Per fer una truita, cal trencar els ous

Per fer una truita, cal trencar els ous. No se si m’estic buscant problemes en deixar anar aquesta afirmació. Segur que una ment recargolada hi pot trobar dobles sentits ofensius, però jo pretenc centrar-me en el tema de la física que hi ha rere la resistència dels ous i en el com s’ha d’actuar per trencar-los amb la màxima eficiència (Ai! Que potser això també…).

Els ous acostumen a posar-se com exemple de material delicat i fràgil. És curiós ja que sembla estrany que la natura hagi evolucionat deixant la protecció de l’embrió dels ocells en una estructura particularment fràgil. El sentit de la fragilitat és que un pollet ha de poder trencar-lo quan arriba el moment de sortir. No serviria de res fer-los super-resistents, de manera que quedessin completament protegits, però després no poguessin sortir. Per tant calia aconseguir un material que fos simultàniament resistent i fràgil. Sembla impossible, però la evolució troba solucions ben imaginatives. I en el cas dels ous ho ha aconseguit.

En realitat un ou és fràgil per els costats i molt resistent pels extrems. Un dels experiments típics que es fan a les escoles és el d’intentar trencar un ou prement-lo per un costat o prement-lo per la part superior i posterior. En aquest segon supòsit cal fer molta força per trencar-lo. Hi ha experiments casolans on es veu ous aguantant desenes de quilos de pes si quest pes s’aplica correctament. Vaig llegir que fins i tot deixant-los caure d’un avió, si l’ou cau ben vertical, pot sobreviure a l’impacte. En canvi, si fem força pels costats es trenca amb una sorprenent facilitat.

La gràcia no està en el material de la closca, que és sobretot carbonat càlcic i altres compostos de calci, entramats amb determinades proteïnes. El secret està en la forma ja que, si ens hi fixem, el seu perfil geomètric és el d’un arc. Una estructura que reparteix les forces aplicades a l’extrem, de manera que la seva resistència és molt superior a la d’altres maneres de generar un suport. Si mireu edificis medievals veureu arcs similars i en ells hi ha la clau que explica la resistència de les catedrals.

Prémer un ou per sobre és com posar pes sobre l’arc d’una catedral. N’hauràs de posar moltíssim per fer-lo caure. En canvi, prémer per un costat és com desplaçar una de les parets laterals que aguanten el pes. Molt més senzill i efectiu.

De manera que si vols fer una truita, has de trencar els ous. I això pots fer-ho de manera barroera i complicada o, si apliques la pressió correctament i en els indrets escaients, pots aconseguir sense pràcticament gens de força. Després de tot, aquesta és la manera com els pollets aconsegueixen néixer i començar a fer les primeres passes fora d’aquella estructura que els encotillava.

8 comentaris

 • Enrique Morata Senar

  23/02/2017 17:30

  la constitució del ou ja porta la truita dins seu, ja que la truita no es res mes que el rovell del ou fregit amb la clara. Per tant, no es trenca res, només la closca de calci.

 • Clara

  25/01/2017 15:47

  Només cal explicar que l’interior de l’ou és el component indispensable per fer una truita i ja tens la recepta completa.

 • OLIVA

  25/01/2017 14:10

  POCA CONYA,QUE SEMBLAR SER QUE EL TOP.TORNA A TRENCAR OUS….

 • Daniel Closa

  25/01/2017 11:52

  Carquinyol. Home! Ja havia parlat de com fer uns ous ferrats. Parlar del pas previ només era qüestió de temps. No cal veure-hi cap més intenció… :-)
  PS: Ho estan

  Jordi: Aquesta mena d’experiments resulten d’allò més divertit. Però quan els proves a casa, sempre rellisquen es giren i es trenquen…

  JoanBiC: Fisiologia animal sense més…

  Pons: No fotis! No poden estar tant malament… (o sí… ai!)

 • Pons

  25/01/2017 11:13

  Estàs jugant amb foc Dani, si et fiquen a la presó podràs continuar fent posts de divulgació?

 • JoanBiC

  25/01/2017 10:55

  Fantàstic, Daniel, el teu últim paràgraf!

 • Jordi

  25/01/2017 9:16

  En un antic programa de TV van fer el repte de suportar un vehicle sobre quatre ous a sota les rodes. Només es trencaven quan giraven les rodes (força aplicada a la part mitja).

  Trencar ous i un polle que neix!!! Podràs explicar-ho… al fiscal :)

 • Carquinyol

  25/01/2017 8:51

  Porten a judici a un per dir que per fer una truita s’han de trencar els ous i tu ara et dediques a fer un ‘manual’ sobre com és més fàcil trencar ous… ai ai ai !!!!!!

  :P

  PS: estan tots ben sonats