Diferències de nivell al Panamà

Panamà té coses interessants, insospitades i poc conegudes, però la més famosa de totes és el canal que travessa el país i que connecta els oceans Pacífic i Atlàntic. Això facilita extraordinàriament la navegació ja que permet evitar el temut cap d’Hornos, que a més de perillós, obliga a donar tota la volta a l’Amèrica del Sud. En canvi, pel canal de Panamà, en poc temps i per un preu raonable, tenint en compte l’alternativa, els vaixells poden passar fàcilment d’un oceà a l’altre.

El canal de Panamà té el detall d’estar fet amb un grapat de rescloses que permeten canviar el nivell al que naveguen els vaixells. Durant molt temps vaig pensar que aquest sistema era necessari ja que el nivell del mar dels oceans Atlàntic i Pacífic no és el mateix. Pensava (erròniament) que les rescloses servien per evitar un descomunal corrent de baixada del Pacífic cap a l’Atlàntic si el canal fos com el de Suez i es limités a unir els dos oceans.

Però la realitat és més complicada. Entre els dos mars hi ha una serralada que era impensable perforar per fer el canal. El que fan els vaixells que entren al canal és elevar-se uns vint-i-cinc metres sobre el nivell del mar per arribar fins al llac Gatun. Aquest llac està al mig del país i es va aprofitar per estalviar-se una feinada en perforacions. Després de creuar el llac, les naus entren en un altre sistema de rescloses que els fa baixar fins l’altre oceà.

Per tant, si per un accident, un atac o pel que sigui, totes les rescloses del canal de Panamà s’obrissin, no passaria res entre els oceans. Potser baixaria el nivell del llac, però poca cosa més.

D’altra banda, la diferència de nivell entre l’Atlàntic i el Pacífic no és cap exageració. Només uns vint centímetres. Les marees del Pacífic sí que són molt més marcades, però pel que fa al nivell mig la diferència és només d’un pamet. Però ben mirat això és sorprenent. Després de tot, els dos oceans estan connectats pel sud, pel cap d’Hornos. Quan estudiàvem els vasos comunicants apreníem que no importava com de grans fossin els vasos, en comunicar-se, l’altura de l’aigua s’equilibrava. De manera que el Pacífic i l’Atlàntic, que no deixen de ser dos gegantins vasos comunicats, haurien d’estar igualats. Aleshores, d’on surt aquesta diferència de vint centímetres?

Doncs la clau està en les diferents salinitats dels oceans. L’Atlàntic és més salat i això fa que l’aigua de l’Atlàntic sigui lleugerament més densa i, per tant, pesi més. Quan es connecten dos vasos comunicants, el que s’equilibra és el pes de les columnes d’aigua. L’altura només coincidirà si són exactament igual de denses. Com que en el cas de l’Atlàntic i del Pacífic les densitats són diferents, apareix un nivell mig del mar que també és diferent.

Panamà! Un indret on es poden apreciar, potser millor que enlloc, algunes diferències de nivell.

6 comentaris

 • Llorenç Solé

  21/04/2016 1:12

  Doncs mira, més d’un cop m’havia preguntat com funcionava el canal de Panamà. Gràcies Dani!

 • Pons

  20/04/2016 16:48

  on ets Dani….?

 • omalaled

  15/04/2016 17:46

  Però, estava pensant… si s’utilizés molt, i continuament s’estigués passant aigua des del llac cap als mars, arribaria un punt en que es quedaria sense aigua… Segur que les plujes el deen reomplir sovint, no?

  Salut!

 • Vicent Bosch i Paús

  15/04/2016 16:52

  Si en el futur haguera una gran sequera, el canal no funcionaria.

 • Pons

  15/04/2016 10:19

  Ara m’imagino un graó de 20 centímetres entre un oceà i l’altre a partir del cap d’Hornos

 • Carquinyol

  15/04/2016 8:01

  Doncs ja van tenir sort de tenir un llac en aquell indret i que es pugués fer navegable per aquells enoooormes vaixells !