Benvolgut Pau

Benvolgut Pau

Tinc la sospita que ahir et deuries trobar en una situació una mica desconcertant quan en resposta a un tuit que vas penjar vas començar a rebre crítiques i retrets de tota mena. No se si n’eres conscient, però havies ficat el dit en una ferida molt sensible i el fet de ser un personatge públic fa que el teu gest multipliqués el ressò del que vas fer.

Al teu tuit posaves la fotografia d’un hivernacle que havies muntat i el text “Casa Calanchoe la casa de las plantas medicinales. + info en http://ww.dolcarevolucio.cat  #jarabecontracancerat”. Naturalment, no hi ha res de dolent en tenir un lloc on conrear les teves pròpies plantes. Per descomptat, si són medicinals és molt important que n’estiguis ben informat, que tinguis control de les seves propietats beneficioses i que en coneguis les seves limitacions i, sobretot, les contraindicacions. Després de la batalla que has lliurat contra el càncer i de passar per la quimio i la radio, ara una mica de retorn a la natura és la cosa més comprensible del món. Imagino que no només per la part medicinal de les plantes, sinó també pel fet de fer-les créixer, d’entrar en sintonia amb els ritmes de la natura, pel plaer de fer i mantenir el viver amb les pròpies mans. Passat el temporal, és molt profitós un retorn a la calma.

Ah! Però has posat l’enllaç a una pàgina molt concreta i que, amb una aparença d’allò més amable, defensa coses inquietantment errònies i fins i tot perilloses per la salut de molta gent. No tinc massa clar si n’ets conscient de a qui li has fet propaganda i dels valors que promou. En principi no hi hauria res a dir sobre l’ús de les plantes en la medicina. Després de tot, és de les plantes que hem tret la majoria de medicaments! I tradicionalment s’han fet servir molts tractaments basats en les plantes per tractar moltes coses. Però ja saps que les mitges veritats són grans mentires i que les coses bones, si s’exageren massa, poden acabar esdevenint dolentes. També que no es pot mirar únicament la part bona de les coses i ignorar les dolentes.

Per exemple, parles del Calanchoe i dedueixo que t’han fet pensar que pot ser beneficiosa contra el càncer. Afortunadament ara ja no et cal, de manera que te la podries estalviar. Més que res perquè la planta efectivament conté principis actius que, convenientment purificats, aturen el creixement de tumors, però que també té altres principis amb activitat neurotòxica  que poden causar afectacions cardíaques. És un problema habitual amb les plantes; contenen productes beneficiosos i productes tòxics, tots barrejats. Altres vegades és el mateix producte, que mata les cèl·lules tumorals, però també mata altres cèl·lules del cos. La natura és sabia, però no tant. Dono per fet que abans de plantejar-te prendre-la ho comentaràs amb el metge. Tot i que potser li posaràs un problema, perquè aquí no tenim massa tradició sobre plantes africanes !

Els tractaments tradicionals tenen limitacions i les coneixem molt bé. Pots passar un malestar digestiu prenent determinades infusions, però no podràs curar l’ebola amb cap planta que coneguem. Pensar que es pot curar el càncer o la diabetis simplement prenent determinades plantes és una il·lusió. Els humans ho hem intentat durant segles i no ens n’hem sortit. No eren rucs els nostres avantpassats. Ells només disposaven de plantes medicinals i en van treure tot el partit possible de les eines que tenien. Simplement passa que per vèncer determinades malalties calien més coneixement i eines més potents.

Si enllaces a una pàgina on hi ha gent que defensa coses com que sap com curar l’ebola, malgrat no haver vist mai cap malalt ni haver fet cap prova amb el virus, no t’estranyi que els qui ens movem en l’àmbit de la ciència ens posem de mal humor i posem el crit al cel. Inquieta pensar que hi hagi qui abandoni tractaments que funcionen per abraçar fantasies. Resulta encara més sorprenent en el teu cas, ja que al següent tuit estàs donant sang per col·laborar en l’estudi BRAF (sobre el gen B-Raf), de manera que entenc que saps valorar la importància de la recerca i la ciència en la lluita contra el càncer. Que saps que el repte que ens planteja el càncer és immens i que encara ens queda molt per aprendre. Una actitud que t’honora.

De manera que no puc més que sospitar que, com molta gent, tens informació esbiaixada o poc precisa. Hi ha qui viu de dir i vendre exactament allò que volem escoltar, embolcallat en una imatge agradable i un discurs confós fet de mitges veritats i molts errors que passen per alt als no-experts. El recolzament de persones amb impacte mediàtic com tu els va molt bé, però com a científic t’he de dir que em sembla un error. Un error que explica els comentaris que has rebut.

Res més. Simplement no volia que pensessis que sobtadament ens hem tornat bojos els científics. Aprofito per felicitar-te per la teva recuperació i compto amb seguir-te durant molts anys.

Cordialment

2 comentaris

 • Pons

  04/05/2016 10:01

  Ser famós comporta aquesta responsabilitat de vigilar amb el què comparteixes perquè molta gent et mira, sort que jo no tinc aquest problema i puc dir totes les bajanades que vulgui :P

 • Sinera

  04/05/2016 9:33

  Tal com bé li comentes al Pau, la pàgina de la “dolça revolució” fa estremir i la considero un gravíssim error. Hi diu coses com “Una sustancia de una planta humilde y borriquera ha dado una patada en todo el morro a la ineficiente y peligrosa quimioterapia“… I com aquestes, moltes tonteries agradables a l’oïda de tants reconvertits a “medicina natural”…
  El seu error més gran ha estat oferir aquest enllaç al públic que el segueixen… I això fa mal a molta gent que, “progres d’ells”, només els calen arguments per abraçar l’estupida pseudociència tan de moda…
  Què tal si li recomanes al Pau i als que només tenim una base científica bàsica una colla de llibres (alguns dels teus són prou vàlids…) que ens puguin assessorar sobre temes cabdals? Potser faries un gran favor a molta gent fàcilment despistable pels cants de sirena… Un bon llistat de llibres…. Pel Pau i per molta altre gent. O fins i tot, Dani, una pàgina web plena de veritats i desmitificacions… Llavors, potser la gent despistada podria posar un enllaç sense por d’equivocar-se amb les “dolces revolucions”.