Plutó; l’hora de la veritat.

Demà és el gran dia. Després de més de nou anys de viatge, i d’un petit ensurt d’última hora, la New Horizons sobrevolarà Plutó demà. Serà una passada ràpida, tècnicament només estarà uns tres minuts per sobre la superfície del planeta. Un viatge de quasi deu anys per sobrevolar Plutó durant tres minuts? Doncs sí. Les lleis implacables de la física imposen aquestes coses. Calia triar un viatge de deu anys a tota velocitat i sense possibilitat de frenar, o un viatge de cent anys que permetria que la nau arribés lentament i estigués més temps a Plutó. Per la meva part, ja m’està bé aquest sobrevol a catorze quilòmetres per segon si l’aprofitem bé.

El que passarà demà és que durant unes hores tots els aparells de la New Horizons estaran treballant a ple rendiment per aconseguit imatges en blanc i negre de gran precisió, imatges en color de rang més ampli, imatges tèrmiques de la superfície, anàlisi de la composició atmosfèrica de plutó, recollida de partícules de pols que puguin envoltar el planeta, mesures de camp magnètic, de radiació i de tot el que pugui.

La nau passarà a 12.500 km de la superfície de Plutó i, catorze minuts després, estarà a uns 29.000 km de Caront, el principal satèl·lit i un altre dels objectius que caldrà estudiar. Serà en aquest breu període de temps en el que aconseguirem les millors imatges de Plutó i, probablement, les úniques que tindrem en les properes generacions.

Però caldrà tenir una mica més de paciència ja que les imatges i la informació no ens arribarà fins demà passat. El motiu és doble. Primer que la informació triga quatre hores i mitja a arribar des de Plutó fins la Terra. I segon que, la nau no començarà a enviar el que hagi obtingut fins que acabi la feina. Com que l’encontre serà tan breu, tota l’energia disponible i tota la capacitat de treball de la nau estaran centrades en recollir dades i no en comunicar-se amb la Terra. La comunicació ja es farà després.

Una curiositat més. Els set aparells de la nau consumeixen en total uns vint-i-vuit watts. Menys que una bombeta! Calia dissenyar-los amb aquesta extraordinària eficiència ja que la nau “només” porta nou quilos de plutoni que li permeten, a més de mantenir-se en funcionament, mantenir la temperatura mínima per treballar. I la feina no s’acaba ara. Tot i que Plutó és la joia de la corona de la missió, ha de continuar fins explorar els objectes del cinturó de Kuipper on arribarà l’any 2019.

En tot cas, la nau ha anat enviant imatges cada vegada millors de Plutó. Ara ja no son uns pocs píxels sinó que veiem un planeta, amb zones diferenciades i on intuïm fenòmens geològics. Però tot això passarà a ser història demà passat. Els científics tindran feina per anys, però en un parell de dies ja podrem començar a gaudir en profunditat dels detalls de Plutó, el primer dels planetes nans i el més intrigant dels objectes del cinturó de Kuipper.

Un fet com aquest, una nau sobrevolant per primera vegada un planeta, ja no el viurem cap dels que som vius mai més. De manera que preparem-nos a gaudir de espectacle!

6 comentaris

 • August Garcia i Orri

  14/07/2015 23:49

  Avui a la 2 feien un reportatge on mostraven una imatge de la Terra que la Voyager va fer des de Plutó: un punt blanc-blavós més petit que un pixel en la immensitat de l’univers. Aquesta perspectiva no hauríem d’oblidar-la a l’hora d’aprofitar el tresor de viure en aquest planeta.
  És en moments així que la ciència i la reflexió metafísica es donen la mà.
  Gràcies per l’article, Daniel! Esperarem les fotos de Plutó en candeletes.

 • Daniel Closa

  14/07/2015 17:16

  Pons. Si que s’ha fet llarg si. Però tot arriba!

  Sinera: I ben congelat. A uns 30 graus per (el costum)sobre del zero absolut.!!

  Xavi. Correcte. Ja no és un planeta sinó un planeta nan. però parlant de vegades se m’escapa…

  Miquel: Exacte- Plutó és bonic i li tenim molt carinyo, però hem de triar: Un sistema solar amb 8 planetes o amb més de cent. Plutó és el primer dels objectes del cinturó de Kuipper, que inclou grapats de planetes amb noms molt imaginatius (com es pronuncia Quauar?)

 • Miquel Molinàs

  14/07/2015 16:51

  A l’escola ja ensenyem de fa temps la diferència entre planetes i planetes nans. Aquests darrers són els que no tenen prou massa per atreure els altres cossos de la seva mateixa òrbita.

 • Xavi

  14/07/2015 14:33

  Però no deien que Plutó ja no és considerat Planeta? això li ensenyen a la meva filla a l’escola…

 • Sinera

  14/07/2015 12:15

  I avui 14 estem al costat de Plutó. Genial! A veure què ens envia! Espero veure algun plutonià congelat!

 • Pons

  13/07/2015 9:08

  Per fi! L’arribada a Plutó se m’està fent més llarga que el compte enrere per l’arribada de les meves vacances!