Missió Rosetta; acte final

La sonda Rosetta, de l’Agència Espacial Europea, arriba al final de la seva missió. Fa una mica més d’un any ens va tenir pendents de l’aterratge del mòdul Philae a la superfície del cometa “67P/Churyumov-Gerasimenko”. La petita Philae va aterrar, però no es va fixar correctament, va rebotar i va anar a petar a un indret massa a l’ombra per fer la missió estesa. Es va limitar a la missió inicial, que es va poder allargar una mica, però mai no va rebre prou llum per mantenir les bateries a ple rendiment.

De totes maneres, el fet de posar una nau en òrbita d’un cometa, després d’un viatge de dotze anys, i fer-hi aterrar un mòdul va ser una proesa extraordinària. La Rosetta va continuar el viatge, ja junt amb el cometa, mentre anava obtenint mesures i imatges que ara ja són ben conegudes. Fa poques setmanes es va poder localitzar en una fotografia la sonda Philae. I és una sort ja que hauria deixat mal gust de boca pensar que no s’havia pogut esbrinar on havia anat a parar amb detall.

Però ara el comenta ja es va allunyant del Sol. Després de passar pel periheli, el punt més proper al Sol, va seguir el seu camí allunyant-se’n, i ara ja està més enllà de la òrbita de Júpiter. Això fa que la llum que li arriba sigui cada vegada menys i la nau no podrà seguir fent funcionar els sistemes per mantenir una temperatura prou elevada com perquè funcionin els aparells. De manera que aquest divendres es posarà punt final a la missió fent que la nau estavelli contra el cometa.

La idea és que durant el descens podrà obtenir la última tanda de dades i imatges, cada vegada més properes. Han triat que impacti en un dels indrets on s’havia vist que emanaven gasos quan el cometa era més proper al Sol, de manera que fins a l’últim moment en traurem profit de la Rosetta.

Serà un descens complicat ja que la nau no està dissenyada per això i les operacions necessàries són més complicades que les que van fer falta per fer baixar la Philae. Però els càlculs ja estan fets, la trajectòria determinada i l’últim acte de la Rosetta serà aquest divendres. El teló caurà definitivament al mateix moment de l’impacte i tant les restes de la Rosetta com el mòdul inactiu Philae seguiran endinsant-se cap a la perifèria del sistema solar dipositades a la superfície del cometa. No serà per sempre, ja que el cometa té un cicle orbital de 6,45 anys. El cometa tornarà i aleshores el podrem mirar i saber que allà a sobre hi queden unes restes de tecnologia humana.

3 comentaris

 • JordiC

  30/09/2016 8:50

  Pons, fem’ho més emocionant:
  el xoc podria provocar una petita desviació de l’òrbita que portés al cometa a impactar amb la Terra d’aquí a 6 anys…

 • Pons

  29/09/2016 8:07

  Si això fos una peli el cometa explotaria quan la Rosetta s’hi estavellés…

 • Carquinyol

  29/09/2016 7:51

  Cal felicitar a l’equip que ha aconseguit treure rendiment a la missió fins quan les coses anaven maldades, hagués estat una veritable pena que després de tants anys tot hagués fracassat per un rebot. Esperem que el darrer acte ens aportin més dades fabuloses.

  Ara a veure qui li diu a en Stephen Hawking que hem deixat restes de la nostra tecnologia passejant-se per l’univers … ;)