Més meduses? O potser no?

Si en alguna cosa sembla que tothom està d’acord és en el fet que cada vegada hi ha més meduses al mar. O al menys a les costes. Ara és freqüent trobar per la sorra restes d’aquests bonics, però llefiscosos i irritants habitants del mar. A més, entenem el motiu d’aquesta proliferació. Cada vegada hi ha menys depredadors naturals de les meduses. Les tortugues marines, que se n’alimenten amb entusiasme, estan reculant. I la resta d’animals que les mantenien a ratlla també van de baixa. Finalment, l’escalfament global els facilita la vida. Amb l’augment de la temperatura de l’aigua creixen més de pressa i, sobretot, arriben amb més facilitat a les costes.

De manera que es fàcil entendre el motiu de la proliferació de meduses arreu del planeta.

Però, com sempre, cal mantenir un puntet d’escepticisme sobre les nostres percepcions i dedicar una estona a analitzar allò tan avorrit com són les dades. I aleshores resulta que potser no està tot tan clar. O si més no, sembla que cal matisar les coses.

De dades, a la Mediterrània en tenim bastantes. I en concret, disposem de reculls de notificacions de presència de meduses a les costes des de fa més d’un segle. Concretament podem fer el seguiment de la Pelagia noctiluca, una de les meduses més típiques d’aquesta zona. A més de les dades dels científics, també hi ha informes de bombers, policies i serveis sanitaris referides als incidents per meduses, de manera que es pot fer un seguiment força bo i molt llarg en el temps.

I quan ho van fer es van adonar que aquesta medusa es comporta de manera bastant binomial. Hi ha anys en que n’hi ha moltes i altres anys en que quasi no n’hi ha. La qüestió es que quan es miren totes les dades del segle XX s’intueix una certa periodicitat que dura al voltant d’una dècada, però sense massa precisió. Durant la primera meitat del segle XX, eren majoria els anys amb moltes meduses. Falten dades ja que d’alguns anys no en tenim registre, però en general eren més freqüents els anys amb meduses que els anys sense. Això es va girar a partir dels cinquanta i fins a finals dels noranta en que van tornar els anys d’abundància.

Si ens hi fixem, algú nascut a partir dels anys cinquanta, haurà crescut en un llarg període sense meduses. Podrà dir, amb tota la raó, que abans no n’hi havia, però que des de fa uns anys, concretament a partir de mitjans dels noranta, n’hi ha una quantitat mai vista. És cert, però només pel que fa als anys en que va viure. Els nascuts durant els anys trenta trobarien normal veure moltes meduses. Tot i que aleshores poca gent anava a la platja (que aquest és un altre fet a considerar!). En tot cas, una vegada més l’experiència personal ens porta a engany.

Quan es fila més prim s’intueix que sí que hi ha més meduses en general i que la tendència és a un augment. Probablement tot el del canvi climàtic, la disminució dels depredadors i l’augment de nutrients en el mar es cert. Però l’augment no és tant marcat com ens pot semblar ja que aquests cicles en el ritme propi de les meduses emmascaren molt la resta d’efectes.

És clar, que sigui un fenomen natural amb un cicle de llarga durada és un consol molt feble quan vas a la platja i te la trobes coberta d’una capa gelatinosa i urticant. Aleshores també és un bon moment per recordar que el mar té les seves regles ja que forma part de la natura i no és un parc temàtic. En hi posem com ens hi posem, l’hem d’acceptar com és.

4 comentaris

 • mirabilis

  07/06/2016 18:27

  Tinc una col.lecció de llibres d’animals del Nationa Geographic moolt antiga, que ja diu que la Pelagia té cicles de 10-12 anys: arriva a la costa en massa cada 10-12 anys.

 • Daniel Closa

  06/06/2016 9:07

  Carquinyol: Uf. A principis de segle van tenir quasi cinquanta anys amb meduses. Algun any a la baixa tindrem, però si la tendència es repeteix podem prendre paciència.

  Pons: Sempre. Però és molt més avorrit.

 • Pons

  06/06/2016 9:00

  Es més segur quedar-se a la sorra fent castells :P

 • Carquinyol

  06/06/2016 7:51

  Tot i que si hi ha més darrerament, en teoria en breu tocaria un any a la baixa, ja veurem que passa…