Comunicats, tampons, esponges…

Hi ha còctels que tenen tants ingredients que al final ja no saps si són tòxics, saludables, ridículs o una broma. Ahir a Twitter n’hi havia un d’aquests on s’hi barrejaven una proposta de les CUP, les opcions pel sagnat de regla, les tergiversacions interessades de determinada premsa, l’ecologisme poc informat, les paranoies amb les toxicitat, la quimiofòbia políticament correcte i la llibertat personal. Un merder en el que penses que si hi fiques cullerada acabaràs rebent per totes bandes. I sent un home, encara més… Però que coi!

La tergiversació es manifestava en tuits del tipus “La CUP quiere prohibir el támpax y las compreses”. Òbviament aquesta frase és, a més de completament falsa, un disbarat, però ja sabem que això mai ha sigut un problema per moltes mentalitats. Especialment quan troben la manera de carregar contra les propostes de la CUP. Si ho he entès correctament, el que han proposat és que a les escoles o instituts, la informació sobre opcions per la higiene durant la regla no estigui en mans d’empreses com Tàmpax que, lògicament, el que fan és promocionar els seus productes. Cal trobar la manera perquè la informació arribi de manera no esbiaixada per tal que les noies triïn amb coneixement quines opcions decideixen escollir.

En principi semblaria que no hi ha res a discutir… fins que em llegeixo el comunicat de la CUP, i aquí començo a discrepar. Insisteixo; no en la idea general, però sí en alguns detalls. Per exemple, quan afirmen que els productes publicitats son “…molts d’ells perjudicials per a la salut de les dones (tal com es prescriu en els mateixos productes), insostenibles ecològicament i amb un preu excessiu per a la necessitat, que és bàsica.”

Això del preu i del IVA amb que els carregen tampoc hi ha res a dir. Tenen tota la raó. Però que siguin perjudicials per la salut…? En les discussions a la xarxa de seguida apareixen les referencies a la Síndrome del Xoc Tòxic, una patologia causada per una toxina produïda per bacteris del gènere Staphylococcus i que de vegades s’ha desencadenat per l’ús incorrecte de tampons. Per exemple, els primers casos on es va descriure aquesta associació eren dones que l’havien deixat posat massa temps.

És una situació greu, però molt poc freqüent, que no s’ha de minimitzar però tampoc exagerar. Cal informar del risc, per descomptat, però en la seva mida justa. També hi ha gent que mor asfixiada per un cacauet o un festuc obturant les vies aèries (segur que molts més que no pas per síndrome de xoc tòxic) i no per això els considerem perjudicials per a la salut.

El tema de la sostenibilitat ecològica és un altre dels que cal anar amb peus de plom. La humanitat en sí mateixa és insostenible ecològicament. Els tampons estan fets bàsicament de cotó i raió, un polímer de fibres de cel·lulosa. El temps que triguen en degradar-se és llarg. No tant com el plàstic, però prou com per ser un problema mediambiental. Fa de mal dir exactament quant triguen ja que depèn molt de les condicions ambientals. Les empreses de mètodes alternatius als tampons ho allarguen fins a uns quants segles però, és clar, tampoc son una font d’informació del tot neutra.

En tot cas, és evident que qualsevol sistema reutilitzable ha de tenir menys impacte ambiental. També sembla evident que serà menys còmode d’usar. Sigui com sigui, és clar que la tria és una decisió de cada dona i simplement cal que disposi d’informació sobre els pros i els contres.

Aquesta vegada han guanyat protagonisme les esponges marines, reutilitzables i d’origen natural. Que siguin naturals no ha de ser necessàriament una virtut i pot arribar a ser un problema per les esponges. Per cert, no són plantes, com diuen alguns! Són els esquelets d’uns animals; els porífers. Tampoc hi ha motius per pensar que la síndrome del xoc tòxic no es pugui desencadenar fent servir esponges ja que el problema és un bacteri, la capacitat d’absorció i de retenció i el temps que estigui posat. En teoria, una esponja mal usada també podria acabar provocant-lo. El missatge simplista de que allò que és natural no causa problemes, és un error massa freqüent i que caldria evitar si es tracta de transmetre un missatge seriós.

Un parell de detalls més sobre el tema és el neguit que em genera la frase del comunicat ”… quan s’explica a l’assignatura pertinent es fa des del punt de vista biològic i hormonal, “científic”,…”. Potser soc molt susceptible, però hi intueixo un cert retret i no entenc el motiu. Va costar molt que a les escoles s’expliqués la menstruació des d’un punt de vista hormonal i científic, alliberant-lo així de tota la mitologia que arrossegava. No veig perquè això ha de ser dolent. Al contrari!

