Aquest experiment es fa amb els genitals?

Demà és el Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència. De nou tornarem a sentir parlar de grans científiques i de propostes per motivar les nenes a endinsar-se en carreres relacionades amb ciència i tecnologia. Per descomptat repassarem les estadístiques i tornarem a veure que malgrat que ja hi ha pràcticament el mateix nombre de nois que de noies a les universitats, aquestes proporcions canvien substancialment a mida que escalem en els nivells acadèmics fins tenir una desproporció absurda en els rectorats de les universitats o a les direccions dels centres de recerca.

I com cada any, tornaré a preguntar-me com és possible que seguim així? Sé perfectament que la societat és masclista, que hi ha sostres de vidre i barreres que compliquen la vida a les dones. Ho sé, i tot i així segur que el problema és més important del que sospito ja que, pel fet de ser home, hi ha molts obstacles dels que no en soc conscient a no ser que me’ls facin notar expressament. Això passa a tots els àmbits socials i la ciència no és cap excepció.

Durant molts anys pensava que el dèficit de dones en els càrrecs de decisió era simple conseqüència del retràs històric en la incorporació de les dones a les carreres científiques. Aquest fet és una realitat i no es pot ignorar, però si només fos això, a hores d’ara ja ha passat prou temps com per estar gairebé igualat, de manera que l’excusa ja no s’aguanta.

Tot plegat em posa de mal humor ja que la ciència és dels àmbits on la diferència entre homes i dones resulta menys rellevant (…ho és en algun camp?). No puc deixar de recordar una imatge que hi ha a internet per decidir si una joguina és per nens o per nenes. Un arbre de decisions on t’has de preguntar si per jugar-hi cal fer servir els genitals. Si la resposta és afirmativa, vol dir que no és una joguina infantil, i si és negativa vol dir que serveix tant per nens com per nenes.

Doncs amb la ciència passa una cosa similar. Els genitals no es fan servir per res quan fem experiments al laboratori. Tenir testicles o ovaris és irrellevant per interpretar les dades obtingudes amb un espectrofotòmetre o amb un accelerador de partícules. Que els pits estiguin desenvolupats no modifica la manera de dissenyar un experiment. La barba resulta inútil per omplir un formulari quan demanes un projecte de recerca. El càlcul diferencial és igual de complicat si el fa algú amb una proporció de greix subcutani més o menys gran. El nivell de massa muscular fa molts anys que va deixar de ser rellevant ja que quan cal moure equip molt pesant intentem fer-ho amb les eines i la maquinària adequades. Ni la testosterona ni la progesterona son determinants per escriure articles científics.

En el cas dels científics, com en quasi totes les professions, les diferències físiques i emocionals entre homes i dones resulten importants quan deixem la feina i ens n’anem de festa amb ganes de lligar. Per endinsar-se en el joc de la seducció, visca les diferències i que cadascú les visqui com li plagui! Però fins aquell moment, el simple fet de suggerir que pot haver-hi diferències entre homes i dones a l’hora de resoldre un problema científic o de dirigir un centre de recerca, és insultant.

En realitat tot això no té res a veure amb les capacitats. És la simple inèrcia que s’arrossega de sempre, que costa canviar i que es va infiltrant com una idea perversa per la societat. Fa poc més d’un any, en una enquesta sortia que el 63% de la població creia que les dones no servien per la ciència d’alt nivell. Una dada depriment que evidencia que encara queda molt per aprendre sobre què és la ciència i, encara més greu, sobre com són les dones…

6 comentaris

 • Enrique Morata Senar

  23/02/2017 17:15

  innumerables descubriments en ciencia i tecnologia s’ han fet amb els genitals, en el moment decisiu a on es tenia que tenir pebrots per fer un experiment arriscat o proposar una nova teoria contra la teoria oficial.

 • Joan Codina

  10/02/2017 15:49

  Jo et deixo això per tal de fer la broma del dia http://www.improbable.com/2011/02/09/legend-of-chrystallographers-beards/

  En grup on només hi ha mascles o només femelles l’estructura que n’emergeix és diferent?

  Des d’un punt de vista estrictament no social hi ha més inclinació per les ciències de la salut que per les experimentals entre les dones?

 • Eva

  10/02/2017 14:33

  I sobre com són els hòmens.

 • Pons

  10/02/2017 11:03

  Una coseta, el article parla de que el 63% de la gent pensa que les dones no serveixen tan com els homes per la ciència d’alt nivell, no del 68%, que igualment em sembla un percentatge horriblement alt

 • Jordi

  10/02/2017 9:56

  Per a mi el més preocupant de tot és que veig nois joves que creuen en aquestes diferències més que els seus pares. Com si s’estigués tornant enrere.

  Em pregunto si el separar jornades per sexe no ajuda a aquesta visió.

 • Carquinyol

  10/02/2017 8:57

  El gran dia serà quan no haguem de fer jornades com aquesta…