Plutó; problemes d’última hora

La missió New Horizons està resultant d’allò més emocionant. Després de déu anys de viatge cap a Plutó, ja s’acosta l’hora de la veritat. El dia 14 de juliol arribarà l punt de màxim apropament. Tant que, de fet, passarà per entre Plutó i el seu satèl·lit Caront. Recordeu que va tant de pressa que no es pot aturar i només serà una passada a tota velocitat per continuar el seu viatge camí del cinturó de Kuipper.

Des de fa uns dies ja està enviant fotografies del sistema plutonià. Tot i que són imatges preses de lluny, no deixen de ser les millors i més detallades que hem tingut mai. Ara ja podem veure que Plutó te color taronja que recorda al de Mart, però que no és per òxids de ferro com en el nostre planeta veí, sinó pel metà congelat que hi ha a la seva superfície. En canvi, a la fantàstica seqüència d’imatges de l’aproximació es veu que el satèl·lit Caront és molt més fosc. També hem vist que presenta dos hemisferis molt diferents. Un hemisferi mostra unes grans taques clares i fosques que recorden el símbol del ying/yang mentre que l’altre és molt més irregular i amb unes curioses zones fosques circulars properes a l’equador.


L’important és que tota la feina científica, totes les imatges, les anàlisis, les mesures, caldrà fer-les en els propers dies ja que no hi ha una segona oportunitat. La nau passarà a uns cinquanta mil quilòmetres per hora i només estarà uns pocs dies prou propera per descobrir tot el que es pugui sobre Plutó. Ha de sortir bé a la primera!

Doncs per si no era tot prou emocionant, la passada nit, quan falten només nou dies per l’encontre, la nau va tenir un problema informàtic i l’ordinador es va desconnectar. No vull pensar la cara que devien posar els tècnics quan van veure que havien perdut la comunicació amb la sonda, però deia ser tot un poema. Per sort, una hora i quart mes tard, la comunicació es va restablir…, però amb matisos.

Els sistemes de la New Horizons estan duplicats, de manera que quan l’ordinador principal va detectar el problema, es va desactivar i va passar el control a l’altre ordinador. Aquest va fer el que s’esperava. Va posar el sistema en mode segur i va enviar el senyal a la Terra per restablir la comunicació. Primer problema; els senyals van a la velocitat de la llum, però tot i així triguen nou hores a arribar a la Terra, de manera que qualsevol instrucció o comunicació amb la nau triga molt a completar-se. Això vol dir que es trigarà un o uns quants dies a esbrinar que ha passat i posar-ho tot en funcionament de nou. Però no en tenim gaires de dies abans de l’encontre amb Plutó!

Què deu haver passat que ha causat el problema? Doncs encara no se sap, però com que ha sigut just després d’enviar les últimes instruccions prèvies a l’encontre, és possible que hi hagués algun error en els programes enviats. Les instruccions previstes s’havien provat i assajat moltes vegades, però per les correccions d’última hora, les que es van decidint en funció del que la nau va trobant, tot va molt més just.

De manera que ara toca creuar els dits i confiar en els tècnics. Mentre el sistema es verifica i restableix la nau no farà gran cosa més. Ni fotos, ni anàlisis ni estudis de cap mena. Esperem que ho solucionin de pressa, perquè aquesta és una oportunitat històrica i no n’hi haurà més. En tot cas, la nostra generació no la tindrà.

8 comentaris

 • Sinera

  06/07/2015 20:08

  De fet ja és molt el que veiem, tenint en compte tot plegat. Serà maco veure-ho encara més d’aprop. I Caront! Qui ens ho havia de dir… Algú sap la resolució que té la càmera?

 • Daniel Closa

  06/07/2015 11:33

  Quin boig envia una nau a l’espai fent servir windows!!!! :-) :-)

 • Joan Codina

  06/07/2015 11:08

  Va ser el windows.. Que s’havia actualitzat i havia de reiniciar, passa en els moments més delicats.

 • Daniel Closa

  06/07/2015 10:13

  Son fluixetes. Però comparat amb les que teniem fins ara son espectaculars. De totes maneres, si la nau recupera el funcionament, en pocs dies tindre imatges realment bones.

 • Pons

  06/07/2015 9:38

  Serà que soc molt exigent, però de moment les imatges que tenim continuen sent bastant fluixetes, no?

  Sobre el problema informàtic està clar, són els aliens plutoians que igual que a la meva veïna no els hi fa cap gràcia que els hi facin fotos a casa seva…

 • Daniel Closa

  06/07/2015 9:24

  Sembla que ja ho tenen controlat. En dos dies reprenen el funcionament normal.
  Calla que no fos un problema amb aquell segon afegit l’altre dia al temps oficial! :-)

 • Daniel Closa

  05/07/2015 22:20

  Sempre és més satisfactòria una bona conspiració que no la simple ficada de pota d’algú.

 • XeXu

  05/07/2015 13:15

  La història de sempre, cada cop que alguna sonda espacial s’aproxima a l’objectiu, sempre hi ha alguna avaria que evita que s’enviï informació durant un període de temps X. Casual? Hola conspiranoics, això és el vostre Dorado!