Eclipsi i marea

Sí. Avui hi ha eclipsi de Sol. Un fenomen espectacular i poc freqüent que enfosquirà una mica la llum durant una estona. També tindrem tots els consells sobre com observar-lo (no sigueu rucs i eviteu mirar al sol directament!!) i podrem seguir-ho per internet. Aquí es veurà força bé si els núvols ho permeten, però serà més al nord on l’eclipsi serà complert. Però tot plegat ens pot fer oblidar que avui hi haurà un altre fenomen remarcable.

Una marea viva de mil parells de nassos.

Les marees són el canvi del nivell de l’aigua dels mars degut als efectes de la gravetat del Sol i de la Lluna. L’explicació precisa inclou més factors, però com aproximació, pensar en la gravetat de la Lluna atraient l’aigua del mar ja permet fer-nos una bona idea de com va la cosa.

La gracia és que en realitat hi ha dos cossos celestes estirant gravitatoriament de l’aigua dels mars. Una és la Lluna i l’altre és el Sol. El Sol està molt més lluny però és molt més gran i al final els efectes són similars. Això fa que segons com estiguin orientats la Terra, el Sol i la Lluna, els efectes de marea siguin diferents. Dues vegades cada més resulta que els tres cossos estan orientats de manera lineal. És quan hi ha lluna nova o lluna plena. Aleshores les forces gravitacionals es combinen i el resultat és molt més marcat que quan la Lluna està de costat respecte del Sol.

Que passa quan hi ha un eclipsi? En les marees vives, diem que el Sol, la Lluna i la Terra estan orientats en línia recta. Això es correcte si ho mirem “des de sobre”, però si ho mirem “de costat” veurem que la Lluna pot estar per sobre o per sota del pla de la Terra amb el Sol. Ara bé, si hi ha un eclipsi, vol dir que en aquell moment es situa perfectament en línia entre la Terra i el Sol en tots els sentits. En aquests cassos la suma de l’efecte gravitatori de la Lluna i del Sol és el màxim possible

Un altre factor a tenir en compte és l’època de l’any. Durant els equinoccis el pla en el que orbita la Lluna queda més ben encarat al Sol que en cap altre moment de l’any. Aleshores es parla de marees equinoccials, més intenses que les de la resta de l’any.

I encara un altre detall. L’òrbita de la Lluna no és una circumferència perfecte sinó una el·lipse, de manera que la distància entre la Terra i la Lluna no sempre és la mateixa. Evidentment, quan la Lluna està en el perigeu (el punt més proper a la Terra de la seva òrbita) els efectes gravitatoris són més intensos i les marees més grans.

Doncs avui tenim tots aquests factors combinats. Un eclipsi en ple equinocci i amb la lluna al perigeu. Per això, la marea d’avui serà especialment marcada. A la Mediterrània no es noten gaire però en alguns indrets el canvi de nivell del mar pot ser espectacular. Més de catorze metres de diferència a Normandia, al famós mont Saint Michel.

En realitat encara podria haver-hi un factor que ho faci més gran i tot. Una borrasca atlàntica. Les borrasques són zones on la pressió atmosfèrica baixa i en el cas de les grans tempestes, la baixada de pressió pot ser molt marcada. Amb una pressió atmosfèrica baixa, el nivell del mar podria pujar encara més i tot. Avui, però, hi ha anticicló a la zona de l’Atlàntic de manera que aquest últim factor no se sumarà a la resta. Tot i així, entrarem a la primavera amb una marea viva que serà remarcable.

6 comentaris

 • Jaume Pastor Bolufer

  21/03/2015 23:10

  “La Lluna, tot i ser 400 vegades més petita que el Sol, és tan a prop nostre que la seva força d’atracció és 2,2 vegades més important que la del Sol i d’aquí que les marees generades per la Lluna siguin més grans.”
  http://www.ccma.cat/el-temps/el-temps-de-la-a-a-la-z-marees/noticia/2650014/

 • Daniel

  20/03/2015 13:04

  Mira. aquí hi ha un mapa on indica els indrets on les marees es noten més. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:M2_tidal_constituent.jpg

 • Eva Albiol

  20/03/2015 11:49

  I al nord del Marroc (Atlàntic)? Pujarà molt?

 • Daniel

  20/03/2015 10:09

  Pons. No pateixis. per allà està ple de cartells avisant que si deixes el cotxe a segons quin indret, potser el trobaràs al fons del mar quan el vagis a recollir.

  Roger. No passarà de 20 cm. Normalment volten els 10, de manera que ni es noten. Aquesta vegada tampoc serà espectacular per aquí. Res a veure amb els 4 metres de la costa del cantàbric

 • Roger Verdaguer

  20/03/2015 9:50

  Hi ha alguna estimació dels cm/m que pujarà aquí? Ho dic per fer-me’n a la idea, perquè això potser ja no sortirà tan als mitjans…

 • Pons

  20/03/2015 9:34

  14 metres son molts metres! Algun despistat es distraurà mirant el sol i acabarà amb els peus xops…