Acumulant rècords de temperatura al planeta

Ja han enllestit els càlculs corresponents a l’any passat i ja és oficial. L’any 2016 ha batut el rècord de temperatura més alta des que es tenen registres, és a dir des de 1880. La veritat és que això ja no sorprèn gaire i ja ens hi anem acostumant. Més que res perquè la mateixa notícia es va dir fa un any referent al 2015, i fa dos anys referent al 2014. De fet, catorze dels quinze anys més càlids han caigut a partir de l’any 2000. N’hi ha prou de mirar la gràfica per veure com la temperatura va augmentant implacablement.

Aquest any la pujada és notable perquè va començar amb el fenomen de “El Niño” encara actiu. A l’estiu es va aturar i vàrem entrar en una situació de “la Niña”, que genera una tendència a refredar, però això no ha pogut compensar l’augment inicial.

La gràfica és de la NASA i fa referència a la temperatura mitjana a partir de les dades de milers d’estacions meteorològiques terrestres i de les dades de les boies que hi ha als mars per mesurar la temperatura superficial dels oceans. També hi ha gràfics amb les dades de la temperatura a l’Antàrtida i gràfics amb la superfície de gel que cobreix els pols. Totes mostren la mateixa tendència. S’ha de ser força cec, paranoic o curtet per no veure-ho. O pots tenir interès en negar la realitat, que d’això també n’hi ha.

Al mateix temps han sortit les dades de la NOAA i, de nou, confirmen la intensitat de l’escalfament. Aquests ho fan amb mapes de colors enlloc de gràfics, però de nou, la idea coincideix. L’any 2016 ha sigut el més càlid des que tenim registres. Va haver-hi uns anys en que es va especular sobre si l’escalfament havia arribat a un màxim i s’havia aturat. Ara ja tenim clar que no és així. Potser el 2017, amb una situació de La Niña, no batrem cap rècord, però això no canviarà el fet que la tendència és a que les coses segueixin empitjorant.

Naturalment sempre hi haurà qui saltarà amb la cantarella de “…com podem dir que el planeta s’escalfa, amb el fred que està fent al meu poble?” . Una afirmació tan absurda com dir que “…com podem dir que a l’estiu els dies són més llargs si ara mateix al meu poble és de nit?”.

Les dades són clares i l’acord científic és tan gran com és possible. El diagnòstic està fet i ara toca que els humans posem solució al problema que estem generant. Això, és clar, ja queda en mans dels polítics, els medis de comunicació i la societat en general. Aleshores mires al teu voltant, analitzes el nivell de comprensió científica dels que tenen el poder i la tendència general a ignorar la realitat i limitar-nos a jugar amb les paraules per dir, i no dir, i dir el contrari del que sembla que diem però que en realitat no hem dit…,  i no pots més que deprimir-te.

4 comentaris

 • Enrique Morata Senar

  23/02/2017 17:36

  no hi ha alternativa al escalfament del planeta, excepte deixar de cremar gasolina ,querosé, gas, carbó, pellets..Des del punt de vista economic es impossible.

 • Daniel Closa

  19/01/2017 23:50

  Carquinyol. Suposo que la poden entendre. però ja se sap que no hi ha millor cec que aquell que no vol veure…

  Pons: Tinguem confiança. Hi ha mandats que duren menys de 4 anys :-)

 • Pons

  19/01/2017 11:26

  Els mandats polítics solen ser de 4 anys, i vist que la cosa es molt greu però no tan greu com per no sobreviure 4 anys més….

 • Carquinyol

  19/01/2017 9:11

  La gràfica és tan clara que fins i tot en Trump i en Rajoy l’entendrien… ara bé, farien alguna cosa al respecte ?