Salmó transgènic

El primer salmó transgènic ha rebut la llum verda de la FDA per ser comercialitzat als Estats Units. Les fotos que acompanyen la notícia resulten enganyoses. S’hi pot veure un salmó el doble de gran que un altre, de manera que podria semblar que el nou salmó serà monstruosament gran. Però res d’això. Simplement creix més de pressa. El que hi ha a la foto són dos salmons de la mateixa edat i, efectivament, el transgènic ja ha arribat a la mida adulta mentre que el salvatge encara és relativament petit. Però en uns pocs mesos serà igual de gran que l’altre.

L’animal transgènic és un salmó de l’Atlàntic (Salmo salar), que normalment triga una mica més de dos anys (800 dies) en arribar a la mida màxima. En canvi el nou salmó hi arriba en menys de dos anys (600 dies) Per aconseguir-ho han afegit el gen de la hormona del creixement d’un altre tipus de salmó més gran, el salmó reial del Pacífic (Oncorhynchus tshawytscha).

D’altra banda, la hormona del creixement no es sintetitza quan la temperatura cau per sota de determinats nivells. El motiu és que el sistema de control d’aquesta hormona de creixement, allò que anomenem el promotor, està regulat per la temperatura ambient. Però en el salmó transgènic li han posat un promotor diferent. El del Zoarces americanus, un peix que viu a l’Atlàntic nord, en aigües més aviat fredes. Això fa que el promotor no es freni a temperatures baixes i el salmó va fent hormona del creixement fins i tot durant l’hivern, de manera que el seu creixement no s’atura.

El resultat és, simplement, un salmó que creix més de pressa. Això és una bona cosa per la industria del salmó, que el pot posar a la venta en menys temps. També diuen que és bo pel medi ambient ja que com que triga menys a créixer, consumeix menys recursos. Sospito que en realitat és interessant per l’empresa, ja que es gastaran menys diners alimentant-lo ja que, de nou, arriba a l’edat adulta abans. Segurament consumirà més però ho farà durant menys temps. El saldo final és favorable.

Cara a consumir-lo nosaltres, no sembla que tingui cap problema. Els valors nutritius són iguals que els del salmó salvatge ja que l’únic que ha passat és que, en resposta a més hormona del creixement, les seves cèl·lules s’han dividit més de pressa i han arribat a la mida adulta abans. Les anàlisis de nivells d’hormones, nutrients i altres elements, han indicat que no es diferent del salmó normal. Podríem posar en dubte la rigurositat de les anàlisis, però abans hauríem de recordar que el salmó es va fabricar l’any 1992, i fins ara l’han estat avaluant del dret i del revés.

Per tant, cara al menjar, és un salmó igual que l’altre. Tot i que de moment això no ho podrem comparar a Europa ja que amb la por, quasi supersticiosa, que hi ha per aquí a qualsevol cosa que porti la etiqueta de transgènic, encara no està aprovat. Mirar el twitter és divertit quan constates que hi ha qui pateix per si menjant aquest salmó li sortiran escates de peix. Bàsicament és la por al desconegut combinada amb la mandra per esbrinar que és realment un transgènic i amanit amb una bona dosi de propaganda anti-transgènics de tota mena.

5 comentaris

 • Daniel Closa

  26/11/2015 11:17

  tramuntaire. Coincideixo força. Des del punt de vista sanitari, no hi veig motiu d’inquietud. des del punt de vista ecològic, diria que cal tenir-hi un ull a sobre, pe`ro no cal paranoiar-se. Ara bé, pensar que els transgènics són la resposta als problemes demogràfics i alimentaris, és un parany. Són una opció a considerar i que no cal descartar, però el problema del menjar actualment és molt més polític i econòmic que no pas tecnològic.

 • Daniel Closa

  26/11/2015 11:14

  Pons. No serè jo qui li faci un lleig

  arnau: La cria es fa a piscifactories en terra ferma a Panamà i Canadà. Hi ha mesures per evitar que per les canonades d’aigua es puguin escapar animals (o més probable, ous), Ja sabem que les garanties absolutes, no existeixen, però les precaucions semblen raonables. D’altra banda, es comercialitzen només animals femelles estèrils (triploides) de manera que en principi, fins i tot si escapessin, no es podrien creuar amb altres salmons salvatges.
  I fins i tot si escapessin i algun aconseguís hibridar, no està gens clar que les noves cries tinguessin avantatge sobre les poblacions originals i les reemplacessin. Els animals criats en captivitat acostumen a ser molt menys eficients en la vida salvatge.

 • tramuntaire

  26/11/2015 10:58

  Com a biòleg, pocs dubtes sanitaris (bé, els mateixos que per altres peixos, que ja sabem com les gasten a nivell de toxines…) i més dubtes ecològics i econòmics. Al principi era un defensor dels transgènics, si això podia millorar les condicions de vida de la humanitat, però ara crec més aviat que els problemes demogràfics i alimentaris s’han de solucionar d’altres maneres.

 • arnau

  26/11/2015 10:43

  Alguns dubtes. A on viuen aquests salmons? es poden escapar? s’hibriden amb els normals?Com serien les cries?Segons quines siguin les respostes, les conseqüències poden ser dramàtiques….

 • Pons

  26/11/2015 9:12

  Amb lo bo que està el salmó! Com per fer-li lletjos!