Un misteri brilla a Ceres

Primer el van considerar un cometa, després un planeta, després un asteroide i ara està a la llista de planetes nans. Si algun cos del sistema solar pot tenir dubtes sobre la seva identitat, aquest és Ceres. La seva òrbita cau de ple al cinturó d’asteroides i, de fet, és el més gran de tot el que hi ha en aquella zona. Però durant molt temps va ser un perfecte desconegut fins que va fa uns mesos va arribar-hi una missió, la sonda Dawn. Entre la Dawn a Ceres i la New Horizons apunt d’arribar a Plutó, és evident que els planetes nans estan de moda.

Però les primeres imatges que van arribar de Ceres han aconseguit deixar intrigats a tothom. El que podem veure és un petit planeta arrodonit, ple de cràters… i amb un parell de punts brillants al centre d’un d’aquests cràters. Per quin motiu brillen? Doncs de moment no ho sabem.

Al principi, quan les imatges es van processar durant el més de febrer, es va identificar un únic punt brillant. Eren imatges amb poca definició mentre la sonda s’acostava al planeta, però ja indicaven que alguna cosa a la superfície de Ceres brillava molt més que la resta. De fet, ja s’intuïa amb les imatges que havia obtingut fa anys el Hubble, però eren de baixa resolució. I quan la qualitat de les imatges va millorar, el misteri es va fer més gran. No era un únic punt sinó dos de molt junts, que es coneixen com el “punt 5″. Després, encara se’n va trobar un altre, més separat i proper al equador, el “punt 1″.

Els punts brillants no són idèntics. Quan es miren amb llum infraroja, el punt 1, el de l’equador, es veu marcadament fred, de manera que podria ser una zona de gel que reflectís la llum del Sol amb molta més eficiència que el terreny que l’envolta. En canvi, els dos punts que queden no mostren cap particularitat a l’infraroig, de manera que el gel és una explicació menys probable.

Per ara i ha un grapat de teories. Guèisers, planúries de sal, zones de gel, cristalls d’algun tipus, i naturalment els que hi veuen senyals extraterrestres. Potser aquests ja hi posen molta imaginació, però la veritat és que arribar a un planeta nan situat entre Mart i Júpiter i trobar que alguna cosa brilla a la seva superfície no deixa de ser, com a mínim, intrigant.

Caldrà esperar que la Dawn segueixi estudiant la superfície i apuntant amb més precisió la zona en concret. Mentrestant haurem de seguir especulant. És estimulant topar amb un bon misteri dels de veritat de tant en tant. Que coi deu ser el que hi ha brillant a Ceres?

12 comentaris

 • Daniel

  05/05/2015 7:35

  August. En aquests temps ja no es pot descartar res. Tot i que com que el que hi ha per allà son naus no tripulades, la multa potser l’enviaran a Houston directament.

  Sinera. Doncs es veritat. Fa temps que no en veig…

  Màrius. Aquesta és la gràcia. Cada resposta que obtenim, cada cosa que descobrim, obre moltes més preguntes.

 • Màrius Domingo

  04/05/2015 23:25

  eÉs una meravella que per molt que aprenguem solament aconseguim tenir més misteris.
  Què faríem sense?

 • Sinera

  04/05/2015 22:23

  Les “cuques de llum”… fa temps que no n’he vist als marges… no hauran emigrat cap allà?

 • August Garcia i Orri

  04/05/2015 19:23

  Jo no descartaria la hipòtesi que fos un radar posat per la Guàrdia Civil estel·lar per a multar les naus que vagin a una velocitat massa ràpida. El que no sé és com s’ho faran per a cobrar les multes o treure’ls punts del carnet de pilot de coets (per cert, existeix aquest carnet?)

 • Daniel

  04/05/2015 14:55

  Carquinyol. Haurem d’esperar a veure alguna cosa més que imatges estàtiques. Com faci flaixos seguint una seqüència relacionada amb els números primers ens cagarem!

  Joana. Pot ser un far posat per aliens. però no per indicar l’entrada al sistema planetari ja que està al cinturó d’asteroides. I això ja es molt a dins del nostre sistema estel·lar.

 • Joana

  04/05/2015 11:56

  el més possible és que sigui un “far” que van colocar exploradors galàctics per indicar l’entrada al nostre sistema planetari

 • Carquinyol

  04/05/2015 11:48

  Són els flashos amb els que els cerians fan fotografies a una nau alienígena que se’ls aproxima…

 • Daniel

  04/05/2015 10:26

  XeXu. Ens ho explicaran si al final només és gel. Si és alguna altra cosa,… ens diran que és gel. “The Truth Is Out There”.
  Que fàcil és ser conspiranoic! Diguin el que diguin, sempre encertes!

 • XeXu

  04/05/2015 9:30

  No estem parlant de galàxies remotes, això està aquí al costat, i trobem un misteri força intrigant. Al final potser no és res, però s’obre la veda pels conspiranoics. I començaré jo, sigui el que sigui, segur que no ens acabaran explicant què és de veritat!

 • Daniel

  04/05/2015 9:09

  Carquinyol: De moment, podem xalar fent especulacions de tota mena. però el cert és que alguna cosa estranya hi ha allà dalt :-)

  Pons: Potser parpellegen. Només tenim imatges fixes i sospito que fetes amb exposicions més o menys llargues. No ho descartis. :-)

 • Pons

  04/05/2015 8:58

  Seria més intrigant si les llums parpellegessin a intervals irregulars com si estiguessin enviant un codi :P

 • Carquinyol

  04/05/2015 8:30

  Aquestes són els misteris que veritablement fan somiar a la gent, segur que té una explicació ben racional però mentrestant podem imaginar de tot, i això és el divertit !