Aigua i sabó… i res més.

Aigua i sabó. Per rentar-se les mans i mantenir una higiene correcta no cal res més. Des de fa uns anys ens han presentat campanyes de productes i sabons amb propietat antimicrobiana, bactericida, eliminadora de gèrmens i super-segura per protegir els nadons. En realitat era propaganda i molta exageració. Fer servir agents bactericides no ens aporta gaire res si ho comparem amb l’aigua i sabó de tota la vida.

Això ha acabat per fer-se evident quan la FDA americana, “l’agència del menjar i els medicaments”, ha prohibit la comercialització d’aquests productes que contenen bactericides com el triclosan. Aquest compost està cada vegada més present en coses com sabons, pasta de dents, productes de neteja i al final es troba per tot arreu. En principi és força segur (a no ser que siguis un bacteri) però sempre cal vigilar. I el cas és que, encara que no comporti problemes per la nostra salut, sembla que tampoc aporta cap avantatge, de manera que quina necessitat hi ha? Els usuaris pensen que estan més protegits quan en realitat no ho estan i probablement l’únic que fem és anar seleccionant bacteris resistents als antibiòtics de manera gratuïta.

La clau és que sempre ens venen els bacteris com si fossin una cosa espantosa que cal eliminar i evitar fins on sigui possible si volem preservar la salut. Però la realitat és que bacteris n’hi ha a tot arreu, sempre. Podem rentar-nos les mans amb el bactericida més potent del món. Un minut desprès, quan agafem el pany per obrir la porta, les mans tornaran a quedar plenes de bacteris. De fet, només movent les mans hi haurà bacteris flotant en l’aire que s’hi enganxaran. És simplement impossible estar lliure de bacteris.

De manera que el que ens cal és tenir una flora bacteriana correcta sobre la nostra pell i les coses que ens envolten. Una quantitat de bacteris limitada i, sobretot, una composició a la que el nostre cos ja hi està acostumat. D’altra banda, matar els nostres bacteris voldria dir deixar la porta oberta a ser colonitzats per altres que, potser, seran patògens. També facilitaria el camí als fongs, que ja no haurien de competir amb la nostra flora bacteriana particular. La clau és treure l’excés de bacteris però deixar els habituals tranquils, i això s’aconsegueix perfectament amb aigua i sabó.  No cal res més.

És divertit perquè hi ha qui pensa que, per principis, has d’estar en contra dels productes químics. I si no hi estàs, ja donen per fet que deus estar-hi a favor sempre. Posicions extremes i absurdes. La química potser ha fet més per facilitar-nos la vida que cap altra ciència, però com en tot, cal fer-ne un us assenyat. Si afegir agents bactericides al sabó no aporta cap benefici i, potser ens pot portar problemes, no és assenyat fer-lo servir.

Altra cosa és el personal sanitari o els quiròfans. En aquests cassos sí que cal aconseguir una reducció del nombre de bacteris molt per sobre de la normal. Però no ens confonguem! No és per cuidar la salut ni la higiene del cirurgià sinó la del pacient que van a tractar. La majoria de nosaltres no som cirurgians, de manera que no ens cal el seu nivell d’esterilització.

És curiós, perquè rentar-se les mans  amb aigua i sabó és una de les coses més senzilles que hi ha i alhora una de les que et transmet millors sensacions. El sabó no deixa de ser un producte químic, obtingut per saponificació alcalina de greixos, descobert fa molts i molts segles. Ara ja ho hem sofisticat amb aromes i textures variades i tot plegat fa que notar com la pastilla de sabó es va desfent a les mans i es va enduent la brutícia sigui una sensació genial. A sobre, no li cal cap bactericida afegit per cuidar la higiene i la salut.

1 comentari

  • Carquinyol

    08/09/2016 7:57

    Ja no saben que inventar per a vendre: a la llet li fiquen tantes coses que ja ni és llet, a l’aigua més del mateix (fins i tot magnetisme crec recordar…), en fi.

    I al final, jo l’únic que vull és llet que sàpiga a llet i tomàquets que sàpiguen a tomàquet, cosa que sembla molt més difícil d’aconseguir !