Excés de precaució?

Llegeixo que l’ajuntament de Vitoria ha decidit limitar les zones amb WiFi a la ciutat i restringir-les del tot als indrets on hi ha nens. Ho han fet basant-se en el “principi de precaució”, segons el qual, si alguna acció pot tenir conseqüències desconegudes però que se sospita que poden ser perjudicials, cal evitar-la fins que no es disposi dels coneixements necessaris per decidir si efectivament és perillosa o no.

Un raonament similar està al darrera de la sol·licitud de declarar Madrid com a zona lliure de transgènics. De nou, s’argumenta que encara no estem prou segurs que els transgènics siguin innocus, de manera que mentre aquestes garanties no arribin, cal prohibir-los.

El principi de precaució és un raonament molt assenyat i, de fet, està inclòs en la legislació europea (altra cosa és que s’apliqui correctament). No et pots tirar a la piscina a cada novetat que apareix sense tenir garanties raonables de la seva seguretat. Naturalment, la paraula clau és “raonables”. Per desgràcia, aquest principi acostuma a amagar bàsicament, ignorància i por, convenientment atiades per alguns grups.

Quan busques els arguments que esgrimeixen no és gens infreqüent trobar afirmacions com “està ben demostrat el risc que comporta l’exposició a camps electromagnètics”. Una frase inquietant però confosa. De quins camps electromagnètics parla? No tots són iguals. Recorden que la llum és una forma de radiació electromagnètica? Que la radio l’escoltem gracies a ones electromagnètiques? Que fa molts anys que fem servir microones i no s’ha trobat cap efecte advers? I no. Amb les antenes de telefonia tampoc s’ha demostrat cap efecte dolent.

Amb els transgènics passa tres quarts del mateix. A part que no té mèrit eliminar els conreus transgènics de la ciutat de Madrid, on molts conreus no hi ha, les dades que tenim sobre la seva seguretat són aclaparadores. I tot i això, existeix el convenciment que són dolents per… bé, ningú sap explicar massa el perquè.

De fet, la idea d’etiquetar avenços tecnològics com a dolents per principi va calant entre la població. Tant que he trobat físics que se’n riuen de la por a les antenes de telefonia, però sospiten dels transgènics. I al revés, biòlegs que no tenen cap problema amb els transgènics, però que miren amb desconfiança les antenes. Sembla que el vell costum de confiar en els entesos es va perdent ràpidament. Ara només confiem en els qui ens diuen el que esperem sentir.

El principi de precaució és imprescindible, però la pregunta és… de quina manera podem demostrar que una cosa és segura? Que cal per considerar que no hi ha risc, o que el risc és raonable? En alguns temes sembla que és impossible. Tant se val el nombre d’estudis que es facin, hi ha qui mai els considera suficients. En el tema dels transgènics hi ha més estudis sobre la seva seguretat que, potser, en cap altre tema. Als Estats Units ja fa molts anys que en conreen, produeixen i mengen i no s’ha detectat cap problema. El mateix passa amb els telèfons mòbils. S’han fet molts estudis que no han trobat cap efecte perillós per la població. I ja fa molts anys que es fan servir. Semblaria que tot això hauria de ser prou garantia, però totes aquestes dades s’ignoren olímpicament en nom d’un principi de precaució mal entès i portat a l’extrem. I és tan senzill sembrar la llavor de la por…

Al final és curiós, donem per bones coses que sabem que són perjudicials (l’alcohol, prendre el sol…) i ens enfrontem obertament a coses que, fins on sabem, són molt menys perjudicials, però les entenem menys. Es pot guarnir més o menys, però al final, el que s’imposa és la por al desconegut.

8 comentaris

 • Daniel López

  30/09/2015 15:42

  Això de la radiació gamba m’ha agradat!!!

 • Daniel Closa

  30/09/2015 15:05

  Carquinyol. És que hi ha qui pensa que les ones són restrictives i només les artificials són dolentes.

  Jordi C. I tant si som de costums. Normalment ja va bé, però de vegades…

  Pons: I amb unes ejeccions de massa coronal que t’hi cagues!

  Ros. Estaria be. Però viuries molt sol!! :-)

  Joan Codina: Watts? M2? Res home. Son radiacions i per tant son dolentes. Punt.

  Panerot. De fet, si un pagès vol posar massa plaguicida ho farà amb transgènics o sense. però normalment intenten estalviar-se la pasta també en l’herbicida. I pel que fa al gen Bt, l’alternativa és posar plaguicides químics que també maten indistintament. De nou, el transgènic no marca la diferència.
  Però al final el que opinem no hauria de ser rellevant. El que cal es analitzar les dades. Que ja n’hi ha moltes i no indiquen la presencia de problemes.

 • Panerot

  30/09/2015 13:22

  És evident que als transgènics no hi posen cap gen el producte (proteïna) del qual sigui directament (i subratllo directament) perjudicial. Però si poses un gen de resistència als herbicides, estàs animant el pagès a fer servir dosis molt més elevades d’aquests productes. I això, jo ja no ho veig tan clar. Per no parlar del pèptid Bt: acabarà matant els insectes que ataquen la planta, però probablement molts d’altres, amb conseqüències no ben cal·librades, crec jo.

 • Joan Codina

  30/09/2015 10:30

  hahahahaha sí!! A riure’s del que temen les entenes. Aixpò, això, comparar una radiació que no assoleix els 5 W/m^2 amb una que passa dels 1000!!! Una radiació que cada paquet de llum és 100000 vegades més dèbil que l’altra…

  A mi em fa més por la radiació WiFi.. Què vols que et digui.

  PS: AMb els transgènics passa com amb la radiació, segur que se’n poden fer de mooolt dolents, però no serien comerciables. També podem pillar radiació gamba..

 • Ros

  30/09/2015 9:57

  Podem aplicar el principi de precaució sobre aquest tipus de gent? No tinc garanties raonables que sigui segurs viure a prop seu.

 • Pons

  30/09/2015 9:32

  Tal com diuen per internet: La gent preocupada pels perills de la radiació del wifi i no se’n recorden que estan a 8 minuts llum d’una estrella tipus G2

 • JordiC

  30/09/2015 9:28

  M’ha agradat el paràgraf final: és curiós que la desconfiança tossuda cap a les novetat es contraposi a la tranquil·litat i acceptació cap a coses conegudes i clarament perjudicials (tabac, alcohol, pendre el sol, …). Realment som animals de costums…

 • Carquinyol

  30/09/2015 8:20

  El més curiós és que en la zona on prohibeixen el wifi seguiran passant les ones de telefonia mòbil que emeten a més potència perquè han d’anar més lluny i que, com comentes, no s’ha demostrat que tinguin res de perjudicial.

  Reconec que el tema dels trangènic també hem donava certa por, però com bé comentes, quan llegeixes una mica la gent que entèn sembla que està tot sota control.

  En tot cas, sembla mentida que en aquestes coses es tingui tanta por i altres, sovint per pura moda, no s’hi fili tan prim.