No era el que semblava

Afirmem coses perquè semblen raonables, perquè les hem sentit moltes vegades i perquè molta més gent ho dóna per fet. Però les afirmacions s’han de posar a prova una vegada i altra i altra. I sovint resulta que les coses no són com sembla. O, si més no, cal matisar-les.

Es diu sovint que la dieta vegetariana és més saludable que la que inclou carn o peix. El fet que la OMS inclogués com a probables cancerígens les carns vermelles sembla confirmar-ho. Però realment les persones que segueixen dietes vegetarianes estan més sanes? Tenen menys risc de patir càncer? I si el tenen… realment és per la dieta?

Doncs resulta que no està tan clar. Al menys, això és el que diuen les dades. Unes dades que, com sempre, cal mirar amb lupa i interpretar correctament. Acaben de publicar un estudi a Holanda comparant, en funció de la dieta, el risc de patir tres tipus de càncer diferents: càncer de pulmó, de pròstata en homes i de pit en dones. Ho han fet amb 11.082 persones que van poder classificar en cinc grups: Vegetarians (691), Pescetarians, que inclouen peix, però no carn en la dieta (389), els que menjaven carn una vegada per setmana (1388), els que ho feien entre dos i cinc dies per setmana (2965) i els que en menjaven sis o set dies per setmana (5649).

L’estudi va seguir durant vint anys i van analitzar la dieta de tots aquells que van patir algun d’aquests tres tipus de càncer. I el resultat és que no hi havia diferències en funció del tipus de dieta. Menjar carn o no menjar-ne no modifica significativament les probabilitats que tens de patir un d’aquests tres tipus de càncer.

D’entrada m’ha sobtat ja que no són els càncers que jo relacionaria especialment amb la dieta. Semblaria més interessant mirar, per exemple, el càncer de colon, que pot estar relacionat amb la fibra i la velocitat del transit intestinal. Però resulta que aquest ja l’havien estudiat en un altre estudi on, de nou, no havien trobat cap efecte pel fet de ser vegetarians.

Ara bé. La cosa és una mica més complicada ja que les dades crues, sense gaire anàlisi, indicaven que el grup de vegetarians sí que presentava menys tassa de càncer. Això pot semblar contradictori, però en realitat és molt senzill. Les persones que abracen una filosofia vegetariana o que decideixen controlar el tipus d’alimentació, no es limiten a això sinó que, en general, cuiden més la seva salut. Les diferències observades s’explicaven pel fet que entre els vegetarians el consum de tabac o d’alcohol és, en general, menor que en altres grups. Quan s’eliminen aquests factors, les diferències desapareixen, de manera que els vegetarians poden tenir menys càncer, no per eliminar la carn sinó perquè tampoc fumen i beuen poc alcohol.

Aquesta mena de confusions són freqüents ja que costa molt tenir grups comparables en tot excepte en el factor que ens interessa. Fa pocs dies ho comentava en el cas del gluten. Una dieta sense gluten també elimina altres coses que ens poden confondre. Ara és una dieta vegetariana la que ens fa pensar que és més sana per incloure vegetals quan l’important, el saludable és l’actitud decidida de cuidar l’alimentació evitant excessos i productes tòxics com el tabac o l’alcohol.

Al final resulta que no cal seguir dietes complicades ni incloure aliments amb propietats miraculoses. La millor manera de millorar l’estat de salut és, simplement, seguir una dieta variada, fer una mica d’exercici i evitar productes tòxics. I malgrat ser tan senzill, molta gent prefereix seguir camins molt més complicats i menys efectius. Els humans som rarets…

2 comentaris

  • Pons

    07/06/2016 13:05

    El drama que tindria jo si hagués de deixar de menjar tota la carn!

  • Carquinyol

    07/06/2016 8:03

    No som rarets, simplement n’hi ha que s’avorreixen molt. Per a que portar una dieta equilibrada i fer exercici si t’ho passes millor provant ‘dietes miracles’ i ‘evangelitzant’ sobre les seves virtuts ?