Les hormones de la reina

La nostra vida està controlada per moltes coses. La càrrega genètica que hem heretat, l’ambient on vivim, el menjar de que disposem, l’educació que hem tingut,… un grapat de factors que ens condicionen i sobre els que tenim diferents nivells de control. Un dels elements que configuren la nostra manera de ser són les hormones.

En els homes no hi ha canvis massa marcats, però el fet de tenir hormones masculines ja predisposa a determinades actituds. Més agressivitat, més tendència a la cooperació, menys cura de les cries… En les dones el ball hormonal és més marcat per causa del cicle menstrual i també condiciona comportaments i actituds. De vegades s’exagera la seva influencia i de vegades es menysté excessivament però segurament no ens podem queixar ja que altres organismes estan molt més condicionats per les seves hormones.

Les abelles (Apis mellifera) tenen una manera de viure molt curiosa. Al rusc hi ha una sola femella reina, dedicada tota la vida a pondre ous per mantenir la colònia. Els abellots, mascles, fan poca cosa més que fecundar-la. I les abelles obreres fan tota la resta de la feina. És curiós, ja podríem pensar que les obreres són femelles i podrien aparellar-se amb els mascles. La seva vida seria més interessant i també més complicada. Però el cas és que no ho fan i la culpa de tot plegat és d‘una hormona.

La abella reina, que es desenvolupa com a tal ja que està alimentada exclusivament amb gelea reial, una substància fabricada per les obreres i que conte una hormona anomenada roialactina que és la responsable de fer que la larva esdevingui una reina.

Però la hormona important serà l’àcid 9-oxo-2-decenoic (9-ODA). Aquesta hormona (feromona més aviat) és la que li permet a la reina controlar el rusc. Actua sobre la resta d’obreres inhibint el desenvolupament dels seus ovaris, de manera que mai esdevenen reproductores. I d’altra banda, actua sobre els mascles induint-los a copular amb la reina. Això ho fan al principi de la vida de la reina, quan vola per formar la seva colònia. Els mascles copulen i després ja poden morir. La reina s’estableix amb l’esperma emmagatzemat i ja pot posar-se a pondre milers i milers d’ous la resta de la seva vida.

Nosaltres ens podem queixar de les hormones, però exagerem. Si n’hi hagués una que ens controlés la vida com ho fa el 9-ODA a les abelles sí que tindríem motius de queixa. Comparat amb elles, les nostres hormones i feromones semblen de segona divisió.

3 comentaris

 • Daniel Closa

  21/01/2016 11:06

  Carquinyol. Sí. Jo també vaig pensar en els anuncis de l’Axe. Segur que hi ha qui hi està treballant

  Pons: Per suposat… i per sort!

 • Pons

  21/01/2016 9:30

  No et pensis, ja hi ha dones (i homes, però diria que no tants) que van com si fossin reines per les vida… Tot i que no els hi funciona tan bé com a les abelles, per suposat.

 • Carquinyol

  21/01/2016 8:59

  Millor no donis idees que de ben segur que ja han investigat a veure si poden obtenir hormones o coses similars igual de potents per a humans… bé, potser el desodorant Axe ! :P