El paleolític dels simis

Un bon dia, fa uns quants milions d’anys un avantpassat nostre va començar a fer sevir una pedra per generar més força. Amb la pedra podia trencar closques, colpejar més fort i trencar obstacles. En certa manera havia inventat el martell tot i que el braç feia les funcions de mànec. Molt probablement, allò va ser la primera eina que els homínids van començar a fer servir. Tota la resta, fins arribar a l’accelerador de partícules, només va ser anar sofisticant aquelles primeres eines.

D’aquell període, clau en la història de la humanitat, en diem “l’edat de pedra”. El material que feien servir eren pedres, tal qual primer i posteriorment les van anar trencant de maneres determinades per donar-li’ls funcions més específiques. Trencar, tallar, rascar… La capacitat de fer eines dels nostres avantpassats ens va donar prou avantatge enfront altes espècies més ben dotades. Una característica que ens feia únics.

Únics en aquell moment, però ja no. Si agafem la definició estricta d’edat de pedra com aquell període en que es feien servir instruments fets a base de pedres, ja hi ha altres animals que hi han arribat. Ximpanzés i macacos fa anys que les fan servir de la mateixa manera que els nostres avantpassats. Molts simis ja estan en el mateix camí que vàrem fer nosaltres i ja s’han endinsat en la primera etapa de l’edat de pedra: el paleolític.

El cas dels Macacos menjacrancs (Macaca fascicularis) sembla ben clar. Fan servir pedres per anar trencant les ostres que es volen menjar. No és que agafin la primera pedra que trobin per trencar-les ja que quan una pedra els funciona, la mantenen a la mà mentre van recollint ostres i les van obrint. És, literalment, l’eina amb la que van convertint una feina difícil en una de molt més senzilla.

L’interessant és que s’han trobat restes de pedres fetes servir pels macacos fa més de seixanta anys, de manera que aquests simpàtics simis ja fa dècades, o potser segles que estan en l’edat de pedra.

Un avenç modest si el comparem amb els ximpanzés, dels que se sospita que fa milers d’anys que fan servir eines lítiques. Això ha donat peu a projectes com el Primarch. Un estudi enfocat a l’arqueologia de primats. Fins ara buscàvem eines primitives de fa milions d’anys, però també resulta interessant buscar eines de fa segles o pocs mil·lennis, fetes, no per humans sinó per altres simis. Pot ser una curiosa manera d’estudiar com van anar el naixement de la tecnologia.

De totes maneres, difícilment aniran gaire més enllà. Els humans vam necessitar més de dos milions d’anys per passar de les pedres als metalls. Per sort no hi havia cap espècie dominant que ens portés al límit de l’extinció. Els simis actuals no tindran tanta sort i tot fa pensar que la seva arribada al seu particular paleolític serà molt breu en termes geològics.

3 comentaris

 • Daniel Closa

  14/06/2016 9:46

  Carquinyol. Trump…. cert. Potser sigui la gran esperança dels simis.

  Pons. No se. Juguem amb molta avantatge nosaltres…

 • Pons

  14/06/2016 8:19

  Tu dona una mica de temps als simis i veuràs què passa… O potser no has vist El Planeta dels Simis?

 • Carquinyol

  14/06/2016 7:58

  Bé, de moment hi ha una altra espècie dominat, però qui sap que passarà demà passat…

  (només et recordo que en Trump pot ser president de EUA, com detall…)