Les dones han de guanyar menys que els homes?

Benvolgut Janusz Korwin-Mikke, he escoltat les teves declaracions al Parlament Europeu defensant que “les dones han de guanyar menys que els homes ja que són més febles, més petites i menys intel·ligents” i de seguida m’has plantejat un problema: em costa trobar la manera educada de dir que probablement ets un ignorant, possiblement un manipulador i certament un impresentable.

Com a tothom, hi ha coses que em molesten. Entre elles destaquen les que em semblen injustes i les que em semblen enganys. I ves per on, la teva frase combina les dues. Naturalment intento no oblidar mai que puc ser jo l’equivocat i que la meva posició sigui la injusta o que jo sigui l’enganyat. Això és un desavantatge en un món cada vegada més ple d’individus als que no els importa aquest detall i defensen les seves postures amb molta més contundència. Tinc la sospita que tu ets un d’aquests (tot i que, és clar, puc estar equivocat).

En tot cas, deixa’m analitzar el que has dit. Consideres que les dones han de cobrar menys perquè són més febles… Això vol dir que el sou depèn de la força física? Els eurodiputats cobreu molt. Això vol dir que per ser-ho cal una gran massa muscular? Et miro a la foto i, sincerament no m’ho sembla. Analitzo la vostra feina i no veig la rellevància de ser fort o feble.

També dius que és perquè són més petites… Aquest encara em costa més entendre. Certament l’alçada mitjana de les dones és uns centímetres inferior a la dels homes, però què hi té a veure això amb el sou? A més, perquè l’alçada i no, posem per cas, la quantitat de cabells? Estàs suggerint que les dones massai han de cobrar més que els eurodiputats polonesos? Algú t’ha explicat com s’interpreten les gràfiques de distribució, els valors de les mitjanes i les diferències estadístiques? Al meu laboratori hi ha moltes noies que poden fer-ho, tot i que dubto que vulguin perdre el temps amb algú com tu…

I finalment dius que són menys intel·ligents. Una afirmació interessant que s’ha fet servir sovint al llarg de la història per justificar la discriminació. Però el cas és que ningú ha trobat la manera de demostrar aquesta afirmació i dubto que tu ho hagis fet. Sempre que es diu això recordo els primers intents per mesurar la intel·ligència fent servir com a prova la mida del cervell. El dels homes, de mitjana és més gran que el de les dones, per tant (deien) han de ser menys intel·ligents. El problema era que segons això els elefants, amb enormes cervells, havien de ser més intel·ligents que els homes. És clar, el que calia era corregir la mida del cervell respecte a la mida del cos. Ep! Però aleshores van trobar que proporcionalment el cervell de les dones era superior al dels homes. Saps que van fer? En aquell punt van decidir que la mida no tenia res a veure amb la intel·ligència.

De manera que això de que les dones són menys intel·ligents depèn exclusivament de com defineixis i com mesuris el que anomenem “intel·ligència”. Una manera molt fàcil de  triar la manera que t’interessi. Saps? No m’ho empasso.

És evident que hi ha diferències entre homes i dones. Les relacionades amb la biologia de la reproducció són les més evidents i importants. La resta són subtils i probablement irrellevants a l’hora de fer la immensa majoria de feines que fem els humans. La història en va plena de gent que, com tu, esgrimeix diferencies en el color de la pell, l’origen dels avantpassats, la religió, el gènere o el nivell econòmic, per justificar discriminacions que han anat del subtil a l’abominable.

Tinc clar que res no et farà canviar d’opinió i que el que esgrimeixes com “arguments” només són excuses per mirar de justificar els teus prejudicis. Per tant, no hi perdré més temps. Igual que tu, soc un home, però el fet de que tinguem un cromosoma Y no és cap mèrit ni tampoc cap defecte, simplement és un detall biològic . Saps? El món no es divideix entre homes i dones sinó entre fanàtics i tolerants. Tu i jo compartim el fet de pertànyer al gènere masculí, però crec (espero) que res més.

9 comentaris

 • Enric Morata

  10/03/2017 16:43

  Les dones al poder, com la Tatcher, Rahola, Munné, Gispert, Merkel, Soraya , Indira, Aquino… han fet alguna cosa per les dones quan tenien tant poder ?

 • Vicent Bosch i Paús

  06/03/2017 19:19

  Espavilades si que ho són més, bastant més.

  Sempre recorda quan treballava que si una caixa, un poc pesada, d’expedients estava quasi a dos metres d’alçada, les dones, em deien, ens la pots baixar…

 • Daniel Closa

  06/03/2017 13:02

  JordiC: Els posem, els mantenim i potser ens indignem, però els deixem fer. Tenim mala peça al teler!

  Pons: Home! Educat s’ha d’intentar ser-ho sempre. No voldria acabar dient que algú no té raó simplement perquè està gras (com ha passat recentment)

  Jordi Domènech: El problema és que aquesta mena de discurs cada vegada té més seguidors. Suposo que per això el segueixen fent i cada vegada amb més ganes. I això no pot anar bé de cap manera.

 • Jordi Domènech

  06/03/2017 12:44

  Penso que, llevat de casos de desgràcia fisiològica, això que s’anomena intel·ligència depèn fonamentalment de fer servir el cap o no, d’haver-se educat pensant en lloc de repetir el que havien dit altres. Des del moment del naixement.
  I és evident que alguns individus, bàsicament perquè ja els està bé que pensin altres, es limiten a repetir tòpics escampats per qui en treu profit.
  Dubto molt que opinions d’aquesta mena siguin fruit de la intel·ligència, no, això és educació, mala educació, d’aquella que la llegenda fa exposar a un rector de la universitat de Cervera:
  «Lluny de nosaltres la funesta mania de pensar».
  Potser el gran mal de la societat, és que encara hi ha massa gent, i en llocs importants, amb la mateixa opinió.

 • Pons

  06/03/2017 11:24

  Amb gent ignorant, manipuladora i impresentable no serveix de res molestar-se a ser educat

 • JordiC

  06/03/2017 10:40

  Daniel, no només els posem en llocs de poder, és que, a més a més, els hi mantenim… I això és el que costa més de pair!

 • Daniel Closa

  06/03/2017 10:10

  Carquinyol. El que resulta increïble és que encara calgui argumentar aquestes obvietats…

  Elies: El problema més greu que veig és que estem posant una colla d’ignorants en llocs de poder.

 • Elies Bielsa Viu

  06/03/2017 9:38

  Es pot dir més alt però no més clar.
  Ser un ignorant pot ser un greu problema!!

 • Carquinyol

  06/03/2017 8:55

  ‘més febles’… ja m’agradaria veure a l’individu aquest parint…

  En fi, un desgavell. De fet, encara que tot el que digués fos veritat (que no ho és) tampoc això justificaria la seva frase.

  El sou va a nivell de la feina que s’ha de fer, no de la capacitat “teòrica” que s’ha de tenir per fer-la, cosa que, aplicant-la, hauria de portar a examinar el rendiment d’aquesta persona com a eurodiputat per veure si realment fa la feina que hauria de fer.