Epidèmia vegetal

Si ens parlen d’epidèmies, de seguida pensem en malalties humanes, però la resta d’éssers vius també poden patir el flagell d’una epidèmia letal. D’això no se n’escapen ni els vegetals. El que passa és que sovint, els humans en patim també les conseqüències. És el que està succeint amb una epidèmia que es va estenent imparable arreu del món i que afecta un grapat de plantes diferents. El culpable és Xylella fastidiosa, un bacteri que es va posant en el punt de mira de tothom qui estigui relacionat amb l’agricultura i que sembla que encara ens donarà molts maldecaps.

 Aquest organisme forma part de la classe Gammaproteobacteria, un detall que a la majoria no ens diu gran cosa, i va ser descrit per primera vegada a Califòrnia, fa més d’un segle, en relació amb una malaltia de les vinyes. Com moltes malalties dels vegetals, per passar d’una planta a l’altre fan servir els insectes com a vectors. Ara sabem que el bacteri pot viure en dos indrets, el xilema de les plantes que infecta i el sistema digestiu dels insectes que fa servir de vector.

Per desgràcia, el seu ventall de possibles hostes és molt ampli. Hi ha més de tres-centes espècies vegetals que poden ser infectades per Xylella fastidiosa, i el nombre d’insectes que la poden transportar també és elevat. A sobre, molts vegetals poden estar infectats sense mostrar símptomes de malaltia, així que la seva distribució pot ser més gran i tot del que ens pensem.

I no es que sigui petita. El bacteri es pot trobar des dels Estats Units fins l’Argentina. I amb tota probabilitat transportat pels humans, l’any 2013 va arribar a Itàlia i ara ja es troba a França, Alemanya i, des de fa poc, a Mallorca i Eivissa. El transport d’oliveres infectades i no els insectes és el que està afavorint la seva expansió.

Segons la planta que infecti, la malaltia és diferent. Això també depèn de la soca concreta del bacteri que actuï. En el cas europeu, el problema és per les oliveres, però pot ser qüestió de temps que també afecti vinyes, ametllers, cirerers i fins i tot plantes ornamentals. El seu ventall de possibilitats és inquietantment ampli.

La causa de la malaltia es fa evident quan el bacteri s’instal·la en el xilema de la planta. El xilema és com el sistema circulatori del vegetal. Els vasos per on circula la saba en el seu camí de les arrels a les fulles. Tant bon punt hi arriben els bacteris comencen a agrupar-se i a generar una capa de material biològic que les protegeix i que coneixem com “biofilm bacterià”. Aquesta mena de moc tapona els vasos del xilema i talla el camí de la saba cap a la resta del vegetal, que s’asseca i al final acaba morint. Per cert, el biofilm també fa que els possibles tractaments tinguin més dificultats per arribar fins les cèl·lules bacterianes.

El resultat és que ara mateix no hi ha cap tractament útil per lluitar contra aquesta plaga. A Itàlia, hi ha regions productores d’oli que han perdut milers d’oliveres. En altres indrets, com Califòrnia, van ser les vinyes les afectades. I per ara només podem mirar de frenar la seva distribució amb mesures de aïllament que, abans o després, acaben fallant.

6 comentaris

 • Enrique Morata Senar

  23/02/2017 17:18

  acabara arribant dons a Australia amb la mania que tenen allá amb les plagues agricoles.

 • Daniel Closa

  09/02/2017 0:22

  Carquinyol: De bacteris n’hi ha tants i tant diferents, que sempre acabes topant amb algun super-exemplar.

  Esther: Suposo que acaben morint, però la veritat es que no ho se del cert.

  Pons. Que el matin és probable. El problema és administrar-lo. No son com els humans que tenim un sistema circulatori que ho reparteix tot per tot el cos. I si estan dins el biofilm, segurament el antibiòtic no els arribi.

  Matgala. EL va batejar un tal Wells, l”any 1987. Lo de fastidiosa li va posar perquè era difícil de cultivar

 • Matgala

  08/02/2017 21:06

  M’ha fet gràcia això de fastidiosa. Alguna idea de qui la va “batejar”?

 • Pons

  08/02/2017 10:53

  No tenim cap antibiòtic per matar al bacteri?

 • Esther

  08/02/2017 9:25

  Què fa el bacteri quan la planta es mor?

 • Carquinyol

  08/02/2017 9:11

  O sigui, que ja tenim una ‘superbacteria’ que no sabem com combatre en el cas dels vegetals ? Doncs no et deixa gaire tranquil veure que no hi podem fer res !