Grip aviar A(H5N8)

Sembla que estem en plena epidèmia mundial de grip, però una que no afecta als humans sinó a les aus. Per això el nom de grip aviar. Aquests dies tenim notícies del nombre d’aus que ha calgut sacrificar i de les granges afectades, tot i que no hem d’oblidar que es tracta d’un brot que està afectat ocells d’arreu del món.

Com la resta de virus de la grip, es denomina en funció de dues de les proteïnes que hi ha a la seva coberta. Una hemaglutinina (H) i una neuraminidasa (N). De cada una d’elles en coneixem diferents soques que es poden anar combinant sense problemes. D’hemaglutinines n’hi ha 18 de diferents, i de neuraminidases en tenim identificades 11. Per això tenim soques de virus de la grip anomenats H1N1, H3N2 o, com en aquest cas, H5N8, que vol dir que es caracteritza per tenir la hemaglutinina 5 i la neuraminidasa 8.

De virus de la grip n’hi ha de tres tipus, els A els B i els C. La diferència és el tipus d’hostes que poden infectar. Els de la forma A afecten a ocells i humans, els B afecten humans i foques i els C afecten als porcs i als humans. En realitat hi ha més hostes, però aquests són els que més interessen i condicionen la perillositats. Les foques no escamparan una epidèmia amb la mateixa eficàcia que els ocells.

Cal tenir present que no tots els virus de la grip A (aviar) ens afecten. N’hi ha molts que només infecten ocells. L’epidèmia que tenim ara mateix del virus A(H5N8) no afecta als humans, però el virus de la grip és capritxós i muta amb molta facilitat, per això algunes soques que no afectaven als humans un bon dia van començar a fer-ho. És el que va passar amb un virus similar, el A(H5N6), que només afectava aus fins que un bon dia es van detectar un parell de casos a la Xina. Per això sempre que hi ha una epidèmia de grip aviar, encara que en principi no ens afecti, posa molt nerviosos als responsables de salut pública. Estrictament en l’epidèmia que hi ha ara podem dir que en principi el risc de contagi a humans és tan baix com pot ser quan parlem de virus de la grip. I, ara com ara ningú en tot el món s’ha contagiat.

Però per les  explotacions d’ocells, ànecs, pollastres i similars, aquests virus són un problema greu i difícil de controlar. Els virus es mouen amb molta facilitat arreu del món transportats per ocells migratori. N’hi ha prou amb que alguns passin per sobre la teva granja i deixin caure excrements amb virus o s’aturin a reposar una estona com per encomanar un ocell i, immediatament, la resta de l’explotació. Aleshores no hi ha més remei que sacrificar-los i fer-ho també en ocell d’explotacions properes. Aquí ja s’han sacrificat milers d’ocells, però a Franca en porten tres milions i a Corea del Sud gairebé vint milions.

El virus de la grip és d’aquells amb els que ens hem d’acostumar a conviure però que sempre donarà mal rotllo. Present en diferents formes, amagat en diverses espècies d’animals i amb una capacitat per anar canviant que fa que el nostre sistema immunitari mai estigui prou preparat. Ara com ara només ens queda intentar contenir-lo de manera més aviat barroera. Potser amb el temps i la recerca podrem trobar maneres de lluitar-hi que siguin més eficaces que els que tenim avui en dia.

8 comentaris

 • enric

  01/04/2017 16:14

  All the viruses have an effect on our body but most of them cause just a slight headache or a sub – acute cold. And all the viruses can change for better and worse on their effect on men. The history of the living beings on this planet is related with our relationship with thousands of viruses but nobody knows yet how has been such relationship, either bad, good, enhancing our immunitary system or , for the darwinists, killing the weak ones .

 • Josep Armengol

  28/02/2017 9:40

  Visc al costat de les granges de Sant gregori… sovint veig esplugabous entre els ànecs…
  No odrien ser el pont entre la cigonya i les ranges? Algú s’ho està mirant?

 • Daniel Closa

  28/02/2017 8:33

  Ferran: El problema és que els tòxics només afecten al qui els ha ingerit, però els virus,i especialment els de la grip, immediatament passen a afectar als qui estan en contacte amb l’infectat. Quan detectes la presència de virus en un ocell d’una granja, pots estar segur que n’hi ha més d’infectats.

  Xavier Abat.: També. El tema és que quan es tracta del virus de la grip és arriscat pensar que si fins ara no s’ha transmès als humans, podem estar tranquils. L’únic que podem dir és que la probabilitat és baixa, però mai se sap quina jugada té amagada aquests tipus d’organisme

 • Xavier Abad

  27/02/2017 21:12

  Més que H5N6 l’autor podria parlar de H7N9 mooooolt més estès i amb forta afectació a humans, si bé bàsicament a Xina. I els experiments GoF han demostrat que mutacions puntuals poden canviar radicalment el tropisme del virus. Per tant H7N9 si circula prou, per probabilitat, podria donar el salt.

 • Ferran

  27/02/2017 18:32

  Com deies fa uns dies, actualment podem afinar molt en les mesures. Detectar traces de qualsevol substància en qualsevol mitjà.
  NO ens passem amb les mesures de seguretat de si es detecta una mort d’au per grip aviar es tinguin de matar totes les aus delesgrang es del costat.
  Anem camí que el Trump de torn decideixi impedir l’arribada al seu país de totes les aus migratòries per evitar la propagació de la grip aviar.

 • Daniel Closa

  27/02/2017 13:59

  Carquinyol: Algun dia… algun dia. Pel refredat costarà més (qui inverteix temps i diners en una malaltia que es cura sola i sense complicacions?)

  Pons. No. La grip dels peixos no està descrita. No has de patir per això! :-)

 • Pons

  27/02/2017 9:17

  Per això jo tinc un peix a casa en comptes d’un periquito, així no m’encomana la grip

 • Carquinyol

  27/02/2017 9:13

  Tan de bo trobem alguna manera un bon dia per deixar de patir per les grips… i pels refredats ! (ja posats a demanar…)

  Que t’acostumis a viure amb ells no vol dir que no n’estiguis fins al capdamunt !