Testicles i dolor

Probablement sigui un dels dolors més radicals que es pot experimentar si et un home. El paradigma del dolor físic es desencadena per un cop als testicles. Puntada de peu, cop de pilota o el que sigui que impacti contra els testicles pot deixar un home incapacitat durant una bona estona, fins al nivell de, en ocasions, marejar-se i perdre el sentit. Només el fet de veure com algú altre rep un bon cop als testicles ja fa que t’encongeixis una mica. Hi ha paraules que es poden traduir, però que en determinats idiomes tenen una sonoritat que els dóna una força particularment encertada. En el cas del dolor per un cop als testicles, trobo que la paraula anglesa “excruciating” (per dolor horrorós) és la més adient per descriure’l.

Com és previsible, en les escenes de guerra de sexes de seguida es comparen el dolor del part amb el del cop als testicles i es discuteix quin és més dolorós. Una discussió absurda ja que el dolor és una experiència subjectiva i no tenim manera de comparar aquests dos tipus de dolor. Si de cas, és una discussió que permet que tothom hi digui la seva i critiqui en to burleta als altres.

La pregunta interessant és per quin motiu fa tan mal aquesta mena de cops. I d’entrada, ja podem criticar els mecanismes evolutius que han fet que els mascles dels mamífers tinguin els testicles penjant a l’exterior. Si estiguessin, igual que els ovaris i que tota la resta d’òrgans, ficats dins el cos ens hauríem estalviat molts problemes. Però per fabricar els espermatozoides cal una temperatura més baixa que la de la resta del cos i això s’ha aconseguit per la via senzilla, posant-los a la fresca.

Això fa que quedin molt exposats i vulnerables. Més encara si tenim en compte que no disposen d’una capa de musculatura que pugui oposar resistència als impactes que rebin. En el cas dels testicles, la única barrera és la pell de l’escrot, que a la pràctica no fa gaire res. Per sort, el mateix testicle és relativament tou i pot deformar-se una mica sense patir massa danys.

D’altra banda, el dolor és detectat per les terminals nervioses, i d’aquestes el testicle en té moltes més que altres òrgans. Probablement sigui per detectar qualsevol problema, però de nou potser l’evolució podria haver-ho fet millor i no posar tanta detecció i tant senyal d’alarma.

I finalment hi ha el fet del dolor referit, que és aquell que percebem en un indret diferent d’aquell on es genera l’estímul. El motiu és que l’impuls nerviós viatge creuant diferents plexes nerviosos, punts de reunió de fibres nervioses que provinents de diferents llocs es reuneixen per seguir amb el mateix camí. Si un senyal és molt intens, pot induir que les fibres veïnes també enviïn senyal. Un senyal secundari que el cervell interpretarà com provinent de l’extrem de la fibra nerviosa en qüestió. Per això les contraccions de la regla, originades a la paret de l’úter, poden generar sensació de dolor als ronyons, menjar un gelat molt fred pot generar mal de cap i rebre un cop als testicles pot causar sensació de mal a la panxa.

El dolor causat pel cop als testicles és d’aquells que fa que els homes s’arronsin i que sempre surti una dona dient que som uns exagerats (com ho pot saber….?). A mi, aquest dolor em ve al cap quan em parlen de grans dissenyadors intel·ligents que han creat la vida i un mon ideal. Sempre penso que si existís, com a dissenyador seria un desastre ja que… què li hauria costat col·locar els collons a dins? Posar-los fora va ser molt poc intel·ligent!

9 comentaris

 • enric

  17/03/2017 19:14

  La selecció natural no tira pel dret perque a vegades va enrrere i altres vegades es perd per camins que no duen enlloc. La selecció natural no existeix, es un invent de Darwin, el que es dona realment es un desenvolupament dels essers vius per milers de causes diferentes, com deia Lamarck. Tant si l’ha dissenat Deu com si l’ha dissenyat el aztar, aquest univers es força millorable i tot humá entreveu maneres de millorar-lo.

 • Pons

  17/03/2017 11:26

  O com a mínim si els posa a fora del cos recobrir-los què menys que amb una capa de adamantium

 • Daniel Closa

  16/03/2017 20:51

  Carquinyol. Si es que no es pot estar en tot!

  Xavier. He he. Aquesta era la idea en el fons :-)

  Joan Codina: Instantani,instantani.

  Jordi Domenec: Es clar. Un dels objectius del dolor és generar el reflex d’evitar-lo.
  Vicent Bosch: En tot cas , dels idiomes que conec, l’anglès és el que ho expressa millor. Potser algun altre ho superi, però costarà

  Enric: LA selecció natural tira pel dret.: És realment molt matussera!

 • Enric

  16/03/2017 20:26

  el dissenyador intelligent, entre moltes altres coses que podria haver dissenyat millor, va fer uns epididims a on facilment es fan calculs que també fan mal .S aquest dissenyador intelligent es la selecció natural darwinista, es tan matusera com el Deu dels cristians.

 • Vicent Bosch i Paús

  16/03/2017 18:15

  En quan que l’anglès té el mot més escaient…
  Saps com ho diuen els àrabs, i els russos, i el xinesos i el tagals i els tupí-guaraní…

 • Jordi Domènech

  16/03/2017 14:07

  Certament, la natura, a part de sàvia, té teories educatives «antiquades»: quan una cosa fa mal, recordes tota la vida de no tornar-la a fer…
  Segur que evolutivament és un procés que a nivell molt primari.
  Recordo que una certa vegada, a un laboratori, tenia un condensador de poca capacitat carregat a 10000 V, en aquella època els televisors n’empraven amb aquestes característiques i, acostumat com estava a treballar a molt baixa tensió, totalment d’esma, per descarregar-lo ho vaig fer agafant-lo pels terminals amb les dues mans.
  No ho he tornat a fer mai més, i això que en aquell cas el dolor va ser instantani ni tan sols treballant a mitja tensió.
  Estic segur que de petits tots hem passat per experiències equivalents, i quan a un nen se’l protegeix tant que mai no cau per terra —i es posa a plorar— a la llarga és perillós i es pot acabar fent mal en una situació trivial.
  Esperem que ningú no tingui la temptació de provocar-ho deliberadament.

 • Joan Codina

  16/03/2017 12:49

  Però no és un dolor instantani, oi?? Ajà!! no havia pensat que hi hagués una component de dolor referit.

 • Xavier Gil

  16/03/2017 9:53

  Només llegir el títol, i veure la foto (encertadíssima!), ja m’he encongit….

 • Carquinyol

  16/03/2017 8:43

  Segur que el dissenyador intel·ligent aquest tenia apuntat a la seva llista de tasques ‘dissenyar refrigerador intern pels testicles’ però es a va liar amb altres coses i… total, com allò funcionava i no li afectaven els prolemes doncs…