No perdem de vista el fitoplàncton

Fitoplàncton, el gran desconegut. Si ens pregunten pels vegetals pensem en arbres, plantes, matolls i floretes. Si ens pregunten d’on ve l’oxigen que respirem pensem en boscos feréstecs i en jungles amazòniques. I si ens pregunten per la base de la cadena tròfica pensem en l’herba que es menjaran les vaques. Quan es pensa en el fitoplàncton? En molts casos la resposta és… que coi és el fitoplàncton?

En línies generals és senzill. El plàncton són els organismes microscòpics que viuen flotant a l’aigua. I dins el plàncton, el fitoplàncton és el que fa fotosíntesi. Les algues i plantes microscòpiques que només veiem quan es multipliquen en grans quantitats i fan aquelles marees rojes o aquelles escumes d’origen dubtós i que en realitat són fitoplàncton.

Com és previsible, són la base de les cadenes d’aliments al mar. L’equivalent a les herbes en els ecosistemes terrestres. Però de fitoplàncton n’hi ha molt i fa una feina molt important. El setanta per cent de l’oxigen atmosfèric no l’ha generat la selva amazònica sinó el modest, però abundant, fitoplàncton. Cada vegada que respirem ho fem gràcies al fitoplàncton. En realitat això és una mica difícil de mesurar i hi ha qui diu que només genera el 50 %. Tampoc discutirem per això.

Però ara uns investigadors de la universitat de Leicester han fet models per veure com afectaria l’escalfament global al fitoplàncton i, en concret, al seu rendiment generant oxigen. Males notícies. Si l’escalfament és molt intens (d’uns sis graus), el rendiment en la producció d’oxigen se’n ressentiria i molt. I si la font principal de l’oxigen que respirem decideix deixar de fer-ne, tindrem un problema molt més greu que no pas l’extinció dels ossos polars, la fusió de les geleres o la pèrdua dels conreus de vinyes a la mediterrània.

El que sovint s’oblida és que els sistemes biològics tenen determinats marges de funcionament. Quan surten d’aquests marges, els sistemes es degraden molt de pressa. I un altre problema és la tendència humana a fixar-nos en el més espectacular, el més gran o el més cridaner. Però si els que han fet aquest model tenen raó, tindrem un problema molt gros. Al menys mentre ens sigui necessari respirar oxigen. Tant patir per la pujada del nivell del mar i igual morim asfixiats tots abans que el nivell de l’aigua s’elevi gaire.

La clau és això, que només parlem d’un model. I els models globals costen molt de quadrar. És molt fàcil passar per alt alguna cosa que canvia del tot els resultats. D’altra banda, també pot ser que el canvi sigui a pitjor. En tot cas, és una bona cosa que posin sobre la taula aquesta possibilitat. Si més no, empenyen a mirar més atentament com afecta l’escalfament d’uns poca graus al fitoplàncton. Petits canvis en coses petites poden generar grans efectes. Ja se sap que els petits canvis són poderosos. Per bé o per mal.

6 comentaris

 • Esther

  20/12/2015 12:32

  És curiós, amb models experimentals, s’arriba a una conclusió contrària: a més temperatura més fotosíntesis:

  http://www.sciencedaily.com/releases/2015/12/151217151533.htm?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+sciencedaily%2Fplants_animals%2Fmarine_biology+%28Marine+Biology+News+–+ScienceDaily%29

  Jo el que crec és que encara no se sap massa el que passarà, i per això ens trobem amb resultats contradictoris o poc concloents.

 • David BC

  10/12/2015 15:44

  Tant de bo es fes resó d’aquest estudi. La perspectiva que els nostres fills morin ofegats segur que fa reaccionar a molta gent que pensa que no n’hi ha per tant amb uns graus més de temperatura.

 • Daniel Closa

  10/12/2015 15:33

  Carquinyol. Sí. Però és el que hi ha. Si portem un camí en direcció a un barranc, només podem anar avisant que el barranc cada vegada és més a prop…

  Pons. No anem bé :-)

  JordiMB. De vegades discutim detalls que no ens deixen veure l’important. Si falla la producció de la meitat del oxigen, seguim tenint un problema Nosaltres i tota la resta d’animals. Les plantes encara se’n sortirien.

 • JordiMB

  10/12/2015 13:10

  M’ha fet gràcia això que alguns parlin de “només” el 50%… Només? Doncs déu n’hi do!

 • Pons

  10/12/2015 9:30

  Per si de cas començaré a practicar això de respirar CO2 a veure què tal se’m dona…

 • Carquinyol

  10/12/2015 8:43

  Què cada vegada que mirem una cosa nova el que trobem són males notícies ens hauria de fotre encara més la por al cos…