La cria de bisó i els turistes

Primer vaig pensar que era una broma o un d’aquelles notícies virals que després resulten ser més falses que un bitllet de trenta euros. Però no, sembla que es cert el que va passar fa uns dies al Parc Nacional de Yellowstone, als Estats Units. Un parell de visitants van trobar una cria de bisó americà caminant sola per la carretera. Van pensar que s’havia perdut i que passava fred i la van agafar, la van posar dins el cotxe i la van dur a les instal·lacions del parc perquè els guardes en tinguessin cura.

Mala idea. De fet, un munt de males idees! La primera va ser la de pensar que la cria necessitava ajuda dels humans. Segurament eren gent de ciutat, que els costa entendre que la natura té les seves regles i aquestes no inclouen la participació de urbanites benintencionats. Els bisons han d’aprendre a espavilar-se, orientar-se i trobar el seu ramat. I per descomptat, no passen fred quan viuen a la intempèrie. Els animals estan adaptats a viure-hi. Les pel·lícules de Walt Disney humanitzant als animals han fet molt mal!

Un altre error va ser el d ’apropar-se a la cria de bisó i agafar-la. Les mares bisó poden tenir molt mal humor quan algú s’apropa a la seva cria. Que tu no vegis la mare bisó no vol dir que no hi sigui. De nou, la gent de ciutat té una visió molt innocent de com son les coses a la natura, de com pot passar desapercebut un animal i de com pot arribar a córrer un bisó americà quan decideix envestir. Les normes del parc avisen que no t’hi has d’apropar a menys de vint-i-cinc metres i no és perquè sí.

I finalment, van oblidar que els animals es guien molt per l’olfacte. Una cria que comença a fer olor a humà passa a ser una cosa sospitosa pel ramat. Els forestals van intentar retornar la cria de bisó al ramat, però ja no va ser acceptada. Faria olor a cotxe, a jersei humà i, potser a colònia. L’animal va quedar aïllat uns dies fins que els guardes el van sacrificar. Tot per un comportament absurd d’uns turistes que, com la majoria, han oblidat el que es la vida salvatge i quines regles segueix. Unes regles molt allunyades dels comportaments humans en societat.

Per cert, els turistes se’n van anar amb una multa, ja que està prohibit apropar-se als animals del parc. Cent deu dòlars. No massa, sobretot si ho comparem amb com hi va sortir perdent la cria de bisó.

7 comentaris

 • JordiC

  23/05/2016 11:47

  És notícia perque era un bisó, però a aquesta època passa constantment amb pollets d’ocell de tota mena. La gent troba pollets volanders i no es conscient que acaben d’abandonar el niu, però que els pares encara se n’ocupen. Enlloc de deixar-los a la zona (en un lloc alt si els volem protegir de gats) se’ls emporten a casa i els condemnen a mort.

 • Eva

  21/05/2016 11:15

  Un bisó! No es posen per poc! Sort que no van agafar tots els caragols i els insectes que van trobar pel camí “passant fred”…

 • JordiMB

  21/05/2016 8:11

  Doncs això d’acollir-lo a casa no em sembla mala idea. Oi que havien provocat el problema, agafant la cria? Doncs a fer-se’n càrrec durant tota la seva vida, apa! Quant temps viu un bisó? Res, segur que viuen en una casa amb jardí, com aquelles de les pel·lícules, on seria molt feliç menjant la gespa. No els faria falta demanar la segadora als veïns.
  Fora bromes: s’ha d’usar més allò que tenim dins del crani, per molt bones intencions que hi hagi darrere.
  Nota: em sembla que en català es diu “olor de…” i no pas “olor a…”.

 • Pons

  20/05/2016 14:45

  Si es clar, ara em diràs que els bisons han viscut milers d’anys sense que els humans els agafin i els portin a la caseta del guarda…

 • Daniel Closa

  20/05/2016 10:44

  Carquinyol. Fer cas de les indicacions? Que dius! Avui tothom considera que en sap més que els entesos!

  Joan: Riu, riu. Però això és exactament el que deien en alguns comentaris a la notícia!

 • Joan Codina

  20/05/2016 10:10

  Un urbanita et diria que no s’hauria d’haver sacrificat a l’animal i que l’havies d’acollir a casa, com a Disney.

  Tanta humanitat pels animals macos… I tan poca pels humans o animals lletjots

 • Carquinyol

  20/05/2016 7:52

  Segurament serien els mateixos que vigilaven que un ós amb barret no els fotés la cistella amb el berenar.

  En aquests casos jo sempre tinc el dubte de perquè la gent no segueixen les regles que els hi donen? És una cosa que veig tot sovint a molts llocs on hi ha rètols estil “no aproximar-se” “no donar menjar als animals” “no pujar” “prohibit bicicletes” i que són ignorats de forma sistemàtica…