quin motiu tots aquests raonaments s’esvaeixen en altres temes que funcionen igual i que tenen el mateix problema: no resisteixen l’anàlisi científica. Allò de mirar les dades, comparar, analitzar el fonament teòric i verificar el que s’afirma. L’únic que es fa millor és disfressar-ho de coneixement científic. L’interessant és que, cada vegada amb més freqüència, hi ha medis de comunicació que donen per bones teràpies basades en arguments similars a l’horòscop sense cap problema.

Podem trobar fàcilment articles que parlen de càncer i que acaben comentant la utilitat de les medicines alternatives més imaginatives i inversemblants. Programes sencers dedicats a curanderos. Per no parlar de les entrevistes a personatges curiosos que asseguren poder guarir qualsevol malaltia amb mètodes poc probables i sense necessitat de demostrar-ho. Tot això contribueix més del que sembla a fer pensar que són coses serioses. Recordeu gaires articles d’economia que acabin suggerint fer servir els horòscops per decidir on invertir en borsa? Segur que alguna vegada algú ha fet servir l’horòscop per invertir i li ha funcionat! De fet, hi ha webs que ofereixen aquests serveis! Tot i així, cap medi de comunicació que es consideri seriós es plantejaria incloure l’astrologia en les anàlisis econòmiques. En canvi, aquests mateixos medis troben perfectament normal incloure l’equivalent a l’horòscop en temes de salut.

Us imagineu algú acusant als economistes de negar-se a fer servir l’astrologia perquè és barata i no interessa? Aquest mateix argument es fa servir en molts altres casos sense cap problema. De vegades s’acusa als metges de no voler debatre les virtuts de ves a saber quina teràpia. Us imagineu físics acceptant d’anar a discutir amb algú que defensa que la Terra no és rodona? Els hauríem d’acusar d’estar tancats a noves idees?

Pretendre incloure l’astrologia en el sistema de salut és demencial. Però deixa de fer gràcia quan t’adones que qui ho proposa està en els comitès de salut, ciència i tecnologia de la Cambra dels Comuns. I tenint en compte el nivell de coneixements de molts polítics de per aquí i el poc rigor de molts medis de comunicació no serà estrany veure coses similars per les nostres contrades més aviat que tard.

7 comentaris

 • Màrius Domingo

  06/03/2015 23:32

  M’ha convençut l’argument d’en Pere Borrisser, no es pot tenir més raó.

 • Pere Borrisser

  06/03/2015 21:03

  Qui diu que no serveix l’astrologia?
  Quan parlis amb algú que comença:
  -Jo, com que sóc Aries tal i tal…
  Ja saps de segur que estàs parlant amb un torracollons. Mira si serveix.

 • Trinxant

  06/03/2015 15:36

  I això tan sols és el principi, d’aquí uns anys veurem on hem anat a parar si tenim en compte que Col·legis Oficials de metges, farmacèutics, infermeres o la mateixa Universitat de Barcelona ofereixen cursos i màsters de flors de bach, homeopatia, i altres bestieses…
  Que organitzacions i entitats aparentment serioses ofereixin aquest tipus de cursos dona un prestigi a aquestes pseudociències que no haurien de tenir.

 • Vicent Bosch i Paús

  06/03/2015 14:09

  Una vegada fa molts anys, a l’escola, llancí un avionet delta de paper i es va clavar a la junta d’un armari. Si ho hagués vet volen, ni en un milió de vegades haguera fet diana.
  Els horòscops són tan generals…

 • Pons

  06/03/2015 10:59

  Pensava que seria el mundo today britànic, però no la noticia es del huffington post i sembla que David Tredinnick ho deia en serio. Literalment es per posar-se a riure per no plorar.

 • JordiC

  06/03/2015 10:51

  I encara diria més (Dupond & Dupond, sic): veient el personal que tenim a les aules, ja ens podem anar calçant…!

 • Carquinyol

  06/03/2015 9:36

  Jo trobo escandalós que fiquin l’astrologia i no als àngels d’Atlantis, la veritat ! :P

  Seriosament, és preocupant aquest abandonament de la raó que fa temps que es pot apreciar arreu. I que ja hagi arribat a les classes dirigents encara ho fa més greu.