I finalment he de reconèixer que no entenc la referencia final a “exercir el sagnat lliure”. Passa sovint que, en aquesta mena de comunicats, em desconcerta la tria de les paraules.

8 comentaris

 • Mar

  25/04/2016 7:07

  Totalment d’acord amb les pegues…però sabeu què? En parlem! I això no té preu…Deixeu que us expliqui com em vaig assabentar de l’existència i què eren les copes menstruals? Primer, utilitzant els banys de les estudiants de la facultat i llegint el que deia a la porta (tot un clàssic). Segon, en el tupper-sex que organitzava una amiga!!! Res no és perfecte, ho sabem, però que se’n parli és una fita històrica!!

 • Daniel Closa

  22/04/2016 18:26

  Carquinyol. Correcte. Hi ha un còctel amb tantes idees que és difícil no coincidir amb algunes i trobar-te posat a altres. I sí. N’hi ha molts que els tenen en el punt de mira i tant se val el que diguin, els salten al coll.

  Sinera: Les esponges tindran problemes d’esterilitat, suposo. Si es fan servir correctament no, però a la pràctica…

  OLIVA: També n’hi ha que els esperen a cada racó. Però si.

  mascle omega. No. No es pot despolititzar del tot. Però potser tampoc seria bo. La part científica no s’ha d’ignorar, però hi ha més conceptes a considerar.

  Llorenç: Els extremismes sempre acaben fent malbé principis correctes. És un parany en el que cal no caure-hi.

  Júlia. He mirat coses del sagnat lliure i francament no ho veig gens clar. Si fos una possibilitat factible, les dones l’haurien aplicat fa mil·lennis de forma generalitzada. D’altra banda, per controlar els fluids del cos cal que hi hagi un esfínter. Un múscul que nomes permet el pas quan el relaxes. En aquest cas no n’hi ha cap, de manera que no veig com es podria controlar a voluntat.

 • júlia

  21/04/2016 22:41

  “des del punt de vista biològic i hormonal, “científic””, es refereix a que s’omet (possiblement per desconeixença) l’afectació que els canvis d’hormones té en l’estat d’ànim, les fases emocionals per les que passem al llarg del cicle menstrual. Hi ha molta literatura que fa referència a mites, figures i imatges que permeten identificar i explicar cada una de les quatre fases del cicle, integrades en un mateix tot.

  Pel que fa a l’exercici del sagnat lliure, no és cap metàfora ni cap eslògan d’aquests de la CUP; és un mètode alternatiu de sagnat en què no s’utilitza res per recollir el flux. És basa en el coneixement del cos i en la capacitat per retenir i expulsar el flux quan és el moment (diuen que és una mica com fer pipí; saber quan en tenim necessitat i aguantar-lo fins a estar assegudes al vàter).

 • Llorenç Solé

  21/04/2016 15:46

  El feminisme extremista sovint busca enemics on no n’hi ha. Lamentablement la ciència acaba sent víctima de manipulacions d’un i altre costat. Al meu entendre tot això les desacredita i és una llàstima perquè podria compartir moltes reinvindicacions. Molt bé per atrevir-te amb el tema Dani!

 • mascle omega

  21/04/2016 14:15

  No sé si és possible despolititzar del tot el debat sobre el medi ambient i la salut. Però almenys haurien de respectar-se per damunt de tot els fets i les dades abans de declaracions rotundes a favor o en contra o de fer titulars cridaners.

 • OLIVA

  21/04/2016 13:58

  …ES FOTEN EN CADA JARDI…”SINERA”,TENS RAO,QUI NO TE FEINA…

 • Sinera

  21/04/2016 13:11

  A les esponges marines tampoc els haurà fet massa gràcia, dic jo… Qui no té feina, el gat pentina.

 • Carquinyol

  21/04/2016 7:48

  Quan ho vaig llegir em va passar el mateix: la idea de que ho expliqui quelcom neutral la comparteixo totalment, així com reduir la càrrega d’impostos (com també passa en altres productes, començant per alimentació i drogueria i acabant per l’electricitat), ara bé, algunes de les coses que diuen com que no les acabo de veure clares i crec que cauen fàcilment en aquest discurs “alternatiu anticientífic” que tan es porta en certs ambients avui en dia.

  Ara bé, també cal dir que moltes de les crítiques han estat només perquè ho ha dit la CUP. Si els de la CUP presentessin un font d’energia neta, econòmica i sostenible els criticarien per enfonsar el mercat energètic.