Llum de Venus, caca de gos, fragments d’imant…

Una alenada d’aire contaminat, restes de dinosaure, el fragment d’un imant, unes quantes teranyines, secrecions d’un malalt de gonorrea, pols d’una casa vella, llet de gossa, una mica de merda de vaca i un polsim de caspa. Ho farem passar per l’arc de sant Martí i l’exposarem a la llum tremolosa del planeta Saturn. Amb això, administrat de forma natural, us podreu curar.

Si algú m’explica aquest remei no puc evitar pensar en Gargamel preparant una poció per capturar barrufets, o en un grup de bruixes al voltant d’una marmita que bull i bombolleja amb un color estrany. Però el cas és que es tracta, simplement, de remeis homeopàtics.

Ho he anat descobrint a partir d’una entrada en un blog on posaven una llista de coses sorprenents i preguntaven quina NO s’havia fet servir com remei homeopàtic. No ho he trobat. Cada vegada que pensava que allò era impossible, que havien d’estar molt sonats per pensar que allò tenia propietats terapèutiques, buscava i trobava que sí. Que algú havia preparat un remei homeopàtic amb allò.

Podeu creure que es prepari un remei a partir d’un forat negre? Doncs sembla que ja ho han fet (tot i que encara dubto si no és una broma….). Han enfocat un telescopi en direcció a CigX1, una font de raigs X de la constel·lació del Cigne, on es pensa que hi ha un forat negre. Al punt on enfocaven els raigs de llum que sortien del telescopi hi ha posat una ampolla amb alcohol on, suposadament, quedaven retingudes les propietats terapèutiques de les emanacions del forat negre. No és cap novetat ja que una estratègia similar l’han fet servir per captar el potencial curatiu de la llum del planeta Venus.

El cas de Venus m’ha fet gràcia pel nom. Suposo que si poses “llum del planeta Venus” en un remei, queda poc seriós i no en vendràs gaire. El que han fet és posar-ho en llatí; “Venus Stella errans”. Reconeixereu que queda molt millor!

També hi posen imaginació a les aplicacions de cada cas. Per que serveix un extracte homeopàtic del pol sud d’un imant? Doncs per persones que se senten desorientades, confoses i inestables. Per descomptat, l’hem de buscar pel seu nom en llatí: Magnetis polus australis. I què passa amb el pol nord? Doncs també trobem el Magnetis polus arcticus. En aquest cas he mirat el que em sembla que es la llista de coses que es poden tractar i descobreixo que van des dels dolors de la regla fins als ulls prominents o el formigueig a la pell.

En realitat no hi ha massa problema. Com que són productes homeopàtics, només venen aigua o sucre. Allò que presumptament van posar al principi, siguin les emanacions d’un forat negre (Lux foraminis nigris), la caca d’un gos (excrementum caninum) o el fetge d’una oca (el famós oscillococcinum), ha quedat tan diluït que la seva presència és nul·la, zero, inexistent.

Al menys, les pocions que preparaven les bruixes contenien allò que hi posaven. De totes maneres, al final, tant en un cas com en l’altre, el seu poder curatiu residia, bàsicament, en la fe que hi posessis.

7 comentaris

 • Daniel Closa

  24/11/2015 8:42

  Preocupacions dil·luides homeopàticament. Genial. La imaginació és el límit. Quan veus com ens deixem ensarronar resulta senzill entendre perquè la màgia s’ha considerat fiable durant tants segles.

 • Trinxant

  23/11/2015 23:46

  Al meu poble hi tenim una homeòpata que té una màquina que dilueix les teves preocupacions en una ampolla d’aigua i te’n recepta un tap al dia fins a acabar l’ampolla. La comèdia val 80 euros i l’ampolla d’aigua te l’has de portar de casa. Lo fort del tema és que té una bona cua de gent poc entenimentada esperant visita… Hauria de ser denunciable.

 • Daniel Closa

  23/11/2015 22:56

  Sí. El món de les supersticions es va obrint pas. Però ep! Sempre assegurant que no és superstició sinó que “està científicament demostrat” (a qualsevol cosa li diuen demostració científica!)

 • Manel Ros

  23/11/2015 20:25

  L’agricultura biodinàmica utilitza receptes i invocacions còsmiques semblants. Al Penedès, per exemple, hi ha uns quants cellers completament convençuts de les bondats d’aquestes pràctiques.

 • Daniel Closa

  23/11/2015 10:18

  Pons. Si pensaves que l’antimatèria o el simple buit són la resposta, ja t’aviso que no. També s’han fet servir per fer suposats preparats homeopàtics.

  Sinera: La fe mou muntanyes. I de vegades mou planetes i tot!

 • Sinera

  23/11/2015 10:15

  S’ha de tenir fe, Daniel!

 • Pons

  23/11/2015 10:06

  Encara estic flipant amb la llista que apareix a naukas