El conflicte resolt pel canvi climàtic

L’any 1970 la badia de Bengala, entre la Índia i Bangladesh, va rebre l’envestida del cicló tropical Bhola. La tempesta i la maror ciclònica que va provocar va causar la mort de més de mig milió de persones, en el que ha quedat com el cicló tropical més devastador fins ara.

Allò va tenir moltes més conseqüències. En aquell moment, el territori formava part del Pakistan, però la mala gestió del desastre per part del govern va generar un malestar que va esclatar l’any següent amb la Guerra d’Alliberament de Bangladesh i la independència del país. I un altre factor causat per aquell cicló va ser l’emergència d’una nova illa a la desembocadura del riu Hariabhanga. Era un illot erm fet de sediments de sorra que, per canvis en els corrents després del cicló van començar a acumular-se fins emergir. El terreny era poc estable i estava mal assentat, però mica a mica va anar guanyant superfície.

La cosa no hauria passat de curiositat si no fos per la possibilitat que en aquella zona hi haguessin jaciments de gas i petroli. De cop, el país que podés reclamar aquella illa passaria a ser el propietari dels jaciments que hi haguessin ja que podrien reclamar com aigües territorials dotze milles al voltant de l’illa i moltes més com a zona d’exclusivitat econòmica. Encara que sigui una illa sorrenca i mal assentada. Però l’illa estava just a la desembocadura del riu que fa de frontera entre Índia i Bangladesh de manera que no era gens evident a qui pertanyia i les dues nacions es van afanyar a reclamar-la com a pròpia.

La cosa va crear un conflicte entre les dues nacions que es va anar allargant anys i anys. No es va poder establir cap assentament ja que la mateixa estructura de la illa no ho permetia, però a nova illa, anomenada New Moore per la Índia i South Talpatti per Bangladesh, va ser un motiu de fricció durant dècades. Durant un temps fins hi tot hi van desplaçar vaixells de guerra en una escalada de tensió que, assenyadament, van triar resoldre per les vies legals i diplomàtiques. Finalment, l’any 2014 un tribunal de les Nacions Unides va fer un repartiment amb el que la zona on hi havia hagut l’illa passava a ser índia, però bona part de la badia quedava en mans de Bangladesh. Un acord amb el que ningú hi sortia perdent massa.

Però no va arribar a temps pel que fa a l’illa ja que la natura ho havia resolt a la seva manera. L’any 2010, l’illa va desaparèixer en quedar submergida de nou sota les aigües. Els causants van ser l’augment de l’erosió causada per canvis en els corrents i, sobretot, l’augment del nivell del mar en la zona de Bengala. Literalment el canvi climàtic va resoldre un conflicte entre dos països fent que el mar engolís l’illa que el causava. Un petit consol ja que el mateix augment en el nivell de les aigües afectarà de manera important aquell delta, on viuen milions de persones i on es genera bona part de les collites de Bangladesh.

2 comentaris

 • Francesc Bellavista

  01/06/2016 9:58

  Interessant curiositat geopolítica.

  Queda per saber si mai s’hi ha trobat gas o petroli i si, un cop desaparegut el sorrall, l’Índia segueix sent sobirana d’un enclau marítim sense un trist pam de terra on clavar-hi la bandera.

 • Pons

  01/06/2016 9:44

  Curiosament a la novel·la Voto a Brios de Terry Pratchett passa el mateix, apareix una illa i dos països la reclamen, potser s’hi va inspirar.