Curriculum vitae

En qualsevol activitat humana, la idea general que es té des de la distància acostuma a ser una simplificació monumental de la realitat. Això passa en totes les feines, i el cas dels científics no és una excepció. De fet arriba un punt en que l’excepcional és que l’investigador es dediqui a investigar.

Una de les principals feines que te un investigador és aconseguir diners per la recerca. Per això cal sol·licitar projectes a les convocatòries que es fan des de diferents instàncies. Demanem diners al ministeri d’economia, al ministeri de salut, a la Generalitat, a la Marató de TV3, a les institucions europees, a les associacions d’afectats per diverses malalties, a fundacions privades, al NIH americà, els països amb els que es fan col·laboracions de recerca…

Semblaria que hi ha molts llocs on demanar diners, però en realitat només aconsegueixen ser triats un petit percentatge dels que s’hi presenten i, amb honroses excepcions, concedeixen relativament pocs diners. Especialment des que va començar la crisi. Això fa que molts investigadors no investiguin sinó que es passin el dia omplin formularis de convocatòries, redactant informes i mirant de trobar fonts de finançament alternatives.

El cas és que cada vegada que presentes una sol·licitud has d’omplir un munt de paperassa. Hi ha la part del projecte estrictament científic, és clar. Explicar el tema de recerca, la hipòtesi que planteges, els objectius que vols aconseguir, la metodologia que faràs servir, els resultats previsibles, la manera com ho donaràs a conèixer i detallar quants diners demanes i en que te’ls gastaràs. Tot perfectament comprensible.

Ah! Però també has d’aconseguir el permís del comitè ètic d’experimentació animal o clínica (que requereix omplir un altre munt de paperassa). Necessites el vist i plau de la institució, l’aprovació del comitè de recerca, els models d’autorització dels pacients i un munt de signatures i segells. De nou, tot és raonable.

I finalment, has d’adjuntar el currículum dels investigadors.

Això del currículum vitae (el CV), sembla que no hauria de tenir problema. Has de posar les dades personals, la formació acadèmica, la situació laboral i tot seguit els teus mèrits, que són les publicacions científiques que has fet, els congressos on has presentat, els congressos que has organitzat, els projectes que t’han concedit, els llibres que has escrit, les tesis doctorals que has dirigit, els premis que t’han donat i els altres mèrits que creguis que has de presentar.

No passa res, perquè a mida que vas progressant en la carrera vas afegint línies al teu CV i et limites a actualitzar-lo. Evident, oi?

Doncs no.

Per algun motiu incomprensible, cada vegada que demanes un projecte (recordeu que en demanem molts) acostumen a demanar el CV en un format determinat i específic. Potser volen que posis només les publicacions dels últims cinc anys. Potser ho volen tot emplenant caselles, potser volen que primer posis el títol de l’article i després els autors, però potser ho volen al revés. Potser volen el nom complert de tots els autors o potser només volen les inicials. Potser volen que posis els diners que et van donar en cada projecte anterior o potser només volen el nombre d’investigadors que hi van participar…

Això representa que una de les principals feines del investigadors és… posar en format el seu CV. Fàcil al principi, però si ja portes molts anys de carrera parlem de molta feina. Una feina que moltes vegades encarreguen a becaris. Formar i pagar a investigadors perquè es dediquin a això no és una mica absurd? I tant! Però és el que hi ha.

Algú va decidir fa un temps muntar un CVN. Un Curriculum Vitae Normalitzat que hauria de servir per totes les convocatòries. Una idea excel·lent, però per desgràcia, els que organitzen les convocatòries sembla que no se n’han assabentat i moltes vegades no serveix.

Penseu que tot plegat és una exageració? Ahir va dimitir la Directora de Centro Nacional de Biotecnologia perquè els han denegat projectes degut a que… el format del CV dels sol·licitants no estava en el format correcte. Pots tenir una idea brillant de com curar el càncer, obtenir energia solar o descontaminar un riu, però si el teu CV té sis pàgines enlloc de quatre et quedes sense diners per la recerca i sense possibilitat de rectificar.

La societat està mostrant una inquietant tendència a estar pendents no de desenvolupar medicaments pel càncer, sinó de presentar uns currículums en un format impecable. No. En alguns indrets potser no acaben d’entendre la utilitat de la ciència…

El vídeo és tant, però tant, encertat!

6 comentaris

 • Màrius Domingo

  26/03/2015 22:41

  Molta burrocràcia!

 • Daniel

  26/03/2015 20:03

  Carquinyol. És el que dius. La idea cel CVN és bona. Disposar d’un estàndard amb el que només actualitzis i deixis de pensar-hi a cada convocàtoria. Cal dir que omplir-lo és una mena de malson d’aquells generats per usuaris d’aplicacions fetes pensant en el dissenyador i no en l’usuari, però al menys hauria de servir. Però moltes vegades no el colen. Una pila de feina inútil més a afegir al compte total.

  Pons. Aquesta imatge també la tinc de vegades. però la realitat és més simple. Hi ha una pila d’institucions, departaments, comissions i comitès que demanen el que necessiten sense posar-se d’acord els uns amb els altres.

  Esther: Aquesta hipòtesi també la tenim molts a la ment. Ja fa ans que penso que als diaris no haurien de parlar dels pressupostos per recerca sinó dels pressupostos finalment gastats en recerca. Que prometre no costa res…

  Sinera. En realitat no crec que sigui mala llet. Algun cas hi haurà, però en general és culpa d’una organització del segle XIX intentant funcionar la segle XXI

 • Sinera

  26/03/2015 11:09

  Porten tanta mala llet al damunt que d’una manera o altra l’han de transmetre als treballadors dels nivells inferiors -als que no són polítics, és clar! Molt trist.

 • Esther

  26/03/2015 9:56

  Tinc una hipòtesis a això de quedar-se sense projecte per raons formals: no serà que el Govern deixa sense gastar aproximadament el 46% del pressupost de I+D de l’Estat?

  http://elpais.com/elpais/2015/03/11/ciencia/1426088907_537324.html

  Podria ser un truc comptable. Que bonic que és anar augmentant una partida en ciencia que saben que no s’executarà !

  Sembla evident que al problema de finançament a la recerca hem de sumar el problema de la proporció dels pressupostos que no s’arriba a gastar. Aquesta proporció ha anat creixent des del 2007 fins l’actualitat . Això també passa amb el finançament de la Generalitat, busqueu al Portal pressupostos, PGE, Idescat, INE.

  Però repeteixo que només és una hipòtesis…

 • Pons

  26/03/2015 9:31

  Jo crec que ho fan expressament, es reuneixen un munt de buròcrates cada sis mesos i es posen d’acord perquè cada ministeri i departament demani un format diferent de CV. S’ho passen molt bé en aquella reunió i riuen molt d’aquella manera dels malvats de pel·lícula.

 • Carquinyol

  26/03/2015 9:07

  El tema dels CV que comentes és un clar exponent de l’absurda dispersió de dades burocràtiques que vivim els darrers anys on si hi ha 7 llocs que et sol·liciten dades similar, els 7 te’ls demanaran en format diferents.

  No deixa de ser curiós que siguem capaços de fer (amb molts esforços, d’acord) estàndards per comprimir video i audio, per treballar amb imatges, per telecomunicacions, per les pàgines web, per un munt de coses i no siguem capaços de fer uns estandards generalistes per a la comunicació de dades burocràtiques. I sí, que en determinats casos existeixen però com que no s’utilitzen àmpliament doncs com si no.

  Ei senyors, que això també estalvia energia i recursos i salvaria el planeta !!!!