Bloop, misteri resolt.

És divertit mirar entrades antigues del “Centpeus” ja que permet veure quins fets han canviat, quins descobriments s’han fet i, el millor de tot, quins misteris s’han resolt. Habitualment la solució té menys encant del que la imaginació prometia, però això queda compensat pel petit plaer de saber-ne una mica més del tema que sigui.

L’any 2009, a l’antic “Centpeus”, vaig escriure sobre senyals misteriosos que s’havien detectat al fons del mar. Els oceans estan plens de micròfons que es van instal·lar durant la guerra freda per detectar els submarins enemics. Ara, amb el nou equilibri de poders mundial, aquelles xarxes han passat a disposició dels investigadors que enlloc de submarins nuclears busquen sons emesos al fons del mar per tota mena de criatures.

La majoria les tenim ja identificades, però ocasionalment apareixen sons d’origen desconegut. I un dels més famosos es va detectar l’any 1997 i el van batejar com senyal “Bloop”. Un senyal intens, de freqüència ultra-baixa i de prou intensitat com per ser captat per hidròfons situats a milers de quilòmetres de distància i que es va poder situar en alguna regió del Pacífic sud. No es tenia ni idea de qui o que havia generat aquell so i el misteri quedava obert a especulació. No és l’únic senyal, però era el més intrigant. Al post vaig escriure “Al final, l’únic que podem concloure és que allà a baix hi ha alguna cosa, molt gran, que encara no hem vist mai i que pot emetre aquests intrigants sorolls”.

Però el cas és que el misteri ja s’ha resolt. Potser no al cent per cent, però prou com per descartar balenes gegantines o monstres descomunals. En general es dona per fet que el senyal Bloop no va tenir cap origen biològic sinó un fenomen molt més inesperat. En anglès en diuen icequake, i són els moviments sísmics que tenen lloc al gel quan es desprenen icebergs dels casquets polars. En català no tinc clar com s’ha de dir, però considerant que tampoc hi ha una paraula per “maremoto” (Sisme submarí), els icequake haurien de ser una cosa semblant a “criosismes” (sismes glaciars?).

Els criosismes poden passar a les geleres o al límit dels casquets polars. Quan grans fragments de gel es trenquen i una barreja d’aigua, gel i el terreny de sota es veu sotmès a grans forces i impactes que acaben generant ones sísmiques característiques. L’anàlisi d’aquests sismes glacials ha permès deduir que el senyal Bloop va ser causat, amb tota probabilitat, per un d’aquests esdeveniments.

Altres sons misteriosos, com Julia o Slow down, també semblen tenir origen similar. Però no cal patir, encara queden sorolls que no han pogut ser identificats i pels que aquest fenòmens s’han descartat. Els oceans són molt grans i encara amaguen secrets per resoldre. Però de moment, el sorprenent senyal Bloop ha caigut de la llista de misteris.

7 comentaris

 • Lluís Mª Bassas

  06/04/2016 12:22

  El Perito Moreno està en uns riu molt lluny del mar, no crec que afecti en res els sensors marins.

 • Matgala

  06/04/2016 10:18

  Malauradament ara és massa fàcil de poder-ho comprovar… No m’imagino el bloop que hi va haver l’altre dia amb el Perito Moreno :-(

  Per molts anys!!!

 • Pons

  06/04/2016 9:38

  Vaja… o sigui que al final el misteri del bloop ha sigut una mica bluf

 • Daniel Closa

  06/04/2016 9:27

  Carquinyol: Si no es aquesta, alguna altra haurà de ser!

  Hypokalemic: Gràcies, company!

  mascle omega: Home! Si esperàvem monstres, dons resulta una mica decebedor, però tampoc ens queixarem.

 • mascle omega

  06/04/2016 9:12

  Total, que el Bloop en qüestió és un aixafaguitarres (un spoiler, com se’n diu ara). Però ves a saber si encara Hollywood en farà una pel·lícula.

 • hypokalemic

  06/04/2016 7:54

  per molts anys, Daniel ; )

 • Carquinyol

  06/04/2016 7:41

  criosismes, mira, ja has afegit una nova paraula, ara a veure si l’accepten ! ;)

  Un misteri menys, per sort encara tenim uns quants !!