Els ulls de David Bowie

No. David Bowie no tenia els ulls de diferent color. Tots dos eren blaus, malgrat que un es veia negre i era un dels seus trets característics. Tampoc tenia heterocromia, com passa amb algunes persones, alguns gats i també els gossos Husky siberians. De fet, va néixer amb els dos ulls normals i, arrel d’una baralla, un dels dos va quedar danyat.

El color dels ulls depèn del pigment que hi hagi a l’iris, la membrana muscular que es contrau i dilata en funció de la quantitat de llum que hi hagi. La pupil·la es la obertura que queda a l’interior de l’iris i normalment la veiem de color negre, excepte en algunes fotografies amb flaix. En aquests casos es veu vermell simplement pel reflex dels vasos sanguinis de l’interior de la retina.

No tots els animals tenen iris iguals. Els gats controlen el pas de la llum tancant i obrint un iris que no és rodó sinó que sembla “tallat”. Així poden tancar millor, mentre que, de nit, permet una obertura més gran que la que tenen els animals diürns.

En els humans es poden notar canvis en el color de l’ull quan la pigmentació no és homogènia per tot l’iris. Aleshores, segons estigui distés o contret, predomina un o altre color, habitualment verds i marrons o grisos i blaus. Segons l’humor, la llum o l’estat anímic, l’iris es dilata i el color canvia.

Per controlar l’iris hi ha dos músculs amb funcions oposades. El múscul dilatador de la pupil·la l’envolta i en resposta al sistema nerviós simpàtic es contrau, de manera que queda encongit i la pupil·la s’engrandeix. Per tancar la pupil·la hi ha un altre múscul que fa la funció oposada. S’anomena, com és previsible, múscul constrictor de la pupil·la i està regulat pel sistema nerviós parasimpàtic. Com que el control dels dos músculs depèn del sistema nerviós autònom, no tenim control voluntari sobre les pupil·les. La llum, la por, els nervis o coses com un orgasme, poden fer que es dilatin o contraguin, però un no pot agafar i obrir-les o tancar-les a voluntat.

El cas d’en David Bowie va ser una historia de joventut. Una baralla per una noia, un cop de puny a l’ull amb tanta mala sort que va danyar el control de la musculatura i l’iris va quedar permanentment obert. Per això es veia el negre de la pupil·la sempre, que destacava molt amb el blau de l’altre ull. Tots dos tenien l’iris blau, però en el que estava contret, no es veia. Com que el color sembla diferent, es pot confondre amb la heterocromia, però en realitat només és un problema de perdre la simetria en les pupil·les. Per això el nom correcte del cas és anisocòria.

5 comentaris

 • Lluís Mª Bassas

  18/01/2016 21:04

  Em sembla que el reflex del flash no és específicament dels vasos sino de tota la membrana retiniana

 • Daniel Closa

  12/01/2016 19:32

  Carquinyol.Uix. Avui he vist que ho comenten a tot arreu. Era un tema massa llaminer :-)

  Pons: Amb la combinació blau/gris es noten molt els canvis de color segons la dilatació/contracció.

  mascle omega: Hi deixem fins els ulls quan hi ha noies pel mig. Ja se sap.

 • mascle omega

  12/01/2016 15:31

  Amb les noies ja se sap, les veus de tots colors.

 • Pons

  12/01/2016 9:44

  A mi mateix em passa que a vegades tinc els ulls blaus i en canvi altres dies se’m veuen més grisos, però sempre els dos conjuntats, no faig com en Bowie

 • Carquinyol

  12/01/2016 8:46

  No en sabia res, la veritat que només havia escoltat això de dos ulls de diferent color. Gràcies per l’aclariment.