Sense rastre dels àliens

Durant uns dies va ser una mica estrafolari veure com es parlava del descobriment d’una estructura feta per una civilització alienígena al voltant de l’estrella KIC 8462852. Els astrònoms havien anunciat el descobriment d’unes ocultacions en la llum de l’estrella que no sabien explicar. Hi havia moltes possibilitats i una d’elles, la menys probable, era que fos per una mega-estructura d’una super-civilització. Per descomptat, els matisos no van servir de res i els titulars es van desfermar.

Però el cas és que l’únic que sabem és que alguna cosa oculta la llum de l’estrella. Podria ser una estructura alienígena o podrien ser mil coses més que no coneixem. De totes maneres, com que no deixa de ser intrigant, val la pena donar-hi una ullada més atenta. I això és el que han fet els amics del programa SETI (Search for Extra terrestrial Intelligence). Han aprofitat les capacitats del Allen Telescope Array, una xarxa de radiotelescopis que ja està en part operativa, per buscar senyals de radio provinents d’aquella estrella.

El que han buscat és senyals de banda ampla, de al voltant de un hertz, que són els que pensen que enviaria una civilització que intentés donar-se a conèixer. I també han mirat les del rang de les microones, entre un i deu gigahertz, que emetrien unes hipotètiques naus espacials treballant en la mega-estructura. També han fet servir un telescopi òptic per buscar senyals de làser provinents de la zona, no fos cas que els àliens no fessin servir radioones.

Però de moment res de res. No hi ha senyals sospitosos. Cal dir que, per poder ser detectades des d’aquí, les emissions haurien de ser extraordinàriament potents. Potser simplement tenim un problema de sensibilitat. Però el més probable segueix sent que els estranys senyals provinents de KIC 8462852 siguin un fenomen natural encara desconegut. En tot cas, cal seguir estudiant aquella estrella. Fins i tot en el cas que no hi hagi extraterrestres, segur que podem aprendre coses noves.

Per cert, a l’estrella li han posat el malnom provisional de WTF per l’anglès “What the fuck?”, que seria “però que collons?”. Si és que els científics som uns catxondos. Oficialment diuen que és per “Where’s the flux”, però això no s’ho empassa ningú.

En tot cas, llegint les notes del SETI, m’ha fet gràcia el raonament. Busquen senyals de un hertz perquè és el que faria servir una civilització que es volgués comunicar amb altres. És evident que al SETI treballen sobretot físics que no tenen gaire idea de les regles implacables de l’ecologia, la competició entre preses i depredadors o, simplement, els conflictes històrics en els encontres entre civilitzacions.

Una civilització que presumeixi de ser intel·ligent no aniria anunciant a tot l’univers la seva presència. Probablement moltes altres civilitzacions seran amistoses i pacífiques. Però simplement per estadística, també n’hi haurà d’hostils i perilloses. Unes característiques que acostumen a imposar-se al bonrollisme. Com deia algú, el fet de ser vegetarià no evitarà que els tigres se’t mengin.

Per tant, sospito que no hi haurà gaires senyals a un hertz. Les civilitzacions prudents no les emetran. I les que ho facin, tenen molts números per ser descobertes i destruïdes per alguna civilització alienígena hostil. No hi ha motius per pensar que la llei de la jungla no apliqui també a la galàxia. És un senyal de saviesa tenir una actitud pacífica, però és un senyal d’estupidesa no ser prudent ni pensar en com defensar-te si cal.

Els humans ja hem enviat alguns senyals a l’espai. Però potser ho hem fet molt alegrement i ens ho hauríem de pensar una mica més en un futur. Potser l’absència de senyals de un hertz a KIC 8462852 simplement indica que els extraterrestres són assenyats.

11 comentaris

 • Daniel Closa

  11/11/2015 0:01

  Mmmm. N’hi ha més. Per exemple, que sigui possible el viatge però no hagin tingut temps d’explorar tota la galàxia. Si fos així, només és qüestió de temps que arribin i, potser, no seran tant benevolents com ens agradaria. Ignorem quant temps cal per que es desenvolupi una civilització amb capacitat pel viatge estel·lar (si es que això és efectivament possible) Tant podríem estar al principi i ser de les primeres, com viure en una galàxia deserta on les civilitzacions ja s’han extingit. Només ens queda explorar atentament el que ens envolta, però fer-ho discretament no està de més.

 • Jordi Domènech

  10/11/2015 16:08

  Nosaltres som uns nouvinguts a la galàxia a escala còsmica, Si hi ha altres civilitzacions, de mitjana seran molt més velles que nosaltres, i això seguint a Fermi, em fa pensar en tres possibilitats, naturalment amb matisos cadascuna d’elles i sense descartar altres possibilitats que no posem ni imaginar:
  • Que els humans siguem els únics éssers intel·ligents de la galàxia.
  • Que el viatge, ni tan sols via petites sondes sigui físicament possible. Suposant que es pot arribar a fer una sonda que circuli a un mil·lèsim de la velocitat de la llum, en 100 milions d’anys haurien arribat a tot arreu. Aquí suposo, i crec que és raonable, que es pot fer una sonda de «von Neumann» capaç de reproduir-se en un ambient favorable i enviar noves sondes més enllà.
  • Que realment sigui possible el viatge, i els àliens dominants a la galàxia —presumptament els primers en fer els viatges— ens considerin una mena de «reserva natural», encara que potser la informació no ha tingut temps d’arribar a la «base».
  En cap dels tres casos seria gaire perillós fer-se notar. Tot i que si hi ha qui ens pugui notar, probablement s’adonaria de la nostra presència pel soroll electromagnètic general, per els flaixos gamma de les explosions nuclears o per l’espectre de contaminants humans a l’atmosfera, abans que per emissions de ràdio deliberades. La nostra tecnologia actual no permetria aquestes deteccions, però no veig res físicament impossible que en un futur es puguin fer amb relativa facilitat.

 • Daniel Closa

  10/11/2015 13:03

  Tramuntaire. Home! però si han de venir, millor que ho sapiguem. Deixar que ens exterminin només per estalviar una pasta en armament no se si és un bon negoci. :-)

 • tramuntaire

  10/11/2015 11:36

  Total, que jo crec que per la salut mental de tots plegats seria millor que no ens dediquéssim a buscar senyals extraterrestres, perquè potser ens arriba un missatge de “ara venim exterminar-vos a tots” i aquest “ara” són quinze generacions d’humans patint i gastant recursos en armament. Els fabricants d’armes es deuen fregar les mans esperant de trobar aviat una amenaça galàctica…

 • Daniel Closa

  10/11/2015 11:00

  Jordi C. En realitat estem suggerint que anem tan sobrats d’aquests metalls que els fem servir com a suport per posar missatges a no-se-sap on.

  JordiMB. Si és que tenim mala sort. Si no ens enfonsem nosaltres solets, venen els àliens i ho fan :-)

  Ferran Casarramona: En això no coincidim. No nego els beneficis, però els perills em sembla que no es poden ignorar. Ara mateix no podem imaginar com fer aquests bviatges. però potser estem en la mateixa situació que un azteca de fa cinc-cents anys, que no podia ni imaginar que es podria enviar un portaavions amb armament nuclear a l’altra banda del planeta en pocs dies. I només hi ha cinc segles de distància entre els asteques i nosaltres…

 • Ferran Casarramona

  10/11/2015 10:39

  Crec que els beneficis de comunicarse amb una altre civilitzación superarían per molt el risc de ser atacats.

  Les distancies a l’univers son tan grans que dubto que mai poguem fer viatges interestelars, i si els fem, dificilment es podría enviar una força militar amb una capacitat ofensiva rellevant.

  Per contra la posibilitat de comunicació, encara que segueix molt difícil, es millons de vegades mes probable que pasi. I devant la imposibilitat practicament segura de visiatarnos mutuament, la colaboració sería beneficiosa per ambdues civilitzacions.

 • JordiMB

  10/11/2015 10:32

  No fotem! Ara que estem a tocar de la independència, vindran els aliens i ens exterminaran! Mira que tenim mala sort!

  Hahahahahaha

 • Jordi C

  10/11/2015 10:32

  El missatge de la Voyager, a més, està en un disc d’OR!!!

  És a dir que, a part del mapa, informem als quatre vents que a la Terra hi ha el preuat (suposem que a nivell universal) metall groc superconductor….

  Si és que anàvem ab el lliri a la mà…

 • Daniel Closa

  10/11/2015 10:24

  Pons: Per les Voyager segurament no cal patir. Al ritme que van, trigaran milions d’anys a arribar enlloc. El que cal vigilar són les emissions al llarg de l’espectre electromagnètic (radio, llum, microones etc) Aquestes van a la velocitat de la llum. Tot i que potser els àliens fan servir taquions i ja saben que som aquí…

  Carquinyol. No. De moment, la nostra capacitat de defensa es basa en la bona fe dels alienígenes. De totes maneres, si una civilització té la capacitat de viatjar fins aquí, estaran tan avançats que no hi haurà res que puguem fer per aturar-los si venen de males.

 • Carquinyol

  10/11/2015 9:50

  Jo tampoc aniria anunciant alegrement on estem, de moment no som capaços ni de defensar-nos d’un asteroide no gaire gran que vingui amb mala trajectòria molt menys d’una flota galàctica…

  Pons, mentre no tinguin el Google Maps no et preocupis, segur que es perden llegint el mapa…

 • Pons

  10/11/2015 9:27

  Les Voyager entre d’altres coses no porten justament un mapa ben detallat per tal que els aliens ens puguin trobar sense cap problema? Que bé…