Amor, gossos i oxitocina

Internet s’ha omplert fins a petar de fotos de gossets mirant tendrament la càmera. Per uns dies els gatets han quedat arraconats pels seus companys canins. I tot per un article publicat a Science on explicaven quin efecte te la mirada dels gossos en el fet d’establir lligams amb els seus amos. La clau: la hormona oxitocina.

En l’estudi han vist que el fet que l’amo miri als ulls al seu gos fa que els nivell d’oxitocina de l’animal augmentin de manera significativa. I a l’inrevés, quan és el gos el que mira l’amo, els nivell d’oxitocina del humà també augmenten. Un efecte interessant que es limita als gossos però que no passa en llops encara que siguin criats per humans, fet que suggereix que aquest lligam hormonal desencadenat per la mirada s’ha anat generant al llarg del procés de domesticació dels gossos.

Encara més. Si administraven oxitocina als animals, aquests estaven més estona mirant als amos. En aquest cas, però, hi havia un detall interessant: l’efecte només passa en gossos femella.

L’oxitocina té un paper molt important com a neurotransmissor en el cervell. La seva presència activa determinades vies nervioses i n’inhibeix d’altres, de manera que modula el comportament de manera important. Li diuen la hormona del amor ja que durant l’enamorament es generen nivells elevats d’oxitocina. També durant l’orgasme, durant el part, durant l’alletament i en situacions de por. Si en hi fixem, sempre són situacions amb una càrrega emocional molt intensa. Dons en part, la càrrega emocional la sentim ja que generem oxitocina.

En estudis en ratolins s’ha vist que si es bloqueja la oxitocina, les femelles perden interès pels mascles i els arriba a desaparèixer el període de cel. També s’ha vist que femelles sense oxitocina mostren desinterès per les seves cries. I al revés. Animals verges als que els administren oxitocina mostren comportament maternal. Molts dels sentiments més valorats en els humans, l’amor, l’instint maternal, els vincles socials… no deixen de ser l’efecte de la oxitocina sobre algunes neurones. De fet, la mirada dels fills recent nascuts desencadena una onada d’oxitocina en els pares que contribueix a establir el lligam entre els dos. L’amor té una base química molt interessant.

També té efectes com disminuir la sensibilitat al dolor i reduir l’ansietat. La sensació de benestar de després d’un orgasme és per les endorfines, però l’oxitocina també hi col·labora.

En realitat aquesta simpàtica hormona té moltes aplicacions. Una de les més emprades es per desencadenar el part ja que augmenta les contraccions uterines. Però sembla que a més dels humans, els gossos també han aprés a treure’n partit i s’han espavilat per fer que els humans la secretem en resposta a la seva mirada. En certa manera els gossos ens manipulen a través de les hormones. No són pas rucs, no.

7 comentaris

 • Daniel

  21/04/2015 14:40

  He he. Substitueix hospital per “qualsevol indret on tingui lloc qualsevol acte mèdic o relacionat amb la salud”. ;-)

 • Mirabilis

  21/04/2015 13:51

  uish…qui ha dit de parir a l’hospital ??

 • Daniel

  20/04/2015 12:50

  Mmmm. Tema hospitals i gossos seria complicat. A més, la oxitocina al cervell no fa els mateixos efectes que a la sang! Em temo que a l’hora de parir se sentirien molt enamorades i felices, però les contraccions no s’accelerarien! :-)

 • Mirabilis

  20/04/2015 10:18

  Podriem fer un experiment: les dones a punt de parir, que tinguin els seus gossos al costat, aviam si ens estalviem l’oxitocina via venosa, que realment provoca contraccions a l’úter, però no et fa sentir millor, no.

 • Daniel

  20/04/2015 9:06

  Carquinyol. Els gats deuen fer servir altres estratègies més recargolades. No se quina hormona desencadena el fet de sentir que passen de tu, però amb les noies també genera reaccions intenses! Sospito que els gats han triat aquesta estratègia :-)

  Pons. I tan col·locats! La bioquímica és similar a la de les parelles d’enamorats. Gran oxitocina!

 • Pons

  20/04/2015 8:59

  He vist molts amos de gossos que de tan cofois que estan amb els seus gossos semblaven col·locats, i veig que no anava desencaminat…

 • Carquinyol

  20/04/2015 8:22

  Tants anys dient que els gats eren uns manipuladors i mira els gossets, amb tàctiques de guerra química i tot !!! ;)

  La natura té unes eines misteriores !