Nobel i Dinamita

Avui comença la setmana dels Premis Nobel. Durant uns dies s’aniran fent públics els guanyadors de les diferent modalitats i els rumors ja circulen entre la comunitat científica. Microbioma? CRISPR-Cas? Matèria fosca? Caldrà una miqueta de paciència. A les 12 sortirem de dubtes amb el de fisiologia i Medicina.

Els premis els va instituir Alfred Nobel gràcies a la fortuna que va fer, entre altres coses, per inventar la dinamita. De petit pensava que era una cosa molt sofisticada, però en el fons només és una manera d’empaquetar de manera segura dins en un cartutx un explosiu molt potent i inestable com la nitroglicerina.

La nitroglicerina és un producte empipador. És molt eficient ja que té un gran poder explosiu, però alhora és molt perillós ja que explota amb massa facilitat. La seva molècula consisteix bàsicament en una molècula de glicerina a la que han canviat tres dels àtoms d’hidrogen per tres grups nitro. La clau és que aquests enllaços emmagatzemen força energia i al mateix temps son febles i inestables. Només que els hi donis un copet (un copet molecular) es trenquen… i al fer-ho alliberen tota l’energia que contenien.

Aquesta energia que alliberen fa que les molècules de nitroglicerina del costat rebin una bona sacsejada, de manera que els seus enllaços també es trenquen i alliberen més energia, que farà saltar més molècules veïnes. La reacció en cadena esdevé imparable i tot salta pels aires.

Però un moment! Perquè salta tot pels aires? L’energia podria alliberar-se simplement en forma de calor i no passaria gran cosa tret que el líquid s’escalfaria molt. La diferència és que quan la molècula de nitroglicerina es trenca, ho fa del tot i genera nitrogen, oxigen, CO2 i aigua. Per cada molècula de nitroglicerina, que és líquida, surten set molècules de gasos. I els gasos, sobretot si estan escalfats, ocupen molt més volum que els líquids. Cada litre de nitroglicerina genera mil quatre-cents litres de gas. Aquesta es la clau de l’explosivitat de la nitroglicerina. Quan la reacció té lloc apareixen milers de litres de gas a alta temperatura que s’expandeixen quasi instantàniament. Això crea una ona de xoc desplaçant l’aire o el material que l’envolti a uns quants milers de metres per segon. Bàsicament el que entenem per una explosió de nassos.

La clau era trobar la manera de tenir la nitroglicerina quieteta, i l’Alfred Nobel va trobar la manera fent sevir un material anomenat “terra de diatomees“. Les diatomees són els esquelets de sílice d’organismes microscòpics marins. Observar diatomees al microscopi és un plaer perquè són extraordinàriament boniques, amb formes geomètriques i molts foradets en la seva estructura. La nitroglicerina omple aquests forats, talment com si fos una esponja i les molècules queden més o menys immobilitzades dins de les infinites cavitats de les diatomees.

La pasta resultant es pot posar dins un cartutx i la pots manipular sense por. No explotarà al moure-la ja que les molècules de la nitroglicerina estan quietes dins les diatomees. Tampoc ho fa si li apliques foc o la colpeges. Cal una detonació inicial que alliberi prou energia com per posar en marxa la reacció de la nitroglicerina. A la pràctica es posava el detonador químic al final d’una metxa o un d’elèctric al final d’un cable elèctric i es podia detonar amb molta seguretat.

No va ser l’únic invent d’Alfred Nobel, però si el més famós. Bé, la dinamita i els premis que va instituir amb el seu nom. Aquesta setmana els esmentarem sovint.

6 comentaris

 • Daniel Closa

  05/10/2015 10:41

  Joan: Jo soc dels que penso que hi ha molta mitologia sobre la psicologia dels paios famosos. No crec que se sentís culpable ja que l’explosiu, la nitroglicerina, no va ser invent seu. En realitat, ell només va fer que la manipulació fos segura. No és mala cosa.

 • Joan

  05/10/2015 9:51

  Moolt interessant, com sempre. Voldria afegir un petit comentari una mica crític sobre el tal Nobel. Normalment es diu que se sentia culpable per haver-se fet ric amb un invent tan destructiu com la dinamita i que per això va crear els premis Nobel, com a redempció. Jo més aviat diria que, com tots els multimilionaris, un cop s’han fet vells i han (més o menys) sadollat l’ambició material i la cobdícia, s’adonen que inexorablement moriran i que no els serveix de res tota la riquesa acumulada. Aquí és quan de cop i volta es tornen altruistes i creen fundacions i mogudes com els Nobel, amb l’únic objectiu que se’ls recordi com uns grans filantrops.
  Què tal us sembla la meva teoria? :)

 • Daniel Closa

  05/10/2015 9:45

  Carquinyol. Si que es freqüent. Té moltíssimes aplicacions en molts camps. El que passa és que no es bona cosa respirar la pols que fa. No deixen de ser partícules de sílice molt esmolades. mala cosa pels pulmons.

  Pons. Uf! Tot un clàssic (el salario del miedo). I l’escena en que està liant una cigarreta és de les que es recorden. :-)

  Jorid Casanovas: Sí. La nitro costa una mica més. En realitat avui en dia ja li posen altres coses a la dinamita. TNT i altres de similars.

 • Jordi Casanovas

  05/10/2015 9:35

  Les diatomees es fan servir com a element filtrant i es poden trobar a qualsevol botiga de productes per piscines… El que costa una mica més és la nitroglicerina

 • Pons

  05/10/2015 9:19

  Has vist una peli dels 50 anomenada “El salario del diablo?” Son dues hores on han de portar un camió ple de nitroglicerina a través d’un camí horrible. Es veu que la peli es bona (sobre el vuit), però per mi és més aviat un cinc.

 • Carquinyol

  05/10/2015 8:31

  Tot i que savia això de la dinamita, desconeixia això de la ‘terra de diatomees’. Suposo que és una cosa comuna de trobar, no ?