Fan pipí els zombis ?

És curiosa la falta de curiositat que tenen els protagonistes de les històries de zombis en la majoria de novel·les, pel·lícules i series de televisió. Entenc que, en un primer moment de la epidèmia, només et preocupis de salvar la pell, però passat un temps, algú hauria de notar que hi ha fets molt intrigants en el fenomen zombi.

Abans els zombis eren el resultat de bruixeria, vudú i encanteris, però avui en dia sempre són causats per algun agent infecciós. Normalment es parla d’un virus, però no especifiquen gaire més. Evidentment, aquest microbi ha de tenir efectes molt notables en el cervell. L’Steven Schlozman és un psiquiatra de la Universitat de Harvard que va fer un resum dels canvis que ha de patir un cervell “zombificat”.

Per exemple, el lòbul frontal, encarregat del raonament, la previsió i del control de les emocions, ha d’estar ben inactivat. Els zombis actuen només per instints primitius bàsics en els que el lòbul frontal no hi pinta res. El cerebel, que es la part del cervell encarregada de controlar els moviments, sembla que també està danyat ja que amb un cerebel intacte es mourien molt millor. D’altra banda, tampoc deu funcionar l’hipotàlem ventromedial. Allà és on es controla el reflex de la sacietat. I els zombis sempre tenen gana.

Interessant però insuficient. Hi ha coses que no s’acaben d’entendre en els zombis. Representa que estan morts i que han retornat a la vida. El problema és que per fer això cal molta energia. La vida és un constant anar contra la tendència termodinàmica a l’equilibri energètic, i si has de remuntar el metabolisme, la despesa energètica és monumental. Però aparentment el cor no els batega ni els pulmons respiren. Per tant, la sang no es mou i no transporta oxigen ni nutrients a les cèl·lules. Com s’ho fan per mantenir-se en funcionament? Potser un metabolisme anaeròbic basat en la glucòlisi i un catabolisme brutal dels teixits. És poc eficient i només els permetria funcionar durant un temps molt limitat, però no hi ha gaires més alternatives. A més que sense metabolisme, difícilment podran fer una cosa tan complexa com la digestió. I sense sang per transportar els nutrients des dels budells a les cèl·lules, perquè els cal menjar?

Per cert, després de menjar-se algú, fan caca els zombis? Pipí potser no, perquè… heu vist algun zombi bevent aigua? A més, si la sang no circula, el ronyó no té res per filtrar. I si no filtra, no es genera la orina.

(De totes maneres, aquests detalls també semblen afectar als protagonistes de les series. Quan van a buscar recursos, sempre agafen llaunes de menjar, antibiòtics i munició per les armes. Mai agafen coses com paper de vàter o compreses.)

Un altre problema és que sense moviment de la sang, els limfòcits tampoc es mouen pel cos. És a dir que el sistema immunològic no els funciona. Però el nostre cos està ple de bacteris. Una de les funcions del sistema immunitari és mantenir a ratlla els bacteris, que estaran encantats de cruspir-se primer les nostres reserves de nutrients i tot seguit els nostres teixits, que per ells també són nutrients.

D’altra banda, sense immunitat, com eviten els zombis la descomposició causada per bacteris, o la infestació per larves d’insectes? Per no parlar de la putrefacció per les reaccions químiques de degradació de les molècules complexes. Doncs no ho expliquen mai i aparentment ningú s’ho pregunta en l’Univers de les històries de zombis.

Tot plegat fa que una epidèmia zombi sigui poc probable. Un virus podria causar algun d’aquests símptomes, però difícilment ho provocaria tot alhora. Però sovint em sembla encara més estranya la manca d’interès científic per la biologia zombi. A part del fet que els científics de les series sempre són uns incompetents. Home! Rambos no som, però tan curtets i inútils com els acostumen a pintar, doncs potser tampoc.

4 comentaris

 • Daniel

  09/05/2015 8:09

  Pons: Uix. Els vampirs encara ho tenen pitjor. Els zombis, al menys mengen carn. Els vampirs han d’anar fent només amb sang. I d’aquí si que treus poca energia. Insuficient per volar,amb seguretat.

  Gargotaire: Al menys mantenia la coherència. perque a walking dead, aguanten i aguanten i aguanten…

  Tirs: Em trec el barret davant els arguments. Un nou sistema immunitari adquirit amb el mateix virus és una possibilitat fascinant. I realment, mossegar no és el mateix que menjar. Com he pogut cometre aquest error?

 • Tirs

  09/05/2015 2:07

  Efectivament, el model metabòlic autocatabòlic la seva durada és limitada en el temps, però això no els fa menys letals. És a dir, quan un zombi ataca i infecta, encara que s’inactivi (no parlarem de “mori”) al cap de poc temps, ja n’haurà creat uns quants pel camí.
  Per altra banda, com que la zombificació es produeix per infecció vírica, el mateix virus s’encarrega de mantenir a ratlla insectes, bacteris i similars, que també són vulnerables però, en no ser organismes tan complexes com els vertebrats, senzillament moren en ser atacats pel virus. És a dir, el propi virus fa de sistema immunitari.
  Sobre si els cal menjar: Doncs de fet, no. Però hi ha la hipòtesi que la destrucció de l’hipotàlam per part del virus és l’estratègia de propagació de l’espècie: no es tracta de menjar, sinó de mossegar, mossegar, mossegar. Que s’empassin el que arrenquen amb les dents és purament secundari: l’important és que el virus aconsegueix el seu propòsit de propagar-se a través de la mossegada. De fet s’han trobat casos de zombis en què la panxa havia rebentat a causa del “menjar” acumulat a dins. El que sí que no s’altera, contràriament al que diu l’article, és el cerebel: la maldestresa en el moviment ve donada pel catabolisme del teixit muscular.

  Bibliografia (entre d’altres):
  http://libros.fnac.es/a239700/Max-Brooks-Zombi-Guia-de-supervivencia
  Imprescindible guia per estar preparat en cas d’atac zombi; documenta també els casos coneguts (i no tan coneguts) de brots zombis.

  https://loe.org/images/content/091023/Zombie%20Publication.pdf
  Model matemàtic que explica la propagació d’una infecció zombi. preparat conjuntament per matemàtics de les Universitats de Carleton i Ottawa (Canadà).

  http://www.guillotinegames.com/es/
  Web dels editors del joc “Zombicide”, excel·lent per practicar estratègies de supervivència en equip i tàctiques de combat. Altament recomanat per entretingut i instructiu (i no ho dic perquè jo sigui el traductor de la web!) :-)

 • Gargotaire

  08/05/2015 9:33

  A al de 28 dies després s’ho muntaven millor. Els zombis no eren realment morts i al cap d’uns dies, quan ja tothom estava infectat i no tenien res més per menjar, morien de gana i desapareixia la plaga. Però és un esquema que sembla que no agrada a la majoria de guionistes.

 • Pons

  08/05/2015 9:25

  No es probable, doncs? Mira una cosa més que no m’haig de preocupar!

  PD: L’altre dia vaig llegir un article semblant però sobre vampirs