Un nen descobreix una ciutat maia… o potser no!

Hi ha una mena d’història que, aparentment, torna bojos als periodistes. La d’un jovenet que fa un gran descobriment i deixa bocabadats als experts. Cada vegada que suggereixen alguna cosa semblant, trobem la història a tot arreu i tothom es posa molt content. El problema és que habitualment són exageracions, males interpretacions o simples errors. Ja va passar amb el nano que, segons deien, havia descobert un sistema baratíssim i fiable per detectar el càncer de pàncrees. Una història fascinant malgrat que ni el sistema ni el marcador eren nous i la fiabilitat era la de molts altres mètodes. Era un molt bon treball d’institut i que va guanyar un premi, però res més.

Ara s’ha parlat del nano que va descobrir una ciutat maia que romania desconeguda. Un noi canadenc que es va preguntar com era que els maies edificaven ciutats lluny dels rius i les costes com tothom. Va suposar que podria ser per motius religiosos, va buscar les constel·lacions dels maies en un antic còdex i, amb google maps, va comparar-ho amb la posició de les ciutats maies conegudes. Era prometedor! La majoria coincidien. Però en un indret, on segons les constel·lacions hi hauria d’haver una ciutat, no en teníem notícia.

Aleshores es veu que va recórrer a l’agencia espacial canadenca (?) i van aconseguir imatges per satèl·lit de la zona on hi hauria d’haver la ciutat. Bingo! Allà es notaven quadrats, rectangles i formes geomètriques que havien de ser les restes de la ciutat que faltava.

Tot encaixa i el relat és, realment, apassionant. Per desgràcia, les coses cal mirar-les dues vegades.

El que els arqueòlegs han fet notar és que els maies no eren idiotes i les ciutats les construïen allà on era més pràctic. Podien estar molt pendents de les estrelles, però el primer és menjar. Potser no les feien al costat del riu perquè intentaven fer-les fora de la zona inundable.

Que les ciutats coincidissin amb les constel·lacions tampoc els ha sorprès. Han recordat que l’Amèrica central era una zona densament poblada durant l’imperi dels maies. Hi havia moltes ciutats, pobles i llogarrets, de manera que, estiguessin on estiguessin les constel·lacions, el més probable era que alguna ciutat o assentament coincidís amb el lloc.

I pel que fa a les estructures identificades on hi hauria d’haver una ciutat… bé, caldrà anar a mirar-ho sobre el terreny, però els arqueòlegs no estan impressionats. Diuen que aquesta mena de marques són molt freqüents i, efectivament són restes de coses fetes per la mà de l’home, però probablement no es tracta de construccions sinó d’antics camps de conreu, anomenats “milpas”.

De manera que sembla que no. El noi ha fet un treball interessant però segurament no ha trobat cap ciutat perduda dels maies. És una mica decebedor, però reconec que ja fa temps que quan topo amb aquesta mena d’històries em poso ràpidament en mode “escèptic”. Fan gràcia, però quan rasques una mica de seguida es desinflen.

6 comentaris

 • Daniel Closa

  17/05/2016 19:10

  Ignasi. No es indignació amb el noi que ha fet el treball.Es amb el tractament que li ha donat la premsa, que no ho ha tractat, tal com indiques, com una hipòtesi que mereix ser estudiada, sinó com un fet establert.

 • Ignasi Corbella

  17/05/2016 11:46

  Preneu una actitud massa dogmàtica envers la ciència establerta i oficial. Pel que he llegit en aquesta entrada del blog, sembla que el noi ha fet un bon treball seguint rigurosament el mètode científic: emetre una hipòtesi, consultar i estudiar les fonts i desenvolupar eines necessàries per corroborar la hipòtesi. El resultat de la seva experimentació és compatible amb la hipòtesi, i per tant és correcte donar’ho a conèixer.

  Trobo molt perniciós que es menyspreï d’aquesta manera només pel fet de no ser un “científic” . El que haurien de fer els experts no és indignar-se per que “només és un treball d’institut”, sino considerar aquesta hipòtesi com a plausible al costat de les altres. Segur que així avançarem més.

 • Ferran

  13/05/2016 17:52

  La notícia fa gràcia, però a qui? A qui la pot contrastar.
  Molta gent que l’ha llegida, com no podrà o voldrà contrastar la notícia, interioritzarà que un noi canadenc ha descobert una ciutat maia seguint la seva suposició que les ciutats maies estaven disposades segons les constel·lacions que ells coneixien.

 • Daniel Closa

  13/05/2016 8:40

  Jordi. Oh! I tant. Com a treball de recerca d’Institut és excel·lent.

  Pons: Mai!

 • Pons

  13/05/2016 8:31

  No deixis que la realitat t’espatlli un bonic titular…

 • Jordi

  13/05/2016 8:29

  Com a mínim segur que ha estat una bona eina d’aprenentatge pel nen. I per més gent. Ja m’agradaria que molts de la seva edat és dediquessin d’aquesta manera.