omeprazol, ibuprofen, i el risc dels abusos

Fa un temps va ser l’omeprazol i ara ha sigut el ibuprofen. La notícia sobre els riscos que pot tenir per la salut l’abús d’aquests medicaments ha sembrat una certa inquietud, però si ho pensem un moment veiem que no hi ha motiu per sorprendre’s.

Amb l’omeprazol es va dir que podia causar diferents tipus de demència, danys neurològics i anèmia. En el cas de l’ibuprofen s’adverteix del risc de problemes cardíacs en pacients que ja tenen complicacions cardiovasculars. Tot plegat sona inquietant ja que es tracta de medicaments fets servir àmpliament en la societat i que, a més, que coi, van molt bé! El que cal tenir present és que els riscos que s’han descrit estan associats a l’abús d’aquests fàrmacs. I això no és cap novetat ja que l’abús de qualsevol cosa comporta un cert risc.

El problema pot ser que cada vegada s’intenta fer medicaments més segurs. Que mantinguin la eficàcia terapèutica però que tinguin menys efectes secundaris. Mai s’aconsegueix eliminar-los del tot ja que tot té, sempre, algun efecte secundari. Però el marge de seguretat es va millorant cada vegada més.

Això hauria de ser una bona notícia, però els humans no som gaire intel·ligents i el que fem és aprofitar el marge més gran per prendre més medicament. I els detalls no ens amoïnen gaire. Els entesos ja poden insistir en que prendre 600 mg de ibuprofè per tractar el dolor no té massa sentit ja que a partir dels 300 o 400 mg el sistema queda saturat. Això vol dir que amb mig ibuprofen hauríem de tenir-ne prou quasi sempre. Però tant se val. Quan ho insinues et diuen que ni parlar-ne. Que en necessiten 600 o no els fa res. Dubto que hagin fet la prova, però ja he aprés que no porta enlloc discutir.

Els metges també acostumen a preferir tenir la festa en pau. L’omeprazol va ser un canvi radical en el tractament dels problemes gàstrics. La qualitat de vida dels afectats per úlceres o per reflux gàstric no te res a veure amb la de abans del desenvolupament d’aquests fàrmacs. Però de nou ens vàrem passar a l’altre extrem i ara es dóna molt sovint “per si de cas”. Molts pacients els ho demanen i fins i tot n’hi ha qui amenaça amb denuncies per no donar el millor tractament si no li recepten l’omeprazol. El metge hauria d’explicar, discutir i fer pedagogia, però normalment tenen una llarga cua de pacients esperant i poques ganes de discutir. Com que els metges també són humans, molt sovint fan la recepta (que tampoc passa res) i tinguem la festa en pau.

Total, que ens fem farts de prendre medicaments que, en realitat no ens farien tanta falta, i després ens alarmem quan ens diuen que l’abús pot comportar problemes. Doncs és clar que en comporta. Com qualsevol abús. I la solució és tan senzilla com prendre’ls només quan cal i en les dosis mínimes per tractar el problema. De vegades em miren estranyats quan veuen que parteixo la pastilla de l’ibuprofen per la meitat, però per treure un mal de cap no en necessito més.

Al final tot plegat és una mica absurd. Hem aconseguit disposar de medicaments efectius i segurs, però la seguretat ha fet que els perdem el respecte i ens en fem farts fins que apareixen els problemes.  Realment els humans som uns éssers molt poc assenyats.

 

6 comentaris

 • Eva

  21/04/2015 19:25

  Al Marroc només venen Ibuprofen de 200 i 300. I si se t’ocorre demanar-ne de 600, ala farmàcia et mires com si anares a caure mort allà mateix… ;)

 • Daniel

  15/04/2015 15:45

  j. Belpí. “el verí el fa la dosi” mira que és senzill d’entendre el concepte… i no hi ha manera!

 • j. Belpi

  15/04/2015 9:32

  Bona reflexió. Com en tot, en l’us de fàrmacs cal molta pedagogia..
  Ja ho deia Paracels…”El verí el fa la dosi”!!! ( fins i tot amb el clorur de sodi, o l’aigua !!!)

 • Daniel

  15/04/2015 9:22

  Carquinyol. El que passa amb l’ibuprofen és que es analgèsic i també antiinflamatori. Per treure el dolor (que potser és el més habitual) n’hi ha prou amb 400, però per eliminar la inflamació si que pot ser útil 600. A més, també depèn de la massa corporal de qui se’l pren. Algú de 120 quilos en necessita més que algú que pesi 50 quilos. Tenir diferents formats pot ser útil si es fan servir amb seny.
  Els grups de apocalíptics són entranyables. Com disfruten espantant-se per tot!

  Pons. Sí, sí. Al final hem de recordar una cosa tan obvia com que la responsabilitat de fer un ús assenyat de les coses la tenim nosaltres mateixos.

 • Pons

  15/04/2015 9:02

  Que gastis la meitat del medicament no li surt gaire rentable a la farmacèutica, per anar bé per ells els hauries de posar-los com a cereals de la llet. És com allò que diuen que s’ha de veure 2 litres d’aigua al dia, les venedores d’ampolles d’aigua no paren de repetir-ho.

 • Carquinyol

  15/04/2015 8:48

  Jo el que no entenc és que si els experts asseguren que amb 300 o 400 mg d’ibuprofè hi ha prou per la majoria de dolències, perquè en les farmàcies per defecte et donen el de 600 al demanar ibuprofè ?

  Ei, que no dic tampoc que sigui culpa seva, però potser aplicar la norma aquí ajudaria molt a controlar els danys col·laterals de l’ibuprofè perquè, total, la majoria de la gent el que fa es prendre ‘una pastilla de las que me dice el médico cada x horas’.

  Per cert, que sé de més d’un grup de whatsapp de radiomamis que sense els possibles danys de l’ibuprofè, el wifi i el paper d’alumini no sé què farien. Espero en candeletes que parlin dels cactus al costat dels monitors…. ;)