I ara el MERS

Els virus no deixen de donar ensurts. Tot just comencem a intuir el final del brot epidèmic d’ebola que ja comencem a patir per un nou brot víric; el MERS. Les sigles són per la Síndrome Respiratòria del Pròxim Orient (en anglès Middle East Respiratory Syndrome). Aquesta vegada el causant é un coronavirus que afecta al sistema respiratori i que causa una malaltia amb una elevada mortalitat. Al voltant del 30 % dels afectats moren i de moment no tenim vacuna, ni tractament ni res més enllà de donar suport vital al pacient i esperar que el seu sistema immunitari guanyi la batalla contra el virus. Si fa no fa, el mateix que ens passava amb l’ebola i, de fet, amb la majoria de les noves malalties víriques. De totes maneres, aquest coronavirus no és del tot nou i ja el coneixem des d’un primer brot l’any 2012.

A diferència de l’ebola, aquest MERS-CoV (Coronavirus associat al MERS) no s’encomana amb facilitat. Les gotetes i els esputs dels malalts al tossir poden passar el virus, però sembla que ho fa amb poca eficiència. De moment, la principal causa dels brots és el pas la transmissió d’animals a humans. En concret, sabem que els camells i els rat-penats són reservoris d’aquest virus o d’algun d’extremadament similar. Això dels camells ja lliga amb el fet que els afectats es caracteritzen per viure o haver visitat la península aràbiga. Ahir mateix va morir un home a Alemanya, després de contraure la malaltia en un viatge als Emirats Àrabs. I a Corea ara mateix hi ha cent vint-i-sis casos i onze morts, de nou, una cadena de contagis iniciada amb un viatger provinent de la península aràbiga.

Ara com ara el que es fa és estudiar l’agent causant. Els coronavirus tenen aquest nom perquè mirats al microscopi electrònic mostren unes estructures arrodonides al voltant que recorden una corona. De fet, son proteïnes que fan servir per unir-se a les cèl·lules que han d’infectar. De coronavirus n’hi ha molts tipus i la majoria no provoquen malalties greus. Aquesta vegada es diferent, però sembla que podrem aprofitar la informació i els coneixements adquirits arrel d’un altre brot epidèmic causat per un altre coronavirus, el SARS (Síndrome Respiratòria Aguda Greu, o en anglès Severe Acute Respiratory Syndrome) que l’any 2003 va causar problemes a la Xina.

Avui podem analitzar ràpidament el genoma d’aquests virus, de manera que no ha costat establir relacions de parentiu evolutiu. El cas és que també s’han emparentat amb virus trobats a rat-penats i en camells, de manera que sembla que pot passar com en el cas del virus de la grip, que pot saltar entre diferents espècies i quedar temporalment amagat un reservori en ves a saber quin animal.

En tot cas, si aquest estiu aneu per la zona àrab, vigileu els mercats d’animals. La OMS i el CDC no posen problemes a visitar aquests indrets, però si has d’anar a un mercat de camells, potser una mascareta i rentar-se bé les mans i la roba al tornar del mercat poden ser consells útils. A més, és clar, de no menjar carn de camell poc cuinada. L’any 2013 Aràbia Saudita va aconsellar posposar les peregrinacions a la Meca durant el primer brot del MERS. En aquelles aglomeracions de gent, la presència d’un virus respiratori és un risc que no es pot ignorar. Amb sort, aquesta vegada el controlarem sense haver d’arribar a aquests extrems.

MERS, SARS…, noves sigles a les que ens hem d’acostumar. En tot cas sembla clar que els humans tenim un nou exemplar al catàleg de virus inquietants.

5 comentaris

 • Daniel Closa

  17/06/2015 13:28

  Carquinyol: Fabricar virus d’amagat? Encara no. De moment només modifiquem hàbilment els que ja existeixen :-)

  Gargotaire: Bona aquesta pàgina. La diferència en el valor deu ser deguda a que la pàgina acumula tots els brots (el del 2013 i l’actual), i jo vaig treure la dada del CDC en referència a l’actual.

  Pons. Els fem seguiment, però fins que no trobem la manera d’aturar-los amb eficiència, ens faran ballar…

  Jordi. Uix. La classificació dels virus és complicada i hi ha un parell de sistemes diferents (tot i que coincideixen força) El primer problema es que ni tan sols estem segurs que siguin éssers vius, per tant, la filogenètica cal agafar-la amb compte. Molts emergeixen independentment. En realitat ni tan sols coneixem quin és el seu origen. Si vols, aquí comenta diferents hipòtesis sobre d’on venen els virus (un dia n’hauré de fer un post d’això)
  http://www.nature.com/scitable/topicpage/the-origins-of-viruses-14398218

 • Jordi Domènech

  17/06/2015 12:29

  Pel que expliques, això dels coronavirus és una classificació basada en la morfologia.
  Més enllà de la classificació per la mena de material genètic, existeix classificació dels virus amb base filogenètica? Si existeix, hi ha una sola arrel, o poques, o es creu que han aparegut virus a partir d’altres éssers vius moltes vegades?

 • Pons

  17/06/2015 12:27

  Genial que cada vegada controlem abans els virus

 • Gargotaire

  17/06/2015 9:50

  Una eina interessant és aquest web http://coronamap.com/

  Aquí pugen la mortalitat fins al 40%, però clar, en aquests casos sempre et queda el dubte de quanta gent hi pot haver hagut que hagi estat afectada d’una manera prou lleu, com perquè s’hagi pogut confondre amb un refredat o una grip a la que no li hagin donat importància i que per tant el cas no hagi quedat registrat.

 • Carquinyol

  17/06/2015 8:14

  De feina no us faltarà als que es dediqueu a això…

  …ni a les farmacèutiques que faran les vacunes i guanyaran moooolts diners tot i no ser 100% eficaces i tenir alumini, i…

  ..emm..

  … no estareu construint coronavirusd’amagat no???

  Evidentment l’anterior és broma, però amb el que he arribat a llegir darrerament… :